Neko trenira 28, neko 14 sati, neće moći

KK Partizan NIS

Nisu pobunjenici protiv rigidnih profesionalnih obaveza, ali bi da odbrane igrački integritet, pokušaju da obezbede adekvatan razvoj, komfor, pa i ponude ideje za život posle aktivne košarkaške karijere.

To je u najkraćem moto organizacije Unije igrača ABA lige, kojoj su pogonsko gorivo dali Rade Zagorac, kao idejni tvorac i Nenad Miljenović, pretvorivši dugogodišnje prijateljstvo u zajednički projekat, „Voice“. Želja da se čuje „glas“ (prevod engleskog originala) onih bez kojih nema magije na parketu, praktično je novitet na prostorima regionalne, koja se ubraja u respektabilnije evropske lige, uostalom, jedini „odvodni kanal“ ka Evroligi i Evrokupu, klubovima sa prostora bivše SFRJ.

Povezano

U fokusu organizacije kao svojevrsne zaštite prava i obaveza igrača su adekvatni treninzi, putovanja, procesi oporavka…

Postoji čitav niz stvari koje čine preliminarni program, a prerano su dospeli u javnost. Radi se o početnim predlozima, a tek sledi finalna verzija. Pokušali smo da obuhvatimo sva važnija polja naše delatnosti, kasnije sledi razrada detalja“, gotovo identično odgovaraju Zagorac, zamenik kapitena Partizana i Miljenović, prošlosezonski član Mege, na početku razgovora za Sport Klub.

Nije mali broj onih koji bi novo Udruženje igrača barem indirektno povezali sa nekom vrstom sindikalnog pokreta. I jesu, i nisu u pravu.

Mega Bemax/Ivica Veselinov

Ne radi se o tome da želimo manje da treniramo, već da taj segment bude maksimalno odgovoran. Logično, da ćemo u čitav proces da uključimo struku, niko od nas nema nameru da se izgubi na kvalitetu. Ali, dao bih jedan ilustrativan primer, nezamislivo je da neko trenira 28, a neko 14 sati nedeljno. Takav odnos kvantiteta je vrsta preopterećenja, koja može da odvede u povrede, raniji završetak karijere. Takve stvari bi trebalo da se urede kao u svim značajnijim evropskim ligama“, nema dilemu doskorašnji organizator igre Mege.

Sagledavajući dugoročniji cilj Unije, reprezentativac crno-belih, podvlači:

Ovakav vid udruživanja profesionalnih igrača je želja da nekim mlađim naraštajima ostavimo još bolju ABA ligu, koja je stvarna riznica asova. To je vrsta socijalne odgovornosti, upravo kroz uticaj na one koji tek pristižu na teren. A deo društvenog angažmana pronalazimo i na one sa kojima, ili protiv kojih, godinama igramo“.

U programu Unije igrača, u okviru adekvatnih treninga, našlo se prostora i za deo, koji je u ovdašnjoj sredini dugo javna tajna, bez posebnog, osim kvazi pedagoškog osvrta.

Takozvani kazneni treninzi se dešavaju u šest, sedam ujutru, uglavnom posle poraza, to nigde ne postoji i, nije u redu. Čak i da u nekim sredinama to bude jednom godišnje, nije način da se funkcioniše“, primećuje Miljenović.

U pokušaju da igrači ABA lige imaju što bolje uslove profesionalnog egzistiranja, ništa se u programu organizacije ne prepušta slučaju.

Pokušaćemo da mnoge stvari dignemo na viši nivo, od načina putovanja na utakmice do oporavka košarkaša. Nije u pitanju individualna udobnost, već krajnji cilj, što bolji učinak. Nije isto putovati 12 sati autobusom, ili sat i po avionom. Normalno da u drugom slučaju postoje veće šanse za pobedu. Ali to je samo deo kojim ćemo da se bavimo“, objašnjava Zagorac.

KK Partizan NIS

Pitanje poštovanja ugovora od strane klubova je prilično kompleksno, ali bi trebalo da bude jedan od motiva za zajednički glas igrača. Obojica sagovornika su se složila da je pomenuta tema goruća, ali i, najteža.

Poštovanje ugovora je jedna od prvih stvari o kojima smo razgovarali, ali svesni smo i realnosti, problema sa kojima se susreću klubovi. Mogu da obećam da će i to doći na glavni dnevni red, ali… Kada tek pokrećete ideju, kao ovu o organizaciji igrača, da ne krećemo od najtežeg, već prvo od osnovnih stvari, svakodnevnice. Mnogo je važno da se uspostavi sistem, pa je i lakše baviti se pojedinačnom problematikom“, priznaje Miljenović.

Sličnog mišljenja je i nekadašnji saigrač iz Mege (2014), otkada traje prijateljstvo i druženje.

Ko god je upoznat sa finansijskom situacijom na ovim prostorima, jasno mu je zašto se nismo ’uhvatili u koštac’ na početku formiranja organizacije. Ne bežimo od takvih stvari, naprotiv, ali, hajde da počnemo nešto što je lakše i brže ostvarivo“.

Unija igrača ABA lige, od ideje pre nekoliko meseci, već je formalno pravno počela sa radom, u administrativnom, ali i praktičnom delu. Ipak, krilo Partizana i plejmejker, upitani, koji je rok da to bude baš punom parom, podvlače da jeste i nije važno da to bude sutra.

Najvažnije je da to bude kvalitetna organizacija, onda se ne postavlja pitanje kada, već kako i koliko pomaže članovima“.

Razlike između klubova učesnika regionalne lige nisu vidljive samo na tabeli tokom sezone, već i po „težini“ ugovora, što je uglavnom uzročno-posledična veza. Može li se očekivati pomoć Unije igrača članovima sa manjom platom, posebno u slučaju teže povrede, prekida karijere?

Mega Bemax/Ivica Veselinov

„Predviđen je fond solidarnosti, između ostalog da pojedincima omogućimo adekvatnu rehabilitaciju. Nećemo biti u mogućnosti da se bavimo svakim finansijskim problemom igrača, ali vodićemo računa kada se nekome desi teža povreda“, otkrivaju rodončelnici „Glasa“.

Tako zamišljen Fond solidarnosti bi mogao da se popunjava članarinama, ali iznosi ostaju poslovna tajna.

To je interna stvar, ali će postojati dve vrste, uslovno rečeno, za mlađe i starije igrače. Izuzetno mi je drago što smo već obezbedili izvesna sponzorstva, pa ni dan kada ćemo obelodaniti generalnog pokrovitelja Unije, nije daleko“, najavljuje Zagorac.

Regionalna liga „visi“ na ivici sukoba (Partizan – FMP), možda dovede u pitanje i višedecenijski opstanak, ali je sportski reagovala na formiranje Unije profesionalnih igrača.

Napravili smo sjajan odnos, posebno sa sporstkim direktorom Milijom Vojinovićem. Ali i sa klubovima učesnicima i vlasnicima ABA lige. Ne bi ni mogli da sve ovo radimo bez njihovog pristanka. Nismo međusobno neprijatelji, već saradnici na zajedničkom poslu. Bolje organizovani igrači, bolja liga“, poruka je idejnog tvorca Radeta Zagorca.

Zagorac i Miljenović su zaduženi za strukturalnu organizaciju Unije, a budući Bord (14 članova, po jedan iz svakog kluba), biraće rukovodeće telo.