Brazilski golgeter iz senke

Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Nizak, brz, nezgodan, odličan tehničar i dribler, pun trikova i lucidnih poteza, sve zna sa loptom, gotovo nepogrešiv u situaciji jedan na jedan sa golmanom, postigao pregršt golova na razne načine, pogotovo u dresu ruskog velikana CSKA iz Moskve.

Dan danas važi za najboljeg stranca u istoriji ruske Premijer lige. Pored izuzetnog golgeterskog učinka bio je prepoznatljiv po neobičnoj frizuri sa dugim pletenicama različitih boja (više ih ne nosi). Proslavio se 2005. godine osvojivši Kup UEFA sa CSKA, a uz to bio i najbolji strelac poslednjeg izdanja pomenutog takmičenja za sezonu 2008/2009 sa 11 datih golova. Zbog velikog broja fantastičnih brazilskih fudbalera možda nije dobio mesto pod suncem kakvo zaslužuje. Ni sa punih 36 godina ne odustaje od profesionalnog igranja fudbala. Jedinstveni Vagner Lav.

Vagner Silva de Souza ili mnogo poznatiji kao Vagner Lav rođen je 11. juna 1984. godine u kraju Bangu na istoku Rio de Žaneira. Na početku karijere sa 17 godina biva „uhvaćen“ sa devojkom koju je krišom uspeo da uvede u juniorski trening kamp Palmeirasa veče pred utakmicu. Tako nastaje njegov neobični nadimak Lav (ljubav, ljubavnik). U juniorskom šampionatu Paulista 2002. godine postiže 32 gola za Palmeiras. Zahvaljujući tome, vrlo brzo dobija šansu da zaigra za prvi tim slavnog brazilskog kluba koji se tada obrukao ispavši u Seriju B. Odlična prilika za mladog napadača da se dokaže kroz nešto slabije takmičenje.

Lav u potpunosti koristi ukazanu šansu i sa 19 postignutih pogodaka postaje najbolji strelac lige, a Palmeiras osvaja titulu šampiona Serije B 2003. godine. Klub se ekspresno vratio u elitni rang brazilskog fudbala. Sa 12 datih golova dobija priznanje za prvog strelca prvenstva Paulista 2004. godine da bi nedugo zatim odlične partije pružao u Seriji A (11 utakmica, 8 golova) što naročito privlači pažnju moćnog ruskog tima CSKA iz Moskve. Jula 2004. godine za nešto više od šest miliona evra, omaleni napadač odlazi put Rusije gde će nekoliko sezona kasnije izrasti u istinsku legendu CSKA. Za vreme pet nezaboravnih godina u prestonici Rusije, uzeće dve titule prvaka države (2005, 2006), četiri Kupa (2005, 2006, 2008, 2009), tri Superkupa (2006, 2007, 2009) dok za kraj ostaje najbolje – trofej pobednika Kupa UEFA 2005. godine. Uz Krasića, zemljake Žoa i Karvalja, braću Berezucki, Ignaševiča, Žirkova, Aldonjina, golmana Akinfeeva činiće izvanredan internacionalni spoj koji će CSKA dovesti do velikih fudbalskih visina.

Simpatični Brazilac se odmah izdvojio svojim golgeterskim umećem uz neizostavne driblinge. Retko kad bi grešio u situaciji jedan na jedan sa golmanom, a podjednako dobro se služio obema nogama. Pravio je ogromne probleme protivničkim defanzivcima zbog svoje tehnike, snalažljivosti, trčanja bez lopte i tim urođenim napadačkim instinktom da se uvek nađe na pravom mestu u pravom trenutku. Postaje svojevrsni unikat svetskog fudbala sa raznobojnim dugim pletenicama koje su ga činile izuzetno harizmatičnom pojavom na terenu.

