Zlatna devojka

Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Ona je rekorderka po broju osvojenih medalja na svetskim prvenstvima. Ona je četvorostruka olimpijska šampionka, iako je učestvovala na samo jednim Igrama. Ona je promenila gimnastiku. Njeno ime je Simon Bajls. A ovo je priča o njoj.

Heroji se rađaju u najtežim situacijama. Upravo to je Ron Bajls postao svojim unučićima, kada je tokom 2000. godine preuzeo brigu o njima, pošto to nije mogla njegova kćerka Šenon.

Simon, Adrija, Ešli i Tevin su prve godine života proveli u hraniteljskim porodicama. Kada je to saznao, Ron je sa svojom drugom suprugom Neli Kajetano odlučio da ih vrati kući. Par je 2003. zvanično usvojio Simon i Adriju. Ronova sestra usvojila je Ešli i Tevina.

Povezano

“Uvek su mi pružali podršku. Nisu mi dozvoljavali da se osećam potišteno”, rekla je Bajlsova, koja se usvojenim roditeljima uvek obraćala sa mama i tata. 

Ta 2003. godina je bila izuzetno važna godina za šestogodišnju Simon, jer se tada prvi put upoznala i sa gimnastikom.

„Dok sam sa grupom iz vrtića bila u poseti sportistima, imitirala sam ono što su gimnastičari radili. Trener je to primetio. Brzo posle toga stiglo je pismo, zapravo zahtev mojim roditeljima da me upišu na gimnastiku”, otkrila je Bajlsova.

Odmah je pokazala da je talentovana, a vrlo brzo i da je dovoljno hrabra i odvažna da se vine u visine i tamo ostane. Tokom 2012. godine napustila je školu i krenula sa obrazovanjem od kuće, kako bi imala što više vremena za treninge. To joj je i donelo rezultate. Kako su kasnije priznali njeni roditelji, bila je to sezona u kojoj su shvatili da Simon može da ostvari velike uspehe.

U seniorskom rangu je počela da se takmiči 2013. godine, kada je debitovala i na Svetskom prvenstvu u Antverpenu. Osvojila je dva zlata, srebro i bronzu.

Već naredne godine je popravila taj učinak, pa je u Nandžingu osvojila četiri zlata i srebro. Na taj način je postala najuspešnija američka gimnastičarka, sa ukupno šest najsjajnijih odličja sa prvenstava sveta.

Jamie Squire, Getty Images Sport

Na planetarnom šampionatu 2015. u Glazgovu okitila se sa još četiri zlata i bronzom. Sa ukupno deset šampionskih titula postala je najuspešnija takmičarka u istoriji svetskih prvenstava i na pravi način najavila Olimpijske igre. 

Uvek nasmejana, raspoložena i spremna za nadmetanje, izgledala je kao da se igra na spravama. Tehnički precizna, bila je spremna da pomeri granice. Simon je osvojila planetu u Riju. Na Olimpijskim igrama je osvojila četiri zlata, postavši prva gimnastičarka kojoj je to pošlo za rukom još od Ekaterine Sabo koja je to učinila od 1984. godine.

Povezano

Od svih tih uspeha, bio joj je potreban predah, pa je 2017. provela daleko od gimnastičke hale. U mesecima odmora napisala je biografiju. Hrabrost za let: Telo u pokretu, život u balansu. Naslov koji savršeno opisuje heroinu ove priče.

Ipak, poslednji meseci 2017. i početak 2018. doneli su neočekivanu borbu. Nekadašnjeg doktora američkih gimnastičarki Larija Nasara optužilo je preko 150 žena za seksualno zlostavljanje. Među njegovim žrtvama bila je i Simon.

“Većina vas me zna kao veselu i energičnu devojku, ali u poslednje vreme osećam se slomljeno i koliko god pokušavala da utišam taj glas u glavi on je sve glasniji”, poručila je tada Bajls.

“Više se ne bojim da ispričam svoji priču, ja sam jedna od mnogih žrtava koje su preživele zlostavljanje Larija Nasara”.

Nasar je na kraju osuđen na 175 godina zatvora.

“Teško je kada ste lice i glas sporta, pogotovo kada je reč o gimnastici u Sjedinjenim Državama, koja je trenutno u lošoj situaciji”.

Pred početak kvalifikacija na Svetskom prvenstvu u Dohi te 2018, završila je u hitnoj pomoći zbog bolova u stomaku. Ustanovljeno je da ima kamen u bubregu. To je nije sprečilo da učestvuje na takmičenju, pa je ponovo osvojila četiri zlata, uz srebro i bronzu. Videli smo onu staru Simon.

Laurence Griffiths/Getty Images

A nove visine osvojila je godinu dana kasnije, kada je došla do 25. medalje ne planetarnim šampionatima, čime je oborila rekord Belorusa Vitalija Šerboa, koji je u karijeri osvojio 23. U Štutgartu je osvojila čak pet zlatnih medalja.

Bila je spremna da se 2020. posle Olimpijskih igara u Tokiju oprosti od sporta. Kako su zbog pandemije koronavirusa Igre odložene za 2021. i njena karijera je produžena za godinu dana.

“Plakala sam kada sam čula za odlaganje. Nisam znala odakle da krenem. Jasno je da sada postoje mnogo veći problemi od pomeranja Olimpijskih igara, ali sam bila spremna da za tri meseca odradim svoje i povučem se. Četiri godine razmišljam o tome i odjednom se dešava to da mi kažu: ’Izvini, čeka te još godinu dana’. Teško je resetovati kalendar i sam sat kada se celog života spremate da budete spremni u određeno vreme. Srceparajuće je doživeti tako nešto”, naglasila je Bajlsova.

Iako se priča o mogućnosti da Igre budu ponovo odložene, Simon ima jasan stav.

„Mogla bih da napustim sport jer sam ostvarila više nego što sam ikada mogla i da zamislim. Kada sam bila mlađa, sve što sam želela je stipendija za koledž. Onda sam želela da se takmičim na svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Kada pogledam, učestvovala sam na pet planetarnih šampionata i jednim Igrama, tako da samo mogu da budem srećna”.

To više od očekivanog su četiri olimpijske i 19 svetskih titula. Na ta dva takmičenja ukupno je osvojila 23 zlatna odličja, tri srebra i četiri bronze. Dva puta je proglašena za najbolju sportistkinju sveta od strane Laureus akademije.

Prva u istoriji je uspela da napravi trostuko-dvostruku kombinaciju na parteru, nešto što pre nje nisu uspeli da izvedu niti gimnastičari, niti gimnastičarke.

Zaslužila je zlatni oproštaj.