Kome je korona ugasila snove?

Skener 19. maj 202015:25 > 15:42
Clive Brunskill/Getty Images, Foto: FK Crvena zvezda, Julian Finney/Getty Images, KK Partizan NIS, Mike Hewitt/Getty Images, Seffi Magriso/Euroleague Basketball via Getty Images, Steve Dykes/Getty Images

Određeni broj sportskih organizacija je u sezonu 2019/20. ušao sa velikim ambicijama. Neki su razmišljali “sad ili nikad”, neki “dugo smo gradili tim”, neki “konačno smo se vratili tamo gde pripadamo”.

I posle velikog novčanog ulaganja, napravljenih transfera, dugoročnog građenja tima, ogromnog naboja koji je nastao među navijačima – odjednom ništa. Timovima je stigla poruka “Sutra nema mečeva, sedite kod kuće to je najbolje za sve”. Hale su prazne, karte se ne prodaju, finansijski pokazatelji sve više zabrinjavaju, a uspesi će morati da se odlože. Ovo su neki od timova koji su najviše propatili ili koji mogu da se smatraju najoštećenijima, najpokradenijima zbog pandemije koronavirusa.

KK Partizan – Delovalo je da je put ka Evroligi dobro popločan

Znaci ambicije da se preko Evrokupa stigne do Evrolige su bili vidljivi svuda. U svakom trenutku u sezoni je Partizan imao neko rešenje koga da dovede, prešlo se u Beogradsku arenu, a posle pobede nad Virtusom su u plasman u finale Evrokupa verovali svi. Najteži rival je tek bio na Partizanovom putu, hiljade ljudi bi dočekalo skupo plaćeni Uniks, a pandemija je učinila da se utakmica ne odigra kada je planirano. Prvi put posle šest godina Partizan je imao trenera, tim i ambiciju i bio je nikad bliži Evroligi. Pitanje je da li će učešće u njoj izboriti na terenu, a zeleni sto može lako da bude nenaklonjen crno-belima, posebno zbog radnji ispod njega. Teren vruć od vatre na tribinama je oduvek Partizanov adut, ali i ako se Evrokup bude igrao na jednom parketu bez navijača crno-beli opet imaju šansu. Jer imaju Trinkijerija, jasno postavljen sistem, još jedino forma da se vrati.

KK Partizan NIS

Makabi – “Ponos Izraela” je konačno vratio sjaj

Za koga god da se u Evropi pročuje da zna da pakuje protvnicima i veš mašine kroz obruče on može da završi u Makabiju. Takva je kupovna moć “Ponosa izraela”, međutim zapaženog rezultata nema od 2015. godine i bilo je mučno gledati timove Makabija bez jasne ideje. Kada je prošle godine otpušten Neven Spahija došao je Janis Sferopulos koji od svoje filozofije košarke nije odustao. Utkao ju je u Makabi i odjednom je ovaj tim počeo da igra najbolju odbranu Evrope. Dao je šansu budućim izraelskim zvezdama Jovelu Zusmanu i Deniju Avdiji, birao Amerikance koje želi, birao je još Amerikanaca kada su se neki povredili i rezultat je tu – Makabi ima tim za Fajanal for. Jedino je pitanje da li će Fajnal fora uopšte biti, pa navijači ekipe iz Tel Aviva mogu s razlogom da budu besni zbog pandemije. Njihov tim je postojao, Menora Mivtahim arena je gorela, rivali su padali, Vilbekin je pakovao, zbog Makabijeve odbrane je od protivnika ostajalo samo mleveno meso. Sila je bila sa Makabijem koji je tek trebalo da dostigne zenit, a možda je to baš trebalo da se desi u Kelnu.

Seffi Magriso/Euroleague Basketball via Getty Images

Efes – Ovo je bila ta godina

Najveći turski košarkaški klub je kroz godine bio poznat po dobrim finansijama, uglavnom mršavoj podršci i da nikada nije bio ozbiljan rival na evrotitulu. Jednom je pre Vitorije Efes stigao do Fajnal fora Kupa evropskih šampiona i jednom do Fajanal fora Suprolige. Ni dolazak Dude Ivkovića ništa nije promenio, a utisak je bio da ništa neće uraditi ni Ergin Ataman, posebno jer je i sam delovao nezainteresovano i jer se igra ništa nije promenila. Ipak eksplozivni uspon u formi Vasilija Micića i Šejna Larkina je promenio sudbinu kluba koji je bio nadomak titule u Evroligi, a ove sezone smo gledali najlepšu moguću košarku. Kod Efesa je slična situacija kao kod Makabija, COVID im ni malo nije učinio uslugu ali je razlika što deluje da je turski tim spreman za trofej u kom god obliku da se Evroliga završi. Jedino je pitanje i za Efes i za Makabi koliko će uspeti u vraćanju forme i timske hemije.