Ponekad bi izgledao potpuno nezainteresovano na njemu (nekad ne bi ni dolazio na treninge) nakon burnih noći koje bi provodio u društvu raznih žena i uz naravno veliku količinu alkohola. Pravi Brazilac sa svojim bubicama, mada kažu da se baš isticao u noćnom druženju sa lepšim polom. Navijači CSKA su ga prosto obožavali, veličali na svakom koraku i smatraju ga najboljim strancem u istoriji kluba. Ljutio bi ih povremeno zbog svoje lenjosti, mada se sve to rešavalo čestim golovima u mreži rivala. U kakvom god bio stanju, na većini utakmica se gotovo sve vrtelo oko njega. Znalo se kakav je majstor pa su mu Moskovljani brzo opraštali sve „grehove“.

Nije trebalo mnogo vremena kako bi postao jedan od najvažnijih igrača u timu, iako se pričalo da mu život u ruskoj prestonici ne odgovara, pa su kružile glasine o mogućem povratku kući. Na sreću Vagnera Lava, to se nije desilo jer će sezonu 2004/05 pamtiti do kraja života. Sa CSKA uzima duplu krunu (prvenstvo i Kup), a kao šlag na torti dolazi ogroman uspeh u vidu osvajanja Kupa UEFA. Moskovljani su u finalu takmičenja igrali protiv lisabonskog Sportinga i to na stadionu „Žoze Alvalade“, domu portugalskog velikana. Velika prednost za Sporting, ali se CSKA uprkos zaostatku na poluvremenu potpuno vratio i sa 3:1 ostvario veliku pobedu. Treći pogodak za ruski klub upravo postiže Lav i tako otklanja sve dileme oko pobednika drugog najvažnijeg evropskog klupskog takmičenja. CSKA postaje prvi ruski klub u istoriji koji osvaja jedan evropski trofej.

Brazilac nastavlja svoju golgetersku misiju tokom narednih nekoliko sezona u Rusiji. Dobija priznanje za najbojeg strelca ruske Premijer lige 2008. godine sa 20 postignutih golova. Ruski list „Sport-Ekspres“ ga proglašava najboljim igračem u Rusiji za pomenutu godinu. U celoj 2008. godini čak 29 puta je zatresao protivničku mrežu na 33 odigrane utakmice. Sa 11 datih golova u Kupu UEFA za sezonu 2008/09, zaslužuje zvanje najefikasnijeg napadača, iako se njegov klub oprostio od daljeg učešća u osmini finala.

Zbog sve slabije forme tokom 2009. godine, napadač iz Rija napušta CSKA posle 184 zvanično odigrane utakmice i 95 postignutih golova. Čelnici kluba su rekli da Vagner odlazi zbog porodičnih problema koje hitno mora rešiti u Brazilu. Tako se fudbalski Kazanova vratio u svoj matični klub Palmeiras na jednogodišnju pozajmicu avgusta 2009. godine. Uprkos sasvim dobrom učinku na terenu, stvari se nisu odvijale kako treba jer se Lav žestoko sukobio sa navijačima pomenutog tima. Situacija je bila toliko ozbiljna da se brazilski as zabrinuo za svoju bezbednost i zatražio prevremeni raskid pozajmice. Pored ovoga, pojavila se opcija da obuče dres slavnog Flamenga, kluba koji voli još od dečačkih dana. Sve se brzo odigralo i Vagner Lav prelazi u redove tadašnjeg brazilskog prvaka na šestomesečnu pozajmicu polovinom januara 2010. godine.

Odmah se uklopio i već na debiju u šampionatu Karioka postigao dva pogotka. Činio je fantastičan trio sa Adrijanom i Dejanom Rambom Petkovićem, a sa 15 pogodaka postaje prvi strelac šampionata Karioka. Glavnu misiju ipak nisu ispunili jer od toliko željene titule u Kopa Libertadores nije bilo ništa zbog toga što su popularni ’Rubo-negri’ ispali u četvrtfinalu. Na individualnom planu, Lav je briljirao sa 23 data gola na 29 mečeva. Nije krio želju da ostane posle završene pozajmice u Flamengu gde se osećao izvanredno. Kockice se nisu poklopile jer brazilski klub nije imao dovoljno novca, a pritom je CSKA ponovo imao ozbiljne planove sa omalenim centarforom.

