"Najmoćniji Liverpul, ne može Sadik odmah u Junajted"

Skener 17. jun 20209:47 > 9:53
Clive Rose Getty Images Sport

Kreću i Englezi. Posle mnogo polemika, različitih mišljenja, straha, čak i ružnih reči, lopta će početi da se kotrlja.

N1

A ko bi mogao da nam bolje pojasni situaciju na Ostrvu ako ne Ivan Golac, koji je proglašen za najboljeg desnog beka u istoriji Sautemptona i koji je kao trener sa Aberdinom osvojio Kup Škotske.

Razgovarali smo o toj temi sa nekadašnjim asom Partizana 15. juna, na dan kada je napunio 70 godina. Iako su se u Aranđelovcu, gde porodica Golac uživa, uveliko vodile pripreme za rodjendansko slavlje, Ivan je bez razmišljanja pristao da govori za Sport klub. Samo sam morao da jutarnji intervju napravim u popodnevnim časovima.

“Odluka da se igra fudbal je dosta problematična jer bilo je mnogo sučeljavanja, neki su bili za, drugi protiv, a jedan od osnovnih problema je bila odluka da se igra bez navijača. Zamislite vi da Englezi igraju bez publike, da stadioni koji su puni od prvog do poslednjeg dana, zvrje prazni. Pogledajte samo kako to izgleda u Nemačkoj, Borusija je dočekala Bajern u Dortmundu, bez publike, a Vestfalen je uvek rasprodat godinu dana unapred. A preko 80.000 gledalaca prati, ne samo urakmicu sa minhenskim velikanom, već i kada u goste dolaze Hofenhajm ili Paderborn. Naš, srpski derbi je nekako vratio fudbal u normalu, videlo se koliko navijači znače za fudbal. Ali bolje i da se igra pred praznim tribinama nego da se ne igra, odlučili su u Engleskoj, i evo kreće najjača i najinteresantnija liga na svetu“, započinje svoju rođendansku besedu Ivan Golac.

Svakako da nije zanemarljiv ni finansijski efekat?

“Naravno, klubovi, pogotovo oni siromašniji zavise od sponzora, TV prenosa i tv prava. Oni i diktiraju ‘pravila igre’ jer fudbal je postao globalni biznis na najvišem nivou. I oni se pitaju a ne akteri, koji moraju da slušaju i igraju“.

Škoti su odavno zaključili sezonu?

“Oni su poseban narod i nikoga ne brenuju. Radio sam tamo i stekao mnogo prijatelja. Pričao sam poslednjih mesec dana često sa fudbalskim ljudima i oni su apriori bili protiv, kako kažu, suludog cirkusa koji je prouzrokovao ovaj nesrećni virus. Škoti imaju svoje principe, to nikada u istoriji nije bilo sporno, ali stekao sam utisak i da je neko drugi diktirao da se donese odluka još pre mesec i više dana da se kaže stop fudbalu“.

Getty images/Michael Regan

Da se vratimo u Englesku, prvi će na teren Aston vila i Šefild junajted, odnosno Mančester siti i Arsenal (uz prenose na kanalima Sport kluba)?

“Šefild je za mene otkrovenje, protiv favorita igra bez respekta,a Vila je u velikim problemima. Ipak, duel Sitija i Arsenala je pravi derbi i očekujem sjajan meč. Motam da kažem da me je četa Pepa Gvardiole razočarala. Toliko novca je uloženo da su svi očekivali da će se prošetati do titule, a Siti igra promenljivo i neubedljivo. Još jednom se pokazalo da novac ne može sve da kupi“.

Šampionska titula se seli u Liverpul?

