One in a billion

Skener 20. maj 202015:24 > 15:41
Ian Hitchcock, Getty Images

„Nikada ne zaboravi odakle si došao“. Tako počinje priču o sebi junak ovog teksta. Indijsko selo Balo Ke ima oko 800 stanovnika. Jedan od njih rastom se izdvajao od ostalih. Ispostaviće se da ga nije samo visina učinila prvim NBA košarkašem iz Indije u istoriji te zemlje.

Zove se Satnam Sing Bamara, rođen je 10. decembra 1995. godine i sudbina mu je bila slična kao i većini indijske dece, koja žive u malom siromašnom selu. Jedino je kriket pružao malo bolje uslove za treniranje u toj zemlji, a košarka je i dalje zavisila od vremenskih prilika, s obzirom na to da u blizini nije postojala dvorana, makar ne ona čiji krov ne prokišnjava.

Ipak, Sing za kriket nije bio dovoljno spretan, što ne znači da za košarku jeste.

Nisam znao da držim loptu, nisam bio siguran da znam kako se zove sport koji sam upravo počeo da treniram“, rekao je Sing kada se sa 10 godina prvi put odvojio od porodice kako bi svoje prve košarkaške korake napravio na Ludijana košarkaškoj akademiji.

Najteže je bilo ubediti roditelje, za koje je obrazovanje i dalje najvažnije, da svoje dete puste da se rano odvoji od kuće, naročito u zemlji u kojoj su najbolji njeni košarkaši poluprofesionalci jer prvu polovinu dana provode radeći na njivi, a drugu vide, ne ni kao trening, nego kao zabavu sa loptom i saigračima.

U Ludijani se nalazio jedini košarkaški teren na zatvorenom, sa ne tako dobrom krovnom konstrukcijom i bez sistema za grejanje ili hlađenje.

Direktor košarkaških operacija zadužen za indijsko tržište u NBA Troj Džastis uočio je Satnama baš na jednom takvom treningu. Nakon što je dobio svoje prve prave košarkaške patike, Sing se našao i pred odlukom da li da nastavi svoju karijeru i obrazovanje u srednjoj školi na Floridi.

Na IMG Akademiji suočio se sa prvim težim izazovima, kako na terenu tako i van njega. Velika jezička barijera, loša komunikacija sa trenerima i saigračima, limitirano i praktično nepotpuno osnovno obrazovanje bili su samo neki od problema zbog kojih je Sing mogao da bude odbačen.

Ipak, zbog toga nikada nije bio ljut ili frustriran. Jednostavno je posle završetka nastave i treninga odlazio na dodatne časove engleskog i strpljivo čekao da napredak postane vidljiv.

I u srednjoj školi bilo je primetno da za NCAA ligu ili neku od mnogobrojnih njenih divizija nije ispunjavao mnogo uslova. Bilo je teško nadomestiti i nedostatak fizičkih predispozicija jer osim visine (2.18m) Satnam nije mogao da se pohvali velikom snagom, kao ni dobrim motoričkim sposobnostima.

Osim toga, nivo engleskog jezika koji je imao još uvek nije bio dovoljno visok. Ipak, NBA agent Trevis Skot je u njemu video mnogo više od toga.

Skot ubrzo postaje njegov menadžer i veliki prijatelj, a sigurnost svom novom klijentu ulivao je i govoreći mu da je ranije i Amare Stodemajer iz srednjoškolskih prešao pravo u profesionalne vode.

Satnam Sing i Kameron Pejn 25. juna 2015. dolaze na NBA draft sa svojim menadžerom Trevisom Skotom, a šest nedelja pre drafta 24-godišnji Indijac imao je probne treninge sa Jutom, Bulsima, Pejsersima, Kingsima.

Te večeri čekalo ga je odelo skrojeno po meri, prvo koje je ikada obukao. Prozivani su redom Karl Entoni Tauns, Vili Koli Stajn, pa i Kameron Pejn koga je Oklahoma birala kao 14. pika prve runde.

Sala je postajala sve praznija, nove NBA zvezde premeštale su se u prvi restoran da proslave veliki uspeh, a Satnamu je bilo jasno da ukoliko i ne prozovu njegovo ime, već je napravio mnogo za košarku u Indiji, a njegovo dostignuće već je bilo istorijsko, s obzirom na to da do 2015. godine Indija nikada nije imala igrača na NBA draftu.

Ipak, Dalas Maveriksi želeli su da pokušaju da rade sa Satnamom. Izabrali su ga kao 52. pika, a već početkom sezone poslali su ga u razvojni tim. Dres Teksas Ledžendsa nosio je do 2017. godine, kada je poslat u kanadski Sent Džons Edže, gde je takođe ispisao istoriju, postavši prvi Indijac koji je igrao košarku u Kanadi.

Od 8. jula 2019. godine prava na njega polaže Memfis, ali se stvar krajem prošle godine dodatno komplikuje.

U decembru je indijska Nacionalna antidoping agencija (NADA) suspendovala Satnama nakon što je pao na doping testu mesec dana ranije.

Tokom novembarskog pripremnog kampa za Južnoazijske igre, NADA je sprovela testiranje u Bangaloru, a rezultati Singovog testa bili su pozitivni na nekoliko supstanci.

Satnam se povukao sa 13. izdanja Igara Južne Azije, koje su počele 1. decembra, zbog, kako je naveo, „ličnih razloga“.

Stvar je poprilično zataškana jer nije poznato da li je nakon toga Satnam ikada zatražio analizu svog B uzorka, na šta ima pravo u roku od sedam dana nakon prijema obaveštenja da je A uzorak pozitivan.

Sing je Indiju do tada predstavljao na svim velikim turnirima poput Prvenstva Azije, Igara Komonvelta ili kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine, a sada mu slede četiri duge godine bez košarke zbog suspenzije Nacionalne antidoping agencije.

Iako u karijeri nije odigrao nijednu NBA utakmicu uspeo je da uđe u istoriju pojavivši se samo na draftu, a zatim i izborom od strane Maveriksa.

Ipak, čuvena priča „milionera iz blata“ na koje često nailazimo u svim sportovima, nema uvek najsrećniji kraj.

Netfliksov dokumentarni film „One in a billion“ o jedinom Indijcu koji je postao igrač jednog NBA tima i njegovom putu do velikog uspeha, ne bavi se Singovom karijerom nakon drafta.

Satnam Sing i njegov novi menadžer Amit Patak nakon prvog poziva i ostvarenog kontakta, nisu se više odazivali pozivu Sport kluba da prokomentarišu odluku nacionalnog tela koje sprovodi doping testiranja, kao ni slavne i ne tako davne dane vrhunca Singove karijere.