Od Isusa preko Istine do Kralja

Podeli:
Ronald Martinez/Getty Images

Ljubitelji košarke širom sveta sa neizvesnošću očekuju zvaničan podatak da li će se i u kom formatu nastaviti NBA sezona i da li će se uskoro na terenu ponovo nadmetati Šaka, Brada, Džoker, Kralj i ostali igrači koji su osim po vrhunskom košarkaškom umeću poznati upravo i po svojim nadimcima.

Upravo su pojedini nadimci neke NBA košarkaše pratili tokom cele karijere, ali i kasnije tokom celog života, a u ovom tekstu ćemo pokušati da se prisetimo najzanimljivijih i nainteresantnijih. Pojedini igrači imaju i više nadimaka, ali ćemo se baviti samo onima koji su opštepoznati i koje nose košarkaši koji su već sada članovi Kuće slavnih ili će to uskoro postati, u prevodu smatra se da su među najboljima u istoriji košarke.

Majkl Džordan – nadimak dobijen po đonu patika

Majkl Džordan ponovo je u centru pažnje i još se ne stišava bura nakon dokumentarca „Poslednji ples“ koji se bavio karijerom verovatno najboljeg košarkaša u istoriji. Iako su u njemu otkrivene mnoge tajne u vezi sa Džordanom, mnogi i dalje žive u zabludi u vezi njegovog nadimka. Naime, ’Air’ – vazduh mnogi vezuju za Majklove letačke sposobnosti, tačnije za način na koji je ostajao u vazduhu nakon odraza. Međutim, nedavno je njegov agent Deren Falk otkrio da je to ’air’ bila njegova ideja koja datira još od 1984. godine. 

Brian Bahr/ALLSPORT

Naime, tada su Džordan i njegov tim pregovarali sa raznim proizvođačima sporske opreme koji su želeli da ime tada 21-godišnjeg rukija vežu za svoj brend. Navodno je Džordan želeo da bude zaštitino lice Adidasa, ali mu je Najki ponudio bolje uslove. Ipak, Najki je u pregovorima odbio da liniju svojih novih patika nazove Majkl Džordan, pa je pomenuti Falk došao na ideju da se zbog nove revolucionarne tehnologije vazdušnog đona prve džordanke nazovu baš vazduh ili ’air’. Danas, 36 godina kasnije vrednost brenda Air Jordan je procenjena na 2,1 milijarde dolara.

Kobi Brajant – crna mamba i mnogo drugih mambi

Prošla su puna četiri meseca od pogibije Kobija Brajanta i njegove ćerke Điđi, a još je teško prihvatiti činjenicu da Kobija više nema i tako će biti zauvek. Zauvek će ostati i njegov nadimak Crna mamba za koji je zanimljivo da ga ja Brajant nadenuo sam sebi. Kada je 2003. godine pokrenut proces u kojem je Brajant optužen da je napastvovao radnicu jednog hotela, Kobi je rekao da svoj život mora da živi kao dvostruka ličnost. Pod tim je mislio da je jedna ona smirena van terena suočena sa teškom borbom i dokazivanjem istine, a da je druga ona na terenu koja mora da se izoluje i gde treba da bude ubitačan i brutalan za sve koji mu se nađu na putu. 

Harry How/Getty Images

Sebe je zato nazvao Crnom mambom, jednom od najsmrtonosnijih zmija na svetu koja je nemilosrdna prema svakom protivniku. Dve godine nakon što je završio karijeru (2018) Kobi je napisao knjigu „Mamba mentalitet – način na koji igram“ u kojoj je opisao zašto je sebe uporedio sa zmijom. Postoje i mnoge druge mambe, kojima je upravo Kobi dao nadimak. Pokojna ćerka Điđi Brajant nazvana je Mambasita, Kobi je svoju suprugu Vanesu od milošte zvao Kraljica mamba, Dijana Taurasi, jedna od najboljih košarkašica svih vremena, koja je i govorila na oproštaju od Kobija i Điđi krajem februara, dobila je nadimak Bela mamba, a bivši Brajantov saigrač Endru Gaudlok do kraja života biće poznat kao Mini mamba.

