Katarina Lazović za SK: Imamo mlade talente

Podeli:
fivb.org

Kada je neko mlad, talentovan i odlučan, jedina opcija koju ima je da uspe. Mlada srpska odbojkašica Katarina Lazović je upravo dokaz toga.

U mlađim selekcijama bila je kapiten, a njena generacija poslednja je koja je Srbiji donela medalju sa kontinentalnog šampionata za juniorke (srebro, 2016).

Prošlog leta sa seniorskom selekcijom je ostvarila najveći uspeh u karijeri osvajanjem zlata na Evropskom prvenstvu.

Povezano

Ubrzo potom napravila je još jedan iskorak. Prethodna sezona bila je prva koju je odigrala u inostranstvu – u poljskom Lođu.

U razgovoru za Sport Klub govorila je o danima provedenim u karantinu, iskustvu koje je stekla u Poljskoj i o budućnosti srpske odbojke.

Katarinu smo našli na okupljanju reprezentacije, koju ove godine zbog pandemije koronavirusa ne očekuje nijedno takmičenje. Devojke su se na terenu našle posle bezmalo dva meseca pauze.

„Drago mi je što smo se okupile. Svima će ove pripreme mnogo da znače jer niko u karijeri nije imao ovoliku pauzu bez lopte. Naravno, bitna je i fizička sprema. Mislim da će mnogo da znači i da je ovo dobar početak priprema za narednu sezonu“, ocenila je popularna Laza.

Karantinske dane 20-godišnjakinja provela je u svom domu, pošto se na vreme vratila iz Poljske.

„Vratila sam se već 14. marta ovde u Beograd, sve vreme sam bila kod kuće. Dobro sam prošla. Iskreno, nije bilo lako. Kompletna situacija je bila nešto novo za sve. Niko nije znao kako da reaguje“ .

fivb.org

Na nove takmičarske mečeve čekaće se do početka naredne klupske sezone.

„Jao, iskreno mnogo je čudno. Dobro je da smo se sada okupili, iako nemamo takmičenje. Svima nama je ovo prvo leto da nema turnira, putovanja. Spremamo se za sledeću sezonu u klubovima, a polako i za naredno leto kada nas sa reprezentacijim čekaju Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo. Pozitivna sam u svemu tome, čekam novi izazov“, ističe mladi primač servisa.

Prethodna sezona bila je prva koju je Katarina provela u inostranstvu, a iako je bila među najmlađima u timu, imala je značajnu ulogu. Njen Lođ je u trenutku prekida bio treći.

„Mislim da sam za ovu sezonu dosta toga naučila. Shvatila sam da mogu da idem u inostranstvo, da živim sama. Iz pune kuće sam otišla. Tamo si sam, živiš sam, sve spremaš sam, ideš na trening sam. Za prvu godinu sam zadovoljna kako je prošlo.“

Na pitanje kako su je prihvatili u zemlji odbojke, Laza odgovara:

„Prihvatili su me lepo. Kada dolaziš iz Srbije, više te poštuju, jer smo ostvarili toliko uspeha. Stvarno nas mnogo cene i vole u Poljskoj“.

CEV

U poslednje vreme sve više se postavlja pitanje hoće li iste uspehe Srbija ostvarivati u budućnosti, kada se povuku devojke koje su sada nosioci igre.

„Iskreno mislim da imamo mlade talente. Ne znam šta bih rekla… Što se mene tiče, ja ću dati sve od sebe da budem bolja svakog dana i da dođem na nivo ovih devojaka. Ova generacija šta je osvojila i šta je sve ostavila iza sebe, to je neverovatno. Ali mislim da će mlađe igračice iz svake ove devojke izvući motiv za boljim treningom i radom, sigurna sam da će da bude dobro“.

Katarina naglašava da joj ne smetaju stalna poređenja sa igračicama koje su osvojile svetsko i dva evropska zlata u poslednje tri godine.

„Ja ne gledam to kao pritisak, već kao nešto lepo. Ako me upoređuju sa ovakvim igračicama, koje su stvarno najbolje na svetu, znači da mogu to jednog dana da budem i ja. I ne samo ja, već i osale mlađe igračice. Kada vidim kako ove devojke treniraju i koji je to profesionalizam, budi to nešto u meni da dam više od 100 odsto i na treningu. I samim tim mislim da napredujem“, optimistično zaključuje Laza.