Danka za SK: Roki kao životni moto, šok pred meč sa JJ

Podeli:
Robert Prezioso/Getty Images

Sve je počelo plastičnim reketima i sunđerastom lopticom, nastavilo se druženjem na terenu, sjajnim rezultatima u juniorskoj konkurenciji, plasmanom među 50 najboljih na svetu, učešćem na Olimpijskim igrama, a priča se nastavlja...

Danka Kovinić je rođena na Cetinju, a odrasla je u Herceg Novom. Slobodno se može reći da ne potiče iz zemlje za koju bi moglo da se kaže da je tenis jedan od omiljenih sportova, niti spada u grupu najpopularnijih, ali je upravo ona promenila taj odnos iz korena.

Kao mala, pokazala je želju da trenira tenis. Međutim, uporedo je kao i svi dečaci i devojčice istraživala i druge zanimljive oblasti, kao što su ples, muzička škola, plivanje… Bajkovita priča o usponu i uspehu u svetu tenisa, počela je kada je na poklon dobila plastične rekete i pomenutu sunđerastu lopticu.

Znala sam satima da udaram u zid i nije mi bilo dosadno nijednog trenutka. Šta su na to rekle komšije? Nisu se bunile. Imam utisak da sam im bila krajnje simpatična. Ko zna možda bi bilo drugačije da sam dobila na poklon pravi reket i lopticu“, rekla je uz osmeh Danka Kovinić na početku razgovora za Sport Klub i nastavila, „Mnogo stvari mi je bilo interesantno dok sam bila mala. Išla sam u muzičku školu, plivala, lepo mi je bilo na plesu, ali tenis mi je postao prva ljubav i zaista sam se obradovala kada sam počela sa treninzima. U tom trenutku, mnogo dece je krenulo na tenis i bila sam srećna što sam u grupi. Tek kasnije sam shvatila da je tenis induvidualni sport, da postoje momenti kada morate da se borite sa rivalom, ali i protiv sebe, kada ostane bukvalno sami bez ikakve pomoći. Međutim, nijednog trenutka se nisam pokajala. Izuzetno sam ponosna na sve što sam ostvarila. Svesna sam gde sam grešila, a sada sa mnogo više iskustva, a sa ambicijom i voljom male devojčice čekam nova iskušenje, nove mečeve i turnire, a nadam se i uspehe“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, najbolja teniserka u istoriji Crne Gore je nastavila sa izlaganjem.

Etienne Oliveau/Getty Images

Radila sam sa trenerom Veljkom Radojičićem i sve je bilo bajkovito. Prvi turnir koji sam osvojila bio je Mimoza Kup, zatim sam sa deset godina osvojila i turnir u Beogradu, sa nepunih 16 prvi fjučers. Bila sam peta juniorka na planeti, igrala sam četvrtfinale Australian Open u singlu i finale u dublu 2011. godine. Sa nepunih 20 godina sam bila među najboljih 100 na svetu, kasnije sam stigla među 50 najboljih, igrala sam na Olimpijskim igrama u Riju, na svim velikim, na svim Gren slem turnirima“, naglasila je Danka i dodala, „Rezultati su manje više svima poznati. Ono što vas verovatno zanima je šta se desilo posle Brazila i Olimpijskih igara. Da li sam bila povređena, zašto je došlo do velikog pada u igri, a samim tim i na WTA listi. Mnogo je faktora koji su uticali na to, ali to shvatam tek sada, kada sam ogromne probleme ostavila iza sebe“.

Danka se posle Olimpijskih igara prijateljski rastala sa trenerom Veljkom Radojičićem, a onda su usledili problemi. Nizali su se turniri, nizali su se porazi…

Bio je to zaista neverovatno stresan period kroz koji sam uspela da prođem. Ni sama u tom trenutku nisam bila svesna šta se dešava. Gubila sam mečeve, tražila igru, slušala savete o tome šta treba da promenim u igri da bi krenulo na bolje, treneri su nastojali da mene prilagode svom sistemu, a nisu me prihvatali kao formiranu igračicu, kojoj je u tom trenutku trebalo rešenje da izađe iz začaranog kruga. Posle jednog turnira i još jednog poraza u nizu, dobila sam temperaturu, osećala se baš loše i u tom trenutku sam sebi rekla, da neću dozvoliti  da me tenis koji obožavam ugrozi zdravstveno“, rekla je Danka i nastavila, „U tom trenutku sam shvatila da u životu i sportu mora da postoje oscilacije, da su usponi i padovi sastavni deo života i da moram da se izborim sa krizom kroz koju prolazim i koja je bila posledica zasićenja i osećaja koji sam imala posle plasmana na Olimpijske igre, a u tom trenutku sam bila toliko srećna da sam mislili da je ceo svet moj“.