“Liverpul je šampionsku priču završio još u oktobru prošle godine. I to zasluženo, ali eto i jednom Jirgenu Klopu je trebalo nekoliko godina da sklopi kockice i osvoji titulu. U Engleskoj ništa ne može da se uradi preko noći, jer je konkurencija neverovatna. Sećam se, posle prve godine mnogi su pitali čelnike Liverpula: Šta to radite? Ali, Nemac je zadobio poverenje i eto, Liverpul je opet prvak Engleske. A napadački trio: Saul, Mane i Firmino je najmoćniji na svetu. I po mom mišljenju, ovaj Liverpul je uz bok onom najmoćnijem u istoriji protiv koga sam ja igrao. A čiji dres su nosili: Dalgliš, Klemens, Li, Džonson, Teri Mekdermot, Alan Hansen a posle je ušao i veliki golgeter Jan Raš“.

Mnogo interesantnija će biti borba za četvrto mesto i Ligu šampiona?

“Upravo tako, jer Liverpul, Mančester siti, a po mom mišljenju i Lester, sigurno će sačuvati prva tri mesta. E, sada, Čelzi je četvrti sa 48 bodova a prate ga Mančester junajted (45), Vulverhempton (43), Šefild junajted (43), Totenhem (41), Arsenal (40)… Čelsi igra toplo-hladno ali uveliko gleda unapred. Sjajni Zijeh iz Ajaksa je već potpisao, a želja da se dovede Ronaldo pokazuje njihove ambicije. Pare nisu problem, a dolazak Portugalca bi mnogo doneo i na igračkom i na psihološkom planu. Jer, Ronaldo je u Engleskoj i stekao to što jeste, dakle, ne dolazi na nepoznato, kao što je bio slučaj kada je otišao u Juventus, i sigruno bi nastavio tamo gde je stao u Mančester junajtedu. I mogao bi da Londonce lansira u orbitu, ali ako Čelsi želi da zaista angažuje Ronalda, moraće da obezbedi to četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona jer sjajni strelac sigurno ne bi došao da igra u Ligi Evrope“.

Može li Mančester junajted da Čelziju poremeti račune?

„Tu je, duvaće im u vrat, ali ni veliki Junajted više nije dominantan, a ni konstantan. Baš kao ni Čelzi pa će biti interesantno videti ko će bolje da se nadje posle korone. Volvs i Šefild igraju lep fudbal ali ne verujem da mogu da izdrže trku do kraja“.

Totenhem i ne spominjete?

“Ne, jer ne verujem u igru na kojoj insistira Žoze Murinjo. On je dovoljan sam sebi i igra dekadentno. Mislim da su Pevci morali da sačuvaju Poketina, makar do kraja sezone, jer je mnogo učinio za Totenhem. Problem ovog kluba koji je uvek igrao lep fudbal, setite se samo generacije Ardiljesa, Hodla, Vijle, Perimena, jeste što im nedostaje, kako kažu Englezi, pravi udarac. I nikada ga nažalost neće imati“.

Biće zanimljivo i u FA kupu, 27. juna se sastaju Norič i Mančester junajted, a dan kasnije Šefild junajted – Arsenal, Lester – Čelzi i Njukasl – Mančester siti?

“FA kup je najstarije takmičenje na svetu, a u Engleskoj umeju da kažu: evo ti 10 titula za jedan Kup. Sećam se, bilo je to pre 42 godine, igrao je moj Sautempton protiv Birmingena na strani, a Alan Bol i neki saigrači lome živa jaja i piju sadržinu. Tada sam saznao da je to tradicija jer počinje trka za Vembli, gde se igra finale. I samo se peva o finalu i Vembliju. Čitavu sezonu. Igrali smo tada u finalu protiv Notingem Foresta, dvostrukog prvaka Evrope i izgubili u finalu sa 3:2. A četiri meseca kasnije u prvenstvu smo ih razbili sa 4:1! I to je fudbal. Ali, ostaje žal što nismo osvojili FA Kup pred 100.000 gledalaca. Toliko je gledalaca bilo i 11. maja 1960. godine kada kada je duel Engleska – Jugoslavija završen rezultatom 3:3, Džimi Grivs je izjednačio u 88. minutu. Tada sam rekao sebi, igraću na ovom stadionu pred 100.000 gledalaca kad-tad. I 19 godina kasnije sam i igrao u spomenutom finalu FA kupa i ostvario davnašnju želju“, sa setom priča o tim nebeskim vremenima Ivan Golac.

