Novi kolektivni WNBA ugovor: Ko dobija, a ko gubi?

Blog ostalo 17. maj. 202010:01 > 10:06
Podeli:
Ethan Miller Getty Images Sport

Suočeni sa nedostatkom argumenata i objašnjenja zbog čega bi košarkašice trebalo da igraju u nekom od WNBA timova, Udruženje igračica i WNBA liga potpisali su novi kolektivni ugovor, koji značajno utiče na (ne)privlačnost ovog takmičenja i odluku najboljih košarkašica sveta kako će provesti leto.

Ugovor je polovinom januara ratifikovan od strane Udruženja igračica (WNBPA) i Upravnog odbora WNBA lige i donosi velike promene u visini plata i svih drugih naknada igračicama, istovremeno obavezujući zvaničnike lige i klubova da domaće košarkašice budu u prednosti u odnosu na one koje dolaze iz Evrope ili sa drugih kontinenata. Svoje obaveze pri izboru sredine u kojoj će provesti narednu sezonu imaće i košarkašice iz Sjedinjenih Država, a novi ugovor važiće do 2027. godine. 

Šta još donosi novi WNBA kolektivni ugovor? Prvo… 

Kratka istorija WNBA lige

WNBA liga osnovana je 1997. godine, u velikoj meri po nalogu nekadašnjeg komesara NBA Dejvida Sterna, koji je na toj funkciji bio od 1984. do 2014. godine. Bila je to prva sportska liga „jedinstvenog entiteta“. Liga je imala vlasništvo nad osam originalnih WNBA franšiza, a svaku ot tih franšiza usmeravala je i pratila jedna NBA franšiza.

Tokom 2000-ih, popularnost WNBA je naglo porasla, a liga je priključila dve franšize u nezavisnom vlasništvu – Konektikat San i Čikago Skaj. Bilo je još turbulencija početkom ovog veka. Šest klubova je istupilo iz lige zbog slabe posećenosti i nedovoljnih prihoda, a ligu je u jednom trenutku činilo samo pet klubova.

Ta vrsta neravnomernih prihoda nije neuobičajena za nova, mlada takmičenja. Bile su potrebne decenije da NBA, NFL, NHL ili MLB postanu to što danas jesu. Svaka od tih liga doživela je turbulencije i poremećaje mnogo pre nego što je postala dominantna u američkoj sportskoj industriji.

Christian Petersen Getty Images Sport

WNBA trenutno ima 12 franšiza koje su raspoređene širom zemlje. One su smeštene zapadno od Sijetla, južno od Dalasa i istočno od Konektikata. Rast popularnosti klubova u WNBA danas je u ravnoteži i ohrabrujući. Prošle sezone posećenost je opala za 3.5%, ali je gledanost WNBA utakmica na televiziji skočila za čak 64%. Mečeve WNBA lige prenose najveće televizijske mreže u Sjedinjenim Državama – ABC, ESPN, CBS, Sports Network, NBA TV, a uživo se utakmice često mogu pratiti i na zvaničnom tviter profilu lige. Svake sezone se povećava broj utakmica koje gledaoci mogu da prate na televiziji.

Početkom 2014. godinje Udruženje košarkašica (WNBPA) i WNBA liga potpisali su kolektivni ugovor, koji je trebalo da istekne 2021. godine. Međutim, četiri godine nakon potpisivanja WNBPA odlučio da istupi iz sporazuma. Ipak, uslovi kolektivnog ugovora, prema pravilu, ostaju na snazi sve dok su dve strane u fazi konstruktivnih pregovora, pa je tako ugovor važio sve do oktobra prošle godine, kada je postignut prvi dogovor o novim uslovima za košarkašice u WNBA ligi.

Politika prioriteta

Jedan od stalnih izazova za WNBA, od njenog nastajanja, bila je neprivlačnost. Liga traje kratko, tokom letnjih meseci, a plate su relativno skromne. Brojne košarkašice biraju da igraju profesionalnu košarku negde u inostranstvu, uključujući Kinu, Izrael, Italiju, Tursku, Rusiju, Španiju, a ukoliko je u pitanju evroligaški klub sa epitetom favorita za osvajanje titule, ti ugovori mogu biti i milionski. Takva situacija dovodila je nekoliko puta do menjanja rostera timova za narednu sezonu u poslednji čas. Većina WNBA igrača, naročito zvezde svojih timova u Evropi, prema ugovornoj obavezi moraju da odigraju završnicu evropskog ili domaćeg takmičenja. Rezultat je propuštanje rokova za prijavu kompletnog sastava ekipe za novu WNBA sezonu, što je čelnicima takmičenja uvek slalo implicitni signal da WNBA nije prioritet kod američkih košarkašica. Problem postaje još veći ukoliko se igračica povredi tokom igranja u Evropi.

Christian Petersen Getty Images Sport

Novi kolektivni ugovor ovaj izazov rešava usvajanjem politike prioriteta. „Sports Illustrated“ je neposredno po ratifikovanju sporazuma saznao da će do 2024. godine, igračice sa više od tri godine iskustva u WNBA ligi, biti u obavezi da odigraju jednu celu sezonu u najjačoj američkoj košarkaškoj ligi za žene. Ukoliko se ne jave svom timu i treneru pravovremeno na početku te sezone jer imaju obaveze prema drugom klubu i ligi, smatraće se nepodobnim tokom cele sezone WNBA lige, neće moći da se priključe ekipi kada sezona počne i klub ima pravo da igračici ne isplati ranije dogovorenu platu.