Mike Hewitt/Getty Images

Olimpijakos – Pirej je bio spreman za još vatre

Pirejci su prošle sezone imali snažan uradac u najnezgodnije mesto. PAOK im je konačno pokupio titulu dok je pre toga isto uradio i AEK. U aktuelnoj sezoni je glavni zadatak bio da se trofej vrati na “Karaiskaki”. Liga šampiona nije baš delovala najbolje za najdominantniji grčki klub, ali se sve izgleda promenilo u poslednjim minutima meča sa Crvenom zvedom. Olimpijakos odjednom ostaje u Evropi i kao nagrada dolazi još jedna fudbalska fešta kod kuće i nezaboravno putovanje u London. Olimpijakos je šokirao Arsenal, a Pirejci su se baš kada je COVID zavladao Evropom spremili da još jednom saseku noge ostrvskoj ekipi. Sa Vulverhemptonom su igrali 1:1, a ako se i Liga Evrope nastavi tokom leta u revanšu u Engleskoj više neće biti tog naboja, te strasti koju je grčka ekipa nakupila rezultatima s početka proleća. Utešna nagrada će biti izvesna titula u domovini. Korona radi svašta, ali 14 bodova razlike na tabeli nije još obrisala.

Julian Finney/Getty Images

Liverpul – Titula je tako blizu

Korona je uradila ono što je do sada samo Svetskim ratovima polazilo za rukom. Obustavila je Olimpijske igre, otkazala sva velika sportska takmičenja, a oni koji ne vole Liverpul bi voleli još i da oduzme priliku Redsima da konačno postanu šampioni Engleske. Tri decenije “Enfild” čeka titulu, a svima je jasno da će ona tu i biti. Klopova četa je uspela realno, osvojiće trofej ako se Premijer liga nastavi. Svojim trudom u dosadašnjih 29 mečeva su ga i zaslužili, a i doći će i do te preostale siće od oko šest bodova da bi titulu sa pravom i prisvojili. Jedino što će navijači ovog kluba to morati da slave kod kuće, na društvenim mrežama, navijači neće moći da uživo na stadionima vide počasne špalire koje bi pravili protivnicima. To je najveća šteta koju će Liverpul pretrpeti zbog korone. Pod uslovom da se Premijer liga nastavi jer zaista boljih u Engleskoj nema.

Foto: FK Crvena zvezda

FK Crvena zvezda – Dekijevo proleće

Kod Zvezde se može reći da je slučaj veoma sličan Liverpulu. Titula je u džepu i red je da se razmišlja o novoj evropskoj avanturi. Međutim na “Rajku Mitiću” su imali još jedan razlog da se raduju proleću 2020. Atmosfera oko kluba je dobila jednu potpuno drugačiju dimenziju trenerskim debijem legende kluba i srpskog fudbala Dejana Stankovića. Sama njegova pojava na klupi, ali i činjenica da su neki domaći mladi igrači dobili šansu, je dovoljan razlog zvezdašima da se kupi karta i da se vikend provede na stadionu. COVID je srozao jedno lepo zvezdaško proleće koje bi bilo krunisano novim vatrometima i žurkom povodom nove šampionske kurne. 

Clive Brunskill Getty Images

Mančester Junajted – Ole za volanom, Bruno na terenu  

Neki klubovi u Engleskoj su jedva čekali kraj sezone. Mančester Siti je više bio zainteresovan za Ligu šampiona, Arsenal i Totenhem su iščekivali novu sezonu da počnu sve od nule sa Mikelom Artetom i Žozeom Murinjom, a Mančester Junajted je taman upalio motore. Zapravo instalirao je potpuno nov agregat koji je učinio da “crveni đavoli” liče na nešto i da u tome budu nešto konstantniji. Bruno Fernandeš je odmah doneo promenu u igru ekipe koja bi sigurno konkurisala za trofej u Ligi Evrope, ili bi ako ništa bar dao neku nadu navijačima da Ole za volanom zaista može nešto da uradi u godinama koje slede.

Steve Dykes/Getty Images

Lejkersi – Prekinuta Lebronova misija

Slavna franšiza je 2010. poslednji put osvojila titulu, a dovođenje Lebrona Džejmsa 2018. Godine sigurno nije da bi se samo prodavali njegovi dresovi. Dolazak Entonija Dejvisa je jasno stavio do znanja da se gubitničke sezone više ne trpe i da franšiza mora da dođe do trofeja. Dinastija Voriorsa je na pauzi, Nagetsi još nisu ozbiljni, Trejl Blejzersi nisu isti tim iz prošle godine, a istok čini se nema ozbiljne pretendente. Jezeraši su jedino u dvorištu pored svog imali ozbiljnog rivala u vidu Los Anđeles Klipersa. Nekako se priželjkivalo finale Zapada između dva rivala iz Los Anđelesa, a Lebron je bio nikad željniji da pokaže svetu da može i sa trećim timom do NBA prstena. Završnica lige će biti ozbiljno izmenjena, a ako se bude igralo manje mečeva u plej-ofu baš tu neki timovi mogu da traže svoju priliku protiv Lejkersa koji su bili ozbiljno naoštreni.