Leta 2010. godine počinje drugi mandat Vagnera Lava u dresu moskovskog giganta. Stvorio se moćan tandem u srcu napada Lav – Dumbija, uz veliku podršku odličnih Tošića i Honde. CSKA uzima Kup 2011. godine i stiže do osmine finala Lige Evrope gde ispada od Porta. Iste godine uspeva da prođe grupnu fazu Lige šampiona i plasira se među 16 najboljih klubova Evrope. Ovim uspesima značajno doprinosi Lav iako nije bio tako ubojit strelac kao nekih ranijih sezona. Znalo se da Vagnera vuče ogromna želja za povratkom u domovinu. Nakon dugih pregovora, Flamengo za deset miliona evra kupuje bivšeg igrača koji se vraća na kultni stadion „Marakana“ januara 2012. godine. Brazilci su se obavezali da će na tri rate isplatiti transfer.

Lavu se ispunila velika želja da zaigra sa legendarnim Ronaldinjom i bili su glavne zvezde tima. Očekivalo se mnogo od Flamenga, ali nije bilo odgovarajućih rezultata. ’Rubo-negri’ su ispali u polufinalu prvenstva Karioka, a posebno razočaranje predstavlja ispadanje već u grupnoj fazi Kopa Libertadores. Ronaldinjo napušta Flamengo polovinom 2012. godine što se vrlo negativno odrazilo na učinak ekipe u Seriji A. Sa 13 postignutih golova, Vagner Lav se izdvojio kao prvi napadač ekipe, ali to nije bilo dovoljno za bolji plasman od 11. mesta na kraju takmičenja.

Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Najpopularniji brazilski klub nije isplatio sve rate koje su bile dogovorene za njegov transfer pa se cela situacija završila sporazumnim raskidom ugovora. Stekli su se uslovi za treći čin ljubavi između Brazilca i moskovskog CSKA. Lav potpisuje trogodišnji ugovor sa ruskim timom početkom 2013. godine u transferu vrednom šest miliona evra. Nešto kasnije daje vrlo zanimljiv intervjuu za brazilski „Plejboj“. Ovako objašnjava nešto slabije partije tokom prethodnog boravka u Rusiji: „Pre nego što sam napustio CSKA i vratio se u Flamengo osećao sam se veoma usamljeno u Moskvi jer osim mene više nije bilo nijednog Brazilca u timu. Tražio sam dozvolu da ostanem kod kuće jer mi je bilo teško da se snalazim bez poznavanja jezika. Ali, bilo mi je dosadno kući, pa sam upražnjavao seks po ceo dan. Mislim da je to razlog što sam bio previše opušten na terenu“. Dodaje kako su Ruskinje najlepše žene na svetu, ali da nikada ne bi imao seks na minus 27 ili plus 30 stepeni. Nije krio da su se dešavale svakakve bahanalije i orgije sa mnogim ženama.

Vratimo se fudbalu. Pomaže sa nekoliko vrlo bitnih golova u osvajanju šampionske titule, prve za CSKA posle punih sedam godina. Zatim će sjajnu sezonu krunisati sa još dva domaća trofeja – Kup i Superkup. Tripla kruna za CSKA i veličanstveni povratak Lava koji za nešto manje od sedam meseci uzima sve moguće pehare u ruskom fudbalu. Iako vezan čvrstim ugovorom za Moskovljane, dobija odličnu finansijsku ponudu od kineskog Šandong Luneng Tajšana. Svestan da mu karijera možda neće još dugo trajati, donosi odluku da prihvati poziv iz Kine iako se CSKA svim silama borio da ga zadrži. Vagner se zvanično oprostio od kluba sledećim rečima: „Ovo definitivno nije bila laka odluka za mene. Klub je uradio sve da me zadrži, ali moram da prihvatim činjenicu da moja karijera neće večno trajati i da moram misliti na svoju familiju i budućnost. Pravim žrtvu u određenoj meri, ali nikada više neću dobiti sličnu ponudu poput ove. Pristao sam da odem, ali moje srce i duša će zauvek biti sa CSKA“.

