Zovite je Koko

Darrian Traynor, Getty Images Sport

"Ja sam Kori Gof iz Delrej Biča. Tenisom sam počela da se bavim sa sedam godina. Volim da se šalim, ali i da se takmičim. Želim da budem najbolja svih vremena i da osvojim mnogo Slemova".

Ona je mlada, talentovana i odlučna. Ona se ne igra, već ide na pobedu. Ona zna šta želi i kako da do toga dođe. I savršeno je predstavila sebe prvim rečenicama ovog teksta. Ona je Kori Gof. Ali, želi da je zovete Koko. 

Mlada Amerikanka ovog marta je napunila 16 godina, a ostvarila je rezultate na kojima bi mogle da joj pozavide pojedine igračice čija karijera traje toliko.

Prvi meč na WTA odigrala je u martu prošle godine, da bi ubrzo posle toga već bila proglašena novom zvezdom belog sporta.

Povezano

Gof je u junu 2019. postala najmlađa teniserka u istoriji koja je uspela da obezbedi mesto u glavnom žrebu Vimbldona. Ali tu se nije zaustavila, pa je u prvom kolu savladala legendarnu sunarodnicu Venus Vilijams, a onda i Slovakinju Magdalenu Ribarikovu i Polonu Hercog iz Slovenije. Stala je u četvrtoj rundi, kada je bolja od nje bila Simona Halep.

Posle tog turnira Koko je zvanično postala ‘naslednica’ Serene Vilijams, zbog koje je i odlučila da se bavi tenisom.

„Kori sve radi sjajno, njen sam navijač. Volim njenu porodicu i ne bih mogla da budem ponosnija na nju. Postoje neki 15-godišnjaci, kao što sam bila ja, koji ne znaju šta da rade na Vimbldonu, a onda je tu Koko koja zna. Mislim da je ona definitivno na drugom nivou, mislim da je sposobna i spremna, da budem iskrena“, rekla je tada Serena o mladoj sunarodnici.

Na US Openu koji je usledio Gof je uz veliku podršku sa tribina stigla do trećeg kola, u kojem je bolja od nje bila Naomi Osaka. Potom je u Lincu osvojila prvu WTA titulu, pobedivši Jelenu Ostapenko. I to pošto se u glavnom žrebu našla kao ‘laki luzer’. Postala je prva 15-godišnjakinja koja je osvojila trofej na turu još od 2004. godine. Ujedno, mogla je da se pohvali i činjenicom da je bila najmlađa teniserka koja je rangirana u Top 50.

Međutim, svoj američki san Koko nije ostvarila preko noći.

Cameron Spencer/Getty Images

Na inicijativu oca Korija, nekadašnjeg košarkaša, i majke Kendi, koja se u prošlosti bavila atletikom, oprobala se u njihovim sportovima. Tenisom je počela da se bavi sa sedam godina.

„Nisam timski igrač, zato volim tenis. Kada sam bila mlađa nisam želela da treniram uopšte, htela sam da se igram sa drugarima. Kada sam napunila osam godina i kada sam učestvovala na turniru ‘Little Mo’ odlučila sam da je to ono čime bih se bavila ceo život“, objasnila je Gof.

Uskoro je završila u Francuskoj, gde je trenirala u akadmiji Patrika Muratoglua, trenera Serene Vilijams.

„Sećam se kada sam je prvu put video. Došla je na probu i oduševila me posvećenošću, spremnošću i borbenim duhom. Kada vas pogleda i kaže da će biti najbolja na svetu, možete samo da joj verujete“, prisetio se francuski stručnjak.

S obzirom na rezultate koje je ostvarivala na turnirima u mlađim kategorijama (titula na Rolan Garosu, finale US Opena), od nje se uvek očekivalo mnogo.

„Uvek sam bila ta koja je pomerala granice, koja je bila najmlađa u svemu što je radila. To je bio dodatni pritisak. Kada sam se toga oslobodila, onda sam počela da ostvarujem rezultate koje sam želela“, otkrila je Koko.

„Pre Vimbldona 2019, bilo mi je izuzetno teško. Morala sam da otkrijem da li ovo zaista želim. Uvek sam imala dobre rezultate, to nikada nije bio problem. Jednostavno nisam uživala u igri, iako sam radila ono što volim. Tada sam shvatila da moram da igram za sebe, ne za druge ljude. Ali celu tu godinu sam bila depresivna“.

To iskustvo pomoglo je Koko da ‘odraste’, te da ‘mirne glave’ uđe u svaki meč. Uz sve fizičke adute, stekla je i psihičku snagu. Zato vam na terenu ne izgleda kao da se igra, kao i svaka tinejdžerka, već da igra da bi pobedila.

„Očigledno sam napravila pravi izbor kada sam odlučila da ostanem u tenisu, ali malo je falilo da sve bude drugačije. Bila sam izgubljena, zbunjena, dugo sam razmišljala, plakala sam… Ali iz svega sam izašla jača jer sam upoznala sebe bolje. Svi me pitaju kako uspevam da budem tako mirna na terenu. To je zato što sam potpuno prihvatila sebe u momentu kada nije sve bilo kako treba“.

Clive Brunskill Getty Images

Uspesi zabeleženi prošle sezone pomogli su mlađanoj Amerikanki da i ove godine ostvari zapažen rezultat na Gren slemu. Na Australijan Openu je ponovo savladala Venus Vilijams, potom je eliminisala Soranu Kirsteu i skinula ‘krunu’ Naomi Osaki. U četvrtom kolu bolja od nje bila je sunarodnica Sofija Kenin, koja je potom osvojila titulu.

„Mogu da vidim Koko u finalima i sa Gren slem trofejima. Osećam da bi to uskoro moglo i da se desi“, rekao je Muratoglu.

„Ona već ima dobru igru, odličan servis, neverovatan bekhend, izlazi na mrežu. Ono što se najviše ističe je njena mentalna snaga i zrelost. Način na koji se nosi sa svime je jedinstven. Već razume kako funkcioniše mnogo toga u ovom sportu, ali to još nije dovoljno. Ima samo 16 godina, može još mnogo da napreduje što je odlično“.

Zbog zavidnih rezultata koje je ostvarila, Gof se ubrzo našla i u Fed Kup timu Sjedinjenih Američkih Država uz Serenu Vilijams. Iako priznaje da je uživala u treninzima sa svojim idolom, ističe da joj ne prijaju poređenja sa slavnom zemljakinjom i njenom sestrom.

„Nisam ja na nivou Serene i Venus. Osećam da nije fer prema njima da ih porede sa nekim ko se tek probija. Mislim da to nije dobro, i dalje ih gledam kao idole. Naravno da se nadam da ću jednog dana dostići taj nivo, ali one su prokrčle put i zato ne možemo da se poredimo“, skromna je Koko.

Čini se da mlada Amerikanka ima sve što je potrebno da bi krenula putem koji je Serenu i Venus Vilijams odveo među legende. Fizički je spremna, psihički je jaka, odlučna je u nameri da ostvari dobar rezultat i voli da se nadmeće. I tek joj je 16 godina.