Jokanović za SK: Raduje me uspeh Fulama

Blog ostalo 5. avg. 202015:45 > 15:57
Podeli:
Action Images via Reuters/Matthew Childs

Fulam je tamo gde je bio pre godinu, tamo gde mu je, posle svega, i mesto, tamo gde fudbal ima najveću cenu na zemaljskoj kugli. Tamo. Naklon. Dubok naklon. I čestitke.

Sad fale samo pozdravi i želje, da bi neko, možda, rekao: Eto nas u nekad popularnoj, omiljenoj emisji Radio Beograda. Zadržavamo se, ipak, u tom “miljeu”, iako čovek s kojim idu sledeći redovi, beži od svega što, jednostavno, nije njegov stil  i rezon života. Pa ipak, zar mislite da Slaviša Jokanović, nekadašnji kormilar ekipe sa “Krejven Kotidža”, aktuelni trener katarske Al Garafe, zaboravlja? Na Tviteru je osvanula njegova poruka… Za Fulam, za sve u Fulam…

Raduje me uspeh, živeo sam s tim ljudima”, ističe Jokanović u razgovoru za Sport Klub.

Vezani ste za sve klubove u kojima ste igrali ili sedeli na trenerskoj klupi?

Oni su mi dali hleb. Onda je i logično što ih pratim,što sam uvek uz njih, oni su zauvek u mom srcu”.

Vratimo se Fulamu, mnogi će i da podsete kako ste upravo Vi zaslužni što je novi član Premijer lige dobio trenera koji ga je vratio u elitno ostrvsko društvo?

Ne bih da svojatam i sebi pripisujem bilo kakvu važnost”.

Zašto?

Reuters/Andrew Boyers

Parker je ime i prezime u engleskom fudbalu, bio je kapiten reprezentacije, hej, kapiten, ja sam svojevremeno samo tražio da se uključi u stručni štab Fulama, da bude moj asistent. Da ga nije uzeo Fulam, uzeo bi ga, verovatno, neko od tamošnjih velikana. Sigurno“.

Bili ste i Parkerov trener?

Tada sam ga, naravno, najbolje upoznao, Parker sjajno razume igru, sve vidi,  zato sam smatrao da je on taj, koji bi mogao da mi pomogne u radu. Otišao sam, on je ostao, vreme je pokazalo da sam pogodio u metu, Parker je, zaista, napravio dobar posao. Za početak. Kako će ići dalje…Nadam se opet dobro”.

Uporni će i dalje da tvrde kako je Parker vaš pronalazak?

Sta im mogu. Ma, niko nije moj, pa ni Parker, ni Aleksandar Mitrović, koji su jedini za koje sam se zalagao da budu deo Fulama”.

U kontaktu ste?

Svako u životu pegla svoju priču, kako oni, tako i ja, što je sasvim prirodno. Kad ste već uporni, čak i romantični, čujem se sa ženom, decom, Ljubom Vorkapićem…”, u svom stilu će Jokanović za SK.

Action Images via Reuters/Matthew Childs

Ko o čemu, mi ponovo o Parkeru, osmehuje mu se bogata trenerska karijera?

Parker, Lampard i Arteta. Svi mladi. Koja je razlika? Lampard i Arteta imaju mnogo bolje ekipe. Tek ukoliko promene klupe, moći ćemo nešto više i konkretnije da saznamo. Do tada…”.

Ono što je izvesno: Aleksandar Mitrović je udarna snaga Fulama?

Junački je izdržao 30 minuta, upisao asistenciju za drugi gol Brajana…I, ne samo to, značajno je, čini mi se, uticao na prvi pogodak. Kako? Privukao je svu pažnju odbrane protivnika, na čelu sa golmanom, koji je očekivao da će Brajan da nabaci loptu u šesnaesterac… Umesto toga… Videli smo šta se desilo. Brajan je sve prevario, iznenadio I mene, a, što je najbolje za Fulam, iznenadio i rivala. Genijalan potez Brajana!“.

Mitrović je pred novim izazovima u karijeri, možda i napusti Fulam?

Ne znam šta je najkorisnije za njega, to je samo njegova odluka, ne mešam se u tuđe živote  izbore, nikome ništa ne predlažem, svako ima svoj put”.

Catherine Ivill/Getty Images

Vaš put je prošao kroz sedam država, trenutno ste za kormilom Al Garafe, dokle?

Ugovor je do sledećeg leta”.

Pričalo se i pisalo da ste na meti engleskih klubova?

Nije realno da sad napustim Katar. Skupo je svima. Osim toga, imam svoje razloge zašto sam ovde, kao što sam ih imao gde god sam ranije išao. Prema tome…”.

Al Garafa je, tri kola pre kraja trke, na četvrtom mestu, što je veliki pomak, imajući na umu činjenicu da je prethodnu sezonu završila na osmom stepeniku?

Ulazimo u kvalifkacije za Ligu šampiona. Nije loše. I dalje će na okupu biti petorica stranaca, koji su sličnih kvaliteta kao i legionari u ostalim katarskim klubovima. Ovde prevagu čine domaći igrači, Katar je, ne zaboravimo, prvak kontinenta”.

Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Ima li vrućine?

Nema“, nasmejao se Jokanović, „Trenutno je samo 46 stepeni. Jedva čekam polovinu oktobra kad će temperatura da padne na tridesetak Celcijusovih. Zatim raj do aprila”.

Život u uslovima kad korona napada sa svih strana?

Upravo idem na testiranje, ovo je jubilarni, deseti put, sledećeg meseca biće ih još osam. Kako svima, tako i meni. Šta je, tu je, idemo dalje”, otkrio je Slaviša Jokanović za Sport Klub.

Trener posebnog kova. Za sve ukuse. Lord Jokanović, kako su ga nekad oslovljavali simpatizeri Fulama.