Za vreme svoja tri mandata u Moskvi, odigrao je preko 250 utakmica u svim takmičenjima i postigao 124 gola. Impresivan učinak koji Vagnera čini jednom od najvećih legendi u istoriji ruskog velikana. Na stadionu CSKA postoji grafit sa njegovim likom u znak zahvalnosti za sve što je uradio.Velika ljubav se završila, ali karijera traje dalje. Lav prelazi u Šandong krajem jula 2013. godine za 12 miliona evra. U tom trenutku važi za najskupljeg stranca u istoriji kineskog fudbala. Na čelu stručnog štaba Šangaja nalazio se čuveni srpski trener Radomir Antić. Tokom 2014. godine u kojoj daje 22 gola na 33 utakmice osvaja kineski FA kup. Odličnih godinu i po dana u Kini za brazilskog špica, koji se očekivano zaželeo povratka kući.

Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Raskida ugovor sa Šandongom i februara 2015. godine oblači dres nekadašnjeg svetskog klupskog prvaka Korintijansa. Sa klubom iz Sao Paula uradiće ono što nije uspeo da Palmeirasom i Flamengom. Konačno osvaja brazilsku Seriju A predvodivši Korintijans do titule šampiona kao najbolji strelac tima sa 14 pogodaka u ligi. Početkom 2016. godine odlazi u francuski Monako za milion i po evra. Za malo manje od osam meseci provednih u redovima popularnih ’Kneževa’ postiže četiri ligaška pogotka na 12 mečeva, a istakao se golom u velikoj pobedi Monaka 2:0 na gostovanju šampionu Pari Sen Žermenu. Ekipa završava sezonu na trećem mestu. Poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka u Turskoj, Lav kao slobodan agent potpisuje za Alanijaspor.

Turska pustolovina nije dobro počela jer na prvih sedam utakmica nijednom nije zatresao protivničku mrežu. Onda se sve promenilo i brazilski špic počinje da igra na nivou iz najboljih dana u CSKA i sa 23 postignuta gola osvaja priznanje za prvog strelca turskog šampionata za sezonu 2016/17. Naredne sezone nastavlja u istom ritmu (11 pogodaka na 16 mečeva) što dovodi do velikog interesovanja turskog velikana Bešiktaša. ’Crno-beli’ iz Istanbula dovode Lava januara 2018. godine za tri miliona evra. Za 12 meseci u dresu Bešiktaša postiže 11 pogodaka, od toga jedan protiv minhenskog Bajerna u osmini finala Lige šampiona. Vraća se kao slobodan igrač u Korintijans krajem januara 2019. godine sa kojim uzima trofej šampiona prvenstva Paulista. Ostaće do juna tekuće godine kada prekida saradnju sa brazilskim klubom i odlazi put Kazahstana gde potpisuje šestomesečni ugovor sa vicešampionom Kajratom.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 20 utakmica, postigao četiri gola i osvojio dva puta Kopa Amerika (2004, 2007). Da konkurencija u napadu nije bila tako jaka sigurno bi skupio još nastupa za popularni Selesao. Karijera obeležena sa više od 300 datih golova i 20 osvojenih pehara što klupskih što reprezentativnih, a trajaće bar još neko vreme. Ostaje žal što za vreme vreme zlatnog perioda u CSKA nije eventualno prešao u neku od najjačih evropskih liga (pominjali su se Totenhem, Čelsi, kao i mnogi drugi klubovi) jer bi sigurno imao šta da pokaže. Složićete se nakon svega što smo obuhvatili nije nimalo loše ni ovo što je do sada postigao veliki brazilski majstor.