Problematična ’Bela čokolada’

Blog ostalo 1. jul. 20208:00 > 30. jun. 2020 18:55
Podeli:
REUTERS/RK/BM

Verovatno najomiljeniji i najpraćeniji NBA tim ikada na ovim prostorima jesu Sakramento Kingsi krajem devedesetih i početkom novog milenijuma.

Tada su predvođeni Vlade Divcem i Predragom Stojakovićem pravili najveće uspehe u istoriji klub i bili su jedan od najcenjenijih i najatraktivnijih timova u NBA ligi. U serijalu tekstova prisećamo se saigrača srpskog tandema iz tog perioda zbog kojih Srbija nije noćima spavala.

Povezano

Verovatno jedan od prvih igrača koji je sinonim za lepršavu igru Sakramenta pre dve decenije jeste Džejson Vilijams. Momak rodom iz Zapadne Virdžinije došao je u ekipu ’Kraljeva’ tokom leta 1998. godine kada je biran kao sedmi pik na draftu a iza njega su birani košarkaši koji su obeležili narednih 20 godina u NBA ligi – Dirk Novicki (9) i Pol Pirs (10).

Odabir ovog plejmejkera bio je hazarderski potez s obzirom na njegovo problematično i nepredvidivo ponašanje i suspenzije tokom koledž karijere na univerzitetima Maršal i Florida.

Vilijams je imao sreću da u renoviran tim Sakramenta stigne istog leta kada i Divac, Stojaković, Veber…

Iako su se tek navikavali jedni na druge, Kingsi su te sezone bili hit prvenstva i igrali su možda i najatraktivniju košarku, pre svega zahvaljujući upravo Vilijamsu. Ispostavilo se da će ta ruki sezona statistički gledano biti jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri (u proseku 13 poena, 6 asistencija, 3 skoka i 2 ukradene po meču).

Već na startu sezone koja je bila skraćena zbog lok-auta, Vilijams je skrenuo pažnju na sebe lucidnim potezima i ranije neviđenim dodavanjima zbog čega su ga poredili sa legendarnim Pitom Maravičem. Tokom karijere dobio je puno nadimaka, ali je najpoznatiji kao ’Bela čokolada’. Novinarka Stefani Šepard mu je nadenula taj nadimak koji ga je pratio do kraja karijere.

Zbog njegovih maestralnih dodavanja za utakmice Sakramenta se tražila karta više, a jedan od najpoznatijih pasova ikada viđenih u NBA izveo je kada je iza leđa laktom dodao loptu Rejfu Lafrencu koji je potom fauliran i zato Vilijamsu zvanično nije upisana asistencija. Vilijams je kasnije, čak i  nakon karijere, govorio da taj pas nikada nije planirao ili probao ranije na treningu.

Ipak, tokom tri sezone koliko je proveo u Kingsima, Vilijams je pravio i mnogo problema. Padao je na doping testovima, često je bio novčano kažnjavan zbog psovanja publike na gostovanjima, te je i konstantno imao svađe i incidente sa novinarima. Slični problemi pratili su ga tokom cele karijere.

REUTERS/MS/RCS

U tom periodu (1998-01) Sakrameno je igrao u plej-ofu, ali nikada nije stigao dalje od polufinala konferencije. Iz godine u godinu, Vilijams je kod trenera Rika Adelmana imao sve manju minutažu, a zameralo mu se na nedisciplini u odbrani, čestim greškama i izgubljenim loptama u napadu zbog toga što je težio atraktivnosti, a imao je prilično slabe procente šuta za jednog beka. Zbog toga ne čudi što ga je Sakramento tokom leta 2001. godine trejdovao za Majka Bibija iz Vankuver Grizlisa koji su se nekoliko nedelja kasnije preselili u Memfis. Tokom karijere igrao je i za Orlando i Majami sa kojim je osvojio titulu 2006. godine. Nekoliko puta je odlazio u penziju, a zvanično je prestao da igra tek 2011. godine.

Još od studentskih dana oženjen je Denikom Kisti, sa kojom ima troje dece. Bavio se i basketom u „BIG 3“ ligi Ajs Kjuba, gde je nastupao za ekipu „3 Headed Monsters“ zajedno sa bivšim saigračem Rašardom Luisom.

Iako je njegova karijera bila turbulentna i utisak je da je imao potencijal da postigne mnogo više, ljubiteljima NBA u Srbiji Džejson Vilijams će uvek biti u lepom sećanju kao jedan od omiljenih sagrača Divca i Stojakovića.