Darrian Traynor/Getty Images

U legendarnom filmskom serijalu „Roki“, glavni junak u jednom trenutku, dok se nalazi na podu, sam sebi kaže: „Nije važno koliko jako možeš da udariš, nego koliko udaraca možeš da primiš i nastaviš dalje, ustaj na noge“. Upravo je to i uradio.

Gledala sam Rokija i ta rečenica je apsolutno tačna i mnogima bi mogla da bude životni moto. Malo po malo sam izlazila iz problema u kojem sam bila, tražila sam adekvatno rešenje, a onda je stigao poziv Janka Tipsarevića i stigla sam na njegovu Akademiju. Dogovor je bio da probamo, da počnemo sa radom, pa da vidimo kako će se situacija odvijati. Iskreno, odvijala se jako dobro. Posle prilično dugog perioda u kojem sam se osećala potpuno sama, konačno sam postala deo tima, konačno se vratila ona ljubav i fokus koju sam imala kao devojčica i stvari su krenule na bolje. Trenutno sam ponovo među 100 najboljih na svetu, ali mnogo važnije od toga je činjenica da sam ponovo gladna uspeha, da ponovo sa nestrpljenjem očekujem turnire, Gren slemove, Olimpijske igre na koje ću nastojati da stignem drugu put za redom, ali sa potpuno drugačijim pogledom na uspeh kojem težim“, naglašava Kovinićeva.

Danka se sredinom juna vraća u Beograd, gde će nastaviti da radi na Akademiji koju vodi Janko Tipsarević, sa trenerom Vukom Bolićem. Pitali smo Danku da nam kaže da li je imala idola i uzora, očekujući veći broj imena, ali usledio je odgovor kao iz topa.

REUTERS/Kevin Lamarque

Jelena Janković. Obožavala sam je i divila se. Pratila sam svaki njen meč, upijala svaki pokret, potez. Gledala sam kako je obučena, kako je uklopila boje, radovala se svakoj njenoj pobedi, bila u njenoj loži tokom nekih izuzetno bitnih mečeva, a bilo ih je mnogo. Vremenom je došlo vreme da upoznam svog idola, a onda je usledilo novo oduševljenje. Jelena, moj idol, pomogla mi je savetima, često mi je slala i opremu. Iluzorno je trošiti reči kakav je osećaj kada postanete prijatelj sa idolom. Igrale smo zajedno jednom u dublu. Izgubile smo, a onda je usledio turniru u Čarlstonu 2015. godine koji nikada u životu neću zaboraviti“, rekla je Kovinićeva, „Trebalo je da igram protiv Jelene Janković. Nisam spavala celu noć od uzbuđenja. Rezultat mi nije bio bitan, bitno mi je bilo da san koji sam imala kao klinka postane java. A onda je usledio šok. Jelena je zbog povrede morala da preda meč, a ja sam plakala kao malo dete. Svi su ostali u čudu jer niko nije mogao da shvati zašto plačem, ako sam prošla dalje bez borbe. Međutim, u tom trenutku moj san je bio srušen, a ne znam da li se to vidi na terenu ili ne, izuzetno sam emotivna osoba, to znaju svi koji su me upoznali i koje smatram prijateljima“.

Na pitanje da li i danas održava komunikaciju sa Jelenom i zašto je ne pozove za trenera, ponovo je usledio veliki osmeh:

Čujemo se često. U dobrim smo odnosima, ali mi zaista nije palo na pamet da je pitam da mi bude trener. Ne znam da li Jelena ima ambiciju da se bavi trenerskim poslom, ali ću je svakako pitati da bude deo mog tima u periodu koji sledi. Dali ste mi odličnu ideju“.

Danka se sredinom juna vraća u Beograd, krajem juna meseca odigraće i prve turnire koje organizuje Akademija Janka Tipsarevića, a zatim sledi period čekanja. Tek kada pandemija koronavirusa bude zaustavljena na globalnom nivou, vratiće se na teren najbolji teniseri i teniserke planete. Među njima će biti silno motivisana i znatno iskusnija i zrelija Danka Kovinić, odlučna u nameri da se probije u sam vrh WTA liste.