Majkl Felps – čovek koji je 'pobedio' štopericu

Ezra Shaw, Getty Images

Njegovu karijeru obeležili su rekordi i zlatne medalje. Borio se protiv sebe, rivala i štoperice, da bi postao najuspešniji olimpijac svih vremena. Mi ga pamtimo po čuvenom finalu iz Pekinga. On je Majkl Felps.

Imao je 31 godinu kada je 2016. objavio da se povlači. I to kao najuspešniji olimpijac svih vremena sa 28 osvojenih medalja, od kojih 23 zlatnog sjaja. I kao čovek koji je ‘pobedio’ štoprticu 39 puta obarajući svetske rekorde. 

A da će se o njemu govoriti u superlativima nije ni zamišljao kada je sa sedam godina počeo da se bavi plivanjem.

„Jedini razlog zbog kojeg sam otišao na bazen je taj što je moja majka želela da naučim da plivam. Moje sestre i ja smo se zaljubili u sport i tada smo odlučili da želimo da se takmičimo“, prisetio se Felps.

Povezano

Ipak, treneri su vrlo brzo prepoznali da je građen da bi bio plivač i da će želja za pobedom od njega napraviti jednog od najboljih sportista svih vremena.

„Majkl je bio među najmlađima u grupi, tako da nije uvek bio prvi. U tim trenucima bi napravio ljutit izraz lica, to ga je motivisalo. Voleo je da pobeđuje“, rekao je jedan od njegovih prvih trenera Kit Šertl.

Nekoliko nedelja pred 11. rođendan, prešao je u grupu Boba Boumana, sa kojim je sarađivao dalje kroz karijeru.

„Trenirali smo sedam dana nedaljno, praznicima… To znači da sam godišnje imao bar 52 treninga više nego svi ostali. Znao sam da će to da napravi razliku„, rekao je Amerikanac.

Brzo su došli i rezultati. Na prvim Olimpijskim igrama učestvovao je 2000. godine u Sidneju, sa svega 15 godina. Bio je najmlađi plivač koji se našao u timu Sjedinjenih Američkih Država od 1932. U Australiji nije osvojio nijednu medalju, ali su te Igre bile polazna tačka za sve što je kasnije uradio.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo naredne godine oborio je rekord u trci na 200 metara delfin stilom. Sa 15 godina i devet meseci postao je najmlađi rekorder u istoriji plivanja. Kasnije je u finalu je je još jednom pobedio štopericu i postao je svetski šampion prvi put u karijeri.

Do prve olimpijske medalje došao je u Atini, na trci na 400 metara mešovito. Zlato je osvojio uz novi svetski rekord. Iz Grčke je otišao sa još pet najsjajnijih medalja.

Usledili su očekivani uspesi na planetarnim šampionatima, a onda i priprema za Olimpijske igre u Pekingu. U to vreme Amerikanac je bio spreman na najveće napore. Tome svedoči i podatak da je dnevno unosio 8.000 kalorija – njegov dnevni meni podrazumevao je 22 jajeta, 3 čokoladice sa žitaricama, 14 sportskih napitaka od 500 mililitara, 4 porcije pirinča, 2 voćne salate sa žitaricama, 4 banane… Sve je ukazivalo da u Peking ide da obori rekord Marka Spica.

Jamie Squire, Getty Images

I uradio je to. Felps je na Igrama 2008. godine osvojio osam zlatnih medalja i pri tom je oborio sedam svetskih i jedan olimpijski rekord. Tako je nadmašio učinak legendarnog Spica, koji je u Minhenu 1972. sedam puta bio šampion.

Do sedme zlatne medalje u Pekingu Amerikanac je došao pobedom u jednom od najkontroverznijih finala u istoriji. U trci na 100 metara delfin stilom Felps je pobedio srpskog plivača Milorada Čavić za stotinku. Već tada je bilo mnogo sumnje u pobedu Amerikanca.

„Golom oku se čini da je on pobedio. Kada sam gledao ponovo trku, komentatori su govorili da se borim za srebro. Ali ja sam znao da se Čavić muči u poslednjih 15 metara i da imam šansu. Kada je vreme pokazalo da sam brži za stotinku, bio sam u neverici. Ali rezultati ne lažu, to je sve što mogu da kažem. Gledao sam slike, usporenu završnicu trke i za mene nema sumnje da sam pobedio“, rekao je kasnije Felps.

Adam Pretty/Getty Images

Na Svetskom prvenstvu naredne godine osvojio je pet zlatnih i srebrnu medalju. Ponovo je uspeo da pobedi Čavića u trci na 100 metara delfin stilom u još jednom legendarnom finalu, prvom u ovoj disciplini koje je završeno za manje od od 50 sekundi – Amerikanac je štopericu zaustavio na 49.82, a Srbin na 49.95. Bio je to trijumf koji je proslavio sa nešto više emocija nego ostale.

Na Igrama u Londonu osvojio je četiri zlata i dva srebra. Posle toga objavio je da se povlači.

„Mislim da sam nakon svakih Igara na kojima sam učestvovao zapadao u ozbiljno stanje depresije„, rekao je Felps, dodavši da mu je najteže bilo posle Igara u Londonu.

„Više nisam želeo da budem u sportu. Nisam želeo da budem živ. Razmišljao sam i o samoubistvu“.

Pobedio je i u borbi sa samim sobom, pa se vratio u bazen. Ipak, Svetsko prvenstvo 2015. godine je propustio zbog šestomesečne suspenzije koja mu je izrečena zbog vožnje u pijanom stanju.

Slavan oproštaj usledio je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Na otvaranju je nosio zastavu SAD. A kući se vratio sa novih pet zlatnih medalja i jednim srebrom.

„Ijan Torpe mi je 2008. godine rekao da je nemoguće osvojiti osam zlatnih medalja na jednim Igrama. Čuvao sam tu izjavu na papiru u svom ormariću. On mi je 2016. godine rekao da je nemoguće da osoba starija od 30 godina osvoji najsjajnije odličje na tako velikom takmičenju. I to sam čuvao u ormariću. Kasnije mi je objasnio da je znao kako će te izjave uticati na mene i da mogu da mu zahvalim“, otkrio je Majkl.

Al Bello/Getty Images

Tada je otišao u legendu. Kao najtrofejniji olimpijac svih vremena.

„Nisam jurio medalje, već vreme. Znao sam svoje protivnike bolje nego što su oni znali sebe, znao sam za koliko mogu da isplivaju određenu deonicu. Zbog toga sam uvek tačno znao koliko brzo moram da plivam kako bih bio najbolji“, objasnio je Felps.

„Svi moji porazi – ta srebra i bronze o kojima ne želim da pričam – bili su ono najbolje što mi se dogodilo, jer me je motivisalo“.

Na najvećim takmičenjima ukupno je osvojio 82 medalje, od kojih je 65 zlatnih, 14 srebrnih i tri bronzane.

Po okončanju karijere Felps je ostao u sportu, a često je govorio i o potrebi da se reformiše način na koji se rade doping testovi.

„Nikada se nisam takmičio u ambijentu, u kojem je sve bilo ‘čisto’ oko mene. I to jednom mora da se promeni„, rekao je Majkl.

„Ako ste jednom bili pozitivni na doping testu, po meni nikada više ne biste mogli da se takmičite“.

Uključen je i u kampanje vezane za mentalno zdravlje i očuvanje životne sredine.

Po čemu vi pamtite Felpsa?