"Da se prepozna momenat, naši bi došli za malo para"

Blog ostalo 1. jun 202012:00
Getty Images, Adam Pretty

Leto 2020. i Olimpijske igre u Tokiju biće prilika za oproštaj trofejne generacije Delfina u velikom stilu. Sve je podređeno šansi da srpska selekcija dođe do novog najvrednijeg odličja i zaokruži celokupan ciklus. Barem je takav plan bio.

Getty Images, Ryan Pierse

Ali planovi nikad nisu bili nešto što se može uzeti uz garanciju. To se pokazalo na delu i u ovom slučaju.

Pandemija koronavirusa prodrla je u svaki kutak planete, pa ni bazeni nisu ostali pošteđeni. Vaterpolo sezona je obustavljena, kao najava onoga što će uslediti i sa ostalim takmičenjima.

Povezano

Da je sport i definitivno poklekao pred virusom postalo je jasno u momentu kad su Igre u Tokiju i zvanično pomerene za godinu dana.

Time je odložen i silazak sa velike scene dobrog dela reprezentativaca Srbije. Onih koji su predstavljali sinonim za dominaciju i osvojili sve što se može osvojiti. Više puta.

Prvi među njima, jednakima nalazi se i Duško Pijetlović.

Iskusni centar (35) mesecima unazad najavljivao je da će predstojeće leto definitivno biti njegovo poslednje u kapici sa državnom grbom. Sad će planovi, ipak, morati da se promene.

Moraću da igram, ha-ha-ha! Šalu na stranu, ne bih voleo da mi oproštaj od reprezentacije bude onaj poraz od Španije zimus na Evropskom prvenstvu”, započeo je Pijetlović priču za Sport Klub i dodao:

Mnogi ne znaju da sam ja taj meč odigrao sa temperaturom 39.5 i sve se završilo onim nesrećnim porazom. Ne želim takav kraj, hoću da budem deo još jednih Igara i da tu ozvaničim penziju”.

Da su Igre glavni cilj Delfina, bilo je jasno tokom svih pređašnjih takmičenjima. Tempiranje forme za Tokio niko u timu Dejana Savića nije skrivao. Otuda je i na proteklom Evropskom prvenstvu u Mađarskoj ostvaren loš rezultat u vidu ispadanja u četvrtfinalu od Španije.

Iako je za nas to predstavljalo spremanje za Igre, na kojima je planiran vrhunac forme, mislim da smo odigrali sasvim pristojno to Evropsko prvenstvo. Uzeli bismo i tu medalju da je bilo malo sreće. Od Španaca smo ispali na penale, turnir završili bez poraza”.

Medalja je izostala, ali to ne brine srpske vaterpoliste. Cilj je samo jedan.

Bilo nam je važno da igramo sve bolje. Spremali smo se, sastančili redovno, pričali da se moramo da damo sve od sebe da se još Igre odrade maksimalno i da to bude kraj. Nadam se da ovo pomeranje neće negativno uticati. Dosta smo iskusni i pametni da bismo tako nešto dozvolili”.

U periodu karijere, u kojem se nekada najbolji igrač sveta nalazi, svaki dodatni mesec dodatno otežava održavanje prepoznatljive forme.

Pitanje je u kakvom ću stanju biti, da li ću uopšte moći da pružim igre na očekivanom nivou, ipak ću imati 36 godina. Nije lako jer svi znamo koliko je to zahtevno takmičenje. Biću iskren prema sebi i selektoru Dejanu Saviću, pa ćemo videti. Naravno, nadam se da će se Igre uopšte i održati 2021. Ako se pomere za još jednu godinu, onda moje učešće definitivno otpada”.

Pored Pijetlovića, Delifini će uskoro ostati i bez Andrije Prlainovića, Milana Aleksića, Filipa Filipovića, Branislava Mitrovića, koji se, takođe, spremaju za reprezentativnu penziju. Smena generacija je neminovnost svakog tima, a ona retko kad prođe u potpunosti bezbolno. Posebno kad je lestvica tako visoko podignuta.

