"Iz FMP pamtim samo dobro, odličan odnos sa Vladom"

Blog ostalo 18. jun 202022:45 > 23:11
Petrol Olimpija/Ales Fevzer

Košarkaš Fehte Matic Reber govorio je o nastavku nemačkog košarkaškog prvenstva i povratku na teren, kako ličnom tako i globalnom, nakon višemesečne pauze zbog pandemije virusa korona. Slovenački reprezentativac istakao je da se dobro oseća u dresu nemačkog tima.

Dvadesetpetogodišnji Slovenac ima bogato iskustvo u ABA ligi, igrao je za Krku, Primorsku, FMP i Cibonu, odakle se preselio u Nemačku. 

Profesionalnu karijeru počeo je u Heliosu, gde je proveo četiri godine, zatim je branio boje Rogaške, a u Evropi je još igrao i za špansku Gupiskou gde je stigao iz beogradskog FMP. 

Trenutno igra završni turnir nemačkog prvenstva, koji je organizovan u dve grupe od po pet ekipa i za Sport klub otkriva kako košarka izgleda na terenu nakon korone. 

„Mislim da su svi jedna čekali da počne ovaj turnir, atmosfera je baš dobra u celoj ligi. Svi su jedva čekali da sve počne što pre i da se liga odigra do kraja“, počeo je Rebec za SK i opisao protokole koji su obeležili nastavak sezone:

Moram da kažem da je sve organizovano kako treba. Kada smo stigli u hotel, prvo su nas testirali, proveli smo neko vreme u sobama, nismo smeli da izlazimo dok nisu stigli rezultati testova i svi su bili negativni. Sve je u redu, preporučuju nam često pranje ruku, dezinfekciju soba. Svako je sam u sobi“. 

Cibona – Zeljko Baksaj, Domagoj Vranar, Gordan Lausic

Rebec je govorio i o tome kako se on oseća u dresu Fehte, naročito posle povrede nosa. 

Osećam se dobro, naročito što sam pre nekoliko dana na treningu slomio nos. Sve ostalo je u redu. Jedva sam čekao da krenu utakmice, zato sam i došao u Fehtu. Želim da sam u što boljoj formi za sledeću sezonu. Što se tima tiče, dobro su me prihvatili i sve je super“, rekao je mladi Slovenac. 

Rebec je opisao i kako je došlo do saradnje sa nemačkim prvoligašem, sa kojim je postigao dogovor tokom neplanirane pauze u sezoni. 

„Kontaktirali su menadžera, nakon toga me je zvao i trener, objasnio mi je sve stvari, kakav će biti turnir i sve što ide uz to. Rekao mi je da ću imati bitnu ulogu u timu, zato sam odlučio da dođem. Želeo sam da budem u što boljem trenažnom procesu i da sve ove utakmice odigramo što bolje„, rekao je Rebec i dodao:

„Dobro sam se snašao, uvek upoznaš mnogo novih ljudi. U Minhenu sam video momke koje poznajem, sa kojima sam igrao nekada„. 

REUTERS/Andreas Gebert/Pool

Slovenački košarkaš je za FMP nastupao u sezoni 2018/2019 i bio važan igrač u ekipi Vladimira Jovanović.

Moram reći da je iskustvo u FMP mnogo uticalo na moju karijeru, imao sam sjajnu sezonu. Mi smo igrali dobro kao tim, što se FMP tiče imam samo neke dobre stvari u glavi. Imao sam fenomenalan odnos sa trenerom Vladom. I sada smo u kontaktu stalno. Imam samo dobre stvari da kažem o tom timu“, rekao je Matic za Sport klub. 

Usledila je sezona u Ciboni kod trenera Ivana Velića, što je takođe bilo značajno iskustvo.

Sa trenerom Velićem sa pre toga već radio u Krki, otprilike sam sve znao, kao i to kakva nas sezona čeka. Posle par kola sam imao pad forme i trebalo mi je neko vreme da izađem iz toga. Mislim da sam posle nekog vremena podigao nivo igre i da sam počeo da funkcionišem kako treba. Na kraju se dogodilo to sa koronom i sve se završilo pre nego što smo očekivali“, rekao je Rebec i dodao:

fiba.basketball

„Mislim da je to za sve nas bila neka nova stvar, da smo se prvi put susreli nekom takvom situacijom. Za sve je to bilo neko novo iskustvo. Svi smo hteli da se sve završi kako treba i da odigramo do kraja, ali mislim da je najbitnije to da smo svi ostali zdravi na kraju. To je najvažnije„. 

Rebec je za kraj naglasio da se oseća dobro u svojoj novoj ekipi, kao i da je fokusiran samo na jedan cilj. 

„Ne znam šta i kako dalje, ne razmišljam previše o tome. Sada sam fokusiran da postignemo što više pobeda i da odigram što bolje, a za ubuduće ćemo videti šta i kako. Kada je reč o povratku u ABA ligu, nikad se ne zna. Sve su to neke otvorene opcije. Videćemo„.