FK Partizan

Vratimo se iz prošlosti u sadašnjost, ko će osvojiti FA kup?

“Rano je za takve prognoze, ali polufinale bi moglo da bude londonsko-mančestersko. Jedino ukoliko im konce ne pomrsi Lester u koji verujem jer igra neverovatan, napadački i atraktivan fudbal. Zato je za mene i najinteresantniniji meč Lester – Čelsi. I najneizvesniji. U polufinale će, verovatno, dva Mančestera, Junajted i Siti, mislim i Arsenal mada sam već istakao odlični Šefild junajted koji bi mogao da iznenadi Tobdžije“.

Srbe interesuje engleski fudbal i jer ima dosta priča o transferima. Koliko ima istine i koliko bi Sadik mogao da zaista pređe u Mančester junajted?

“Kada pročitam tako nešto, u 99 odsto slučajeva bacim novine. Pa ne može neko posle jednog driblinga da dođe u Junajted. Engleska je to, zahtevna ne samo igrački već i fizički. Pa na Ostrvu nije prošao Lazar Marković koji je po talentu bio medju pet najboljih igrača na svetu. Gde je i Andrija Živković?“

Priča se i piše da bi 19-godišnji Topić iz Vojvodine mogao u Totenhem, Arsenal, Lester ili Everton ako ne ode u Sevilju?

“Moj stav je drugačiji, stotine dece dolazi na Osrtvo da ispune svoj san, da igraju a ne igraju. I izgube identitet, nestaju. Ili im nedostaju uitakmice ili fizički ne mogu da pariraju, ili ne mogu da istrče koliko se u Premijer ligi trči. Taj prelazak od talenta do igrača je težak, naporan. Moje mišljenje je da nijedan igrač iz Srbije ne bi trebalo da dođe u Englesku ako nema minimum 200 utakmica u našoj ligi jer je besmisleno i nemoguće da posle jedne ili dve sezone obezbede sebi mesto u timu i u klubovima koji se na Ostrvu bore za opstanak. To vam je odgovor i za malog Topića“.

Dođosmo do Grujića: da li će odlične igre u Herti da mu izvade povratnu kartu za Liverpul?

“Pokazalo se da je ispravno što je otišao u Bundesligu na kaljenje. I mislim da bi mu bilo bolje da odigra još jednu sezonu, u Milanu ili Laciju ako ga zaista traže ili ostane još jednu godinu u Herti ili negde u Nemačkoj na koju se navikao, pa da se tek onda vrati u Englesku. Gruja je zdrav momak, jak, koji zna da igra i sigurno će napraviti lepu karijeru. Bitno je, međutim, da igra, nikako ne sme na klupu. Pitanje je sada, pošto će se Liverpul sigurno pojačati za Ligu šampiona, da li Klop na njega računa i da li bi mu i koliko pružao šansu i da ga vrati“.

Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Mančester siti je angažovao braću Ilić i oni su drugu godinu na pozajmici, potpisali su i sa talentovanim napadačem Čukaričkog Tedićemali je i on premlad za Premijerligu?

“Upravo tako, za njega važi ono što sam rekao i za Topića. Mora da igra jer je mlad, a gde, o tome ja ne mogu da pričam. Sigurno je da će ga Siti poslati negde na kaljenje jer sada kada je počeo da igra standardno i dobro i postiže golove, ne sme da stane. Takođe, treba biti iskren i reći da naša liga i nije neki reper za evropske jake lige i o tome treba voditi računa“.

Za kraj ove priče reci mi da li misliš da egzodus stranaca urušava fudbal u svim zemljama, pa i u Engleskoj?

“Neverovatno je koliko ima stranaca u Engleskoj, ma u svakom timu treće lige ima ih po pet-šest. Zato je engleski fudbal dramatično pao. Pogledajte kod nas u Srbiji, naša deca ne igraju zbog prosečnih stranaca. Bruka. Sramota. I dok se to u klubovima i ne reflektuje previše, ko pati, ko je u problemu? Pa reprezentacija“, zaključio je Ivan Golac.