Bolić: Sa Zvezdom nikakav problem

Podeli:
REUTERS/Srdjan Zivulovic

Ako ste pomislili da je u Kući košarke ovog leta promaja obzirom da su otkazane gotovo sve reprezentativne aktivnosti kao domino efekat početnog „udarca“ FIBA, grdno biste se prevarili.

KSS

Jeste da je svetska pandemija izbrisala iz kalendara kvalifikacije za Olimpijske igre i druga takmičenja, ali nije zatvorila KS Srbije ili sprečila Zlatka Bolića da provodi puno radno vreme u Sazonovoj 83.

Kada se na prvi pogled ništa ne dešava, zapravo se dešava. Možda samo nema veće tenzije, kratkih rokova, ali, daleko od toga da smo besposleni, naprotiv“, počinje generalni sekretar KSS razgovor za Sport klub.

„Da nije bilo pandemije, ne bih znao šta je težak trenutak otkada sam generalni sekretar KSS. Meni Beograd, kao način življenja i rada, nije nepoznat još