Lebron Džejms – kralj od 15. godine

Lebron Džejms svoj prepoznatjiv nadimak Kralj nosi još od druge godine srednje škole. Već tada se znalo da će Lebron biti košarkaška sila u budućnosti, a te 1999. godine cela Amerika je čekala duel dve buduće velike zvezde Lebrona Džejmsa i Trevora Arize u duelu srednjih škola Sent Vinsent Sent Meri i Vestčester. 

Al Bello/Getty Images

Pre utakmice, Arizin ujak je rekao da je njegov sestrić bolji igrač i da ne shvata zašto se tolika bura diže oko Lebrona. Na početku samog duela i Trevor Ariza je krenuo da provocira Lebrona. Duel se završio tako što je sam Džejms postigao 52 poena, više nego cela protivnička ekipa zajedno. Ariza je meč završio sa 12 poena. Sutradan se u lokalnim medijima u Ohaju pojavio naslov: Lebron je pokazao ko je kralj na terenu. Džejmsa taj nadimak prati do danas.

Medžik Džonson – mnogi su i zaboravili da se zove Irvin

Još jedan fantastični košarkaš dobio je svoj nadimak kada je imao 15 godina. Već u prvoj godini srednje škole Irvin Džonson je bio najveći talenat u Americi, a tokom druge godine je postao velika zvezda ne samo zbog košarkaških vrlina, već i zbog harizme i ponašanja van terena. Novinar Fred Stejlp Džunior koji je radio članak o Džonsonu pitao ga je da li može da ga nazove nekim specijalnim nadimkom kako bi tekst bio upečatljiviji. Dobio je dozvolu od Irvina, i tada mu je rekao da bi ga nazvao doktorom, ali da je to već zauzeto (doktor Džej) i da će ga zato zvati Magic ili magičan. 

Allsport /Allsport

Džonsonu se to dopalo, ali je interesantno da su roditelji Irvin senior i Kristin negodovali smatrajući da je veliki pritisak za jednog tinejdžera da nosi breme takvog nadimka. To Medžik postalo je narednih godina toliko prepoznatljivo da je i u protokolu NBA utakmica prihvaćeno kao deo imena, isto važi danas i za sajt Vikipedija. Zanimljivo je da se Medžik, kada se izgovara ime ovog košarkaša znatno češće koristi nego njegovo pravo ime, pa su mnogi i zaboravili da se zove Irvin.

Džulijus Irving – doktor još iz osnovne škole

Složićete se da Doktor Džej zvuči mnogo lakše i poznatije od Džulijus Vinfild Irving. Lebron Džejms i Medžik Džonson dobili su  nadimke u srednjoj školi, dok je Džulijus Irving svoj dobio dok je pohađao osnovnu. On i njegov prijatelj iz detinjstva Vili Soudžerner odlučili su da jedan drugom daju nadimke, pa je Irving postao Doktor, a Soudžerner Profesor. 

Jon Cuban /Allsport

Interesantno je da su kasnije Irvinga zvali i Šaka i Crni Mojsije, ali je jednom prilikom igrajući na kultnom njujorškom terenu Raker park, Doktor Džej je kao 17-godišnjak tražio od lokalnog di-džeja da ga ne naziva bilo kojim drugim nadimkom, već samo Doktor Džej. Zanimljivo je da je i kum Soudžerner postao ozbiljan košarkaš koji je igrao u NBA, a karijeru završio u Italiji i da su on i Irving bili veliki prijatelji, golf partneri i komšije u Atlanti sve do smrti Soudžernera 2005. godine.

Pit Maravič – pištolj poreklom iz Srbije

Mnogi zaboravljaju, a mnogi ni ne znaju da je Pit Maravič, popularni Pistol Pit poreklom iz Srbije po očevoj liniji. Upravo ga je otac Pres i zvao Pistol Pit zbog specifične tehnike šuta, pošto je Maravič loptu podizao sa strane, što je ličilo kao da vadi revolver iz džepa. Maravič  se smatra jednim od najboljih košarkaša svih vremena. Preminuo je od infarkta u 41. godini na košarkaškom terenu.