Ubeđen sam da će biti dobro u našem slučaju. Verujem u momke koji će nas naslediti. Oni već uveliko igraju na našem nivou i vrhunski su igrači. Jakšić, Mandić, Ćuk, Ranđelović… Svi su oni lideri u svojim timovima, spadaju među najbolje na svetskoj sceni, tako da ne sumnjam da će nastaviti istom snagom“.

Ryan Pierse/Getty Images

Pogled u dalju budućnost, međutim, nije tako blistav.

Za onu narednu generaciju se već bojim. Nisam ih do kraja ispratio i ne znam koliko tu ima potencijala. Ali, ponavljam, za blisku budućnost i ove momke koji dolaze posle nas ne brinem. Siguran sam da će donositi medalje Srbiji. Možda će biti potrebno malo vremena da se sve to ukomponuje, koja godina da dođe sve na svoje, ali ne sumnjam da će biti uspešni”.

Kad je reč o klupskom vaterpolu, Pijetlović je član mađarskog Solnoka od prošlog leta i tu će ostati i sledeće sezone.

Još negde u januaru sam potpisao produžetak ugovora, tako da je to sve u redu. Čekamo da vidimo kako će teći situacija dalja, ali bi negde sredinom juna trebalo da počnemo sa treninzima. Mađari su poništili ovu sezonu i trebalo bi da počnu novu sredinom jula. Igraće se neki kup sistem, samo produžena verzija. Startovaćemo sezonu 2,3 meseca ranije nego inače, ali plan je da se igrači time što lakše vrate u formu, posle ove pauze. Smatram to dobrim rešenjem”.

Pandemija je nanela velike finansijske probleme svim sportovima. Imun nije ostao ni vaterpolo.

Uvek mali sportovi prvi nastradaju. Osetiće se neke posledice, ali ne verujem da će biti velike. Ja gledam na to i sa druge strane. Vaterpolo je kao mali sport ujedno i jeftin. Zato neće pretrpeti toliko velike udarce kao, recimo, košarka ili rukomet. Generalno, za vaterpolo nije neophodno mnogo novca da bi se funkcionisalo na pravi način. To je neki mizerni deo finansija, u odnosu na druge sportove. Preživeće se…”, ne sumnja bivši vaterpolista Vojvodine, Partizana, Crvene zvezde, Pro Reka i Sinteza.

Clive Rose Getty Images

Postojeća situacija mogla bi da se iskoristi i u pozitivnom smislu. Pre svega, kad je reč o srpskim klubovima, koji se nalaze u lošoj situaciji.

Nadam se da bi sve ovo moglo da se posluži da se ponovo podignu naši klubovi, da se opet napravi jaka liga. Dosta naših igrača je ostalo bez angažmana i verujem da su oni spremni da se vrate u Srbiju čak i za nešto manje novca. Time bi naši timovi opet postali konkurentni na evropskom nivou. To su mali izdaci za državu, ili neku opštinu, a mnogo bi se dobilo. Bilo bi lepo da se vaterpolo kod nas vrati na nivo kojem pripada”.

Postavlja se pitanje koliko je takav ishod moguć, s obzirom na celokupnu atmosferu u ovdašnjem klupskom vaterpolu.

Iskreno, mislim da je realno. Opet kažem, ti izdaci bi bili jako mali, država ili opština koja bi to finansirala, ne bi ni osetili ta ulaganja. Verujem da ima ljudi u vrhu koji će razumeti to. Ovo je pravi trenutak da se ponovi ono od pre desetak godina. Tad smo imali Crvenu zvezda, Partizan, kragujevački Radnički na vrhuncu… To je bila najjača liga u svetu!”.

Zvezda, za koju je Pijetlović tad igrao, postala je evropski šampion 2013. godine, a na fajnal foru učestvovao je i Partizan. Uz to, kragujevački Radnički je osvojio LEN kup, za potvrdu dominacije srpskog vaterpola i u klupskim okvirima.

Vidite koji je to nivo bio. Bilo je to zaista lep period, prejaka liga, uspesi u Evropi… Nadam se da će do toga opet doći. Ponavljam, ovo je pravi trenutak. Svaki naš igrač je glavni u svom timu u inostranstvu, ali bi radije došao kući da igra za manje para. Kod kuće je sve mnogo bolje, ja to znam iz svog iskustva”, zaključio je Duško Pijetlović u razgovoru za Sport Klub.