Ipak, tekst kolektivnog ugovora nije isključiv i ne zahteva striktno od košarkašica da se opredele za WNBA ligu, a čak se bavi i predlogom na koji način bi one mogle da igraju i u Evropi i u SAD. Prema ugovoru, politika prioriteta mogla bi da motiviše strane (evropske) lige da reorganizuju kalendar takmičenja i raspored mečeva tokom sezone, naročito termine odigravanja završnice, tako da igračice ne bi morale da se nađu pred teškom odlukom. Ipak, poenta je i dalje ista. WNBA ne želi da njene igračice biraju bilo koji evropski klub ispred WNBA kluba, baš kao što to ne rade ni NBA zvezde.

Veća plata i mnogo beneficija

Upravo u skladu sa politikom prioriteta, WNBPA i WNBA usaglasile su se u vezi sa visinom plata i svih naknada igračicama tokom sezone. Da bi izbor „pao“ na WNBA ligu, motiv mora da bude veći. Tako će „seleri kep“ naredne sezone biti veći za 30%. Poređenja radi, ovaj nagli skok premašuje i nedavni porast ograničenja plata za NBA igrače, koji su u poslednjih nekoliko sezona imali povećanje od 7% ili manje. Uz širenje ograničenja plata idu i druge obaveze koje će liga morati da ispuni prema svojim igračicama. Košarkašice će sada moći da zarade više od 500.000 dolara godišnje u novčanoj nadoknadi. Maksimalna moguća zarada popeće se i na 215.000 dolara, što je skoro dva puta više od ranijih 117.500 dolara. Očekuje se da će prosečna novčana nadoknada dostići i oko 130.000 dolara.

Christian Petersen Getty Images Sport

Kada se u obzir uzmu osnovna plata, bonusi za dobre partije, nagradni fondovi spremni za turnire tokom sezone, kao i marketinški ugovori sa kompanijama sa kojima liga sarađuje, WNBA igračice će doživeti porast ukupne novčane nadoknade za 53%.

Poboljšanje uslova se tu ne završava – bolja mesta u avionima, individualni smeštaj u hotelu samo su neke od dodatnih beneficija. Takođe, tema majčinstva veoma je važna stavka u novom ugovoru. Porodiljsko odsustvo biće u potpunosti plaćeno, na račun igračice leći će još 5.000 dolara godišnje namenjenih za brigu o detetu, na radnom mestu biće obezbeđeni uslovi za dojilje, a igračice koje imaju dete živeće u minimum dvosobnom stanu. I to nije sve. Veteranke će, u posebno dokazanim uslovima, imati pravo na 60.000 dolara nadoknade, koji će biti usmereni na troškove eventualnog usvajanja dece, veštačku oplodnju ili lečenje neplodnosti.

Nasilje u porodici

Ni ovu temu nisu zaobišle igračice kada su vešto pregovarale sa čelnicima lige. Prošle sezone su se u američkim medijima pojavljivali negativni naslovi, koji su česte slučajeve nasilja u porodici dovodili u vezu sa (ne)brigom lige o svojim igračicama i njihovom ponašanju van terena. Primeri su košarkašice LA Sparksa i Sijetl Storma Rikuna Vilijams i Nataša Hauard, koje su optužene za nasilje nad svojim partnerkama. Vilijams je bila suspendovana na 10 utakmica jer je učestvovala u incidentu u kome je napala i povukla za kosu svoju bivšu devojku. Natašu Hauard pratile su krivične prijave za pretnje i fizičko i verbalno zlostavljanje svoje partnerke.

Katharine Lotze/Getty Images

Nova pravila kolektivnog ugovora nalažu da ukoliko igračica doživi bilo koji vid nasilja u porodici, može da dobije odsustvo sa treninga i svih klupskih aktivnosti koliko god je to potrebno, a to neće uticati na visinu plate. Liga će imati mogućnost, ali i neki vid obaveze, da uz pomoć svog pravnog tima pokrene istragu i učestvuje u razrešavanju slučaja. Takođe, igračica za koju se sumnja da je na bilo koji način učestvovala ili pokrenula nasilje u porodici, biće udaljena iz svih klupskih aktivnosti dokle god je to potrebno. Nedostatak takve politike je u slučaju Nataše Vilijams doveo do toga  da optužena tokom trajanja procesa dolazi na sve treninge i igra utakmice.

WNBA nije fudbal

Čini se da je novi kolektivni ugovor pobeda WNBPA i svih igračica WNBA lige. Veštine pregovaranja urodile su plodom kod čelnika lige, a i liga će moći da se pohvali naprednim i društveno-odgovornim pristupom prema svojim najboljim sportistkinjama. Liga je dobila svoju dugo zahtevanu politiku prioriteta i tu je precizno odredila granice, ali i veću kontrolu nad pitanjima nedoličnog ponašanja igrača, naročito u porodici. Sa druge strane, WNBPA je obezbedila dramatičnu povišicu plata.

Ezra Shaw, Getty Images

U trenutku kada se Megan Rapino kao glavna figura i ženska fudbalska reprezentacija SAD bore na sudu protiv Fudbalskog saveza SAD za veće plate i izjednačenje zarada sa kolegama, WNBA liga i njene članice krenuli su putem konstruktivnih i produktivnih pregovora.

Obostrano zadovoljstvo i veća motivacija na radnom mestu uticaće na navijače i gledaoce kraj malih ekrana, ali i na budućnost lige koja sada izgleda mnogo stabilnije.