Hakim Olajdžuvon – nigerijski san

Kada izgovorite samo Hakim Olajdžuvon nekako deluje nepotpuno bez the Dream (d Drim).

ALLSPORT USA /Allsport

Iako mnogi misle da je taj nadimak San nigerijski centar dobio zbog neverovatnog načina na koji igra košarku ili zato što je iz jedne afričke države prevalio put do američkog sna, činjenica je da je svoj nadimak Hakim dobio tokom koledž dana i tokom jednog treninga. Naime, tokom svoje druge, sofmor godine na Univerzitetu Hjuston Olajdžuvon je na treningu fantastično zakucao, a njegov tadašnji trener legendarni Gaj Luis je  prokomentarisao da je taj potez izgledao kao san.

Karl Meloun – najpoznatiji poštar na svetu

Poput Olajdžuvona i Karl Meloun je svoj nadimak dobio tokom univerzitetske karijere. Meloun je igrao za Luizijana Tek Univerzitet, a oficijelni spiker u Tomas Asembli Centru ga je nazvao Poštarom zbog toga što je postizao koševe sa istom lakoćom i sigurnošću sa kojom poštar dostavlja pisma. 

Otto Greule Jr / Stringer/Getty Images

Interesanto je da je u prvoj takmici velikog finala između Jute i Čikaga 1997. godine Skoti Pipen prišao Melounu pre izvođenja odlučujućih slobodnih bacanja i rekao mu: „Zapamti, poštari nikada ne dostavljaju nedeljom“, pošto se utakmica igrala upravo tog dana. Karl je promašio oba penala, Bulsi su dobili meč, a kasnije i osvojili titulu što Melounu nikada nije pošlo za rukom u karijeri, iako je i dalje drugi najbolji strelac u istoriji NBA sa 36.928 postignutih poena.

Rej Alen – dobio je igru i neverovatan nadimak

Rej Alen ostaće upamćen po sjajnoj karijeri i kao najbolji šuter svih vremena sa 2.973 pogođene trojke. Uzimao je titule i sa Bostonom i sa Majamijem, ali je svoj nadimak dobio znatno pre toga i to zbog lika koji je glumio u kultnom filmu Spajka Lija „Dobio je igru“ iz  1998. godine. 

Jonathan Daniel /Allsport

Alen, koji je tada bio na početku svoje košarkaške karijere, tumačio je lik Isusa Šatlsvorta, a njegovog oca Džejka glumio je Denzel Vašington. To Isus pratilo ga je tokom cele karijere, a zanimljivo je da je film navodno inspirisan životom Stefona Marberija, koji je upravo na draftu 1996. godine biran kad i Alen, a njih dvojicu zamenili su i trejdovali Milvoki i Minesota.

Pol Pirs – istina kojoj je kumovao Šek

13. marta 2001. godine Boston Seltiksi gostovali su Los Anđeles Lejkersima u utakmici regularnog dela sezone. U Stejples centru Pol Pirs je imao nekoliko motiva, igrao je protiv aktuečnog šampiona i to u Kaliforniji u kojoj je rođen. Kao mlad igrač kome je to bila treća sezona u ligi želeo je da se dokaže. Lejkersi su pobedili u neizvesnoj završnici, ali je igrač meča bio Pol Pirs koji je postigao 42 poena. To je impresioniralo Šekila O’Nila, koji je nakon utakmice prišao novinaru Boston Heralda Stivu Balpetu i rekao mu „Zapiši ovo, moje ime je Šejkil O’Nil, a Pol Pirs je j…na istina“. Od tada Pirs ima ovaj nadimak. 

Doug Pensinger / Staff/Getty Images

Interesantno je da su više od deset godina kasnije Pirs i O’Nil igrali zajedno u Bostonu, a da mu se Pirs zvanično zahvalio tek pre nekoliko godina, rekavši da njegova karijera ne bi bila ista da nije dobio ovaj nadimak.

Naša lista se sastoji od samo deset legendarnih nadimaka NBA igrača i zato na njoj nema mesta za Šeka, Mela, Ej Aja, Ti Meka, Rukavicu, Glajda, Kej Džija, Ser Čarlsa i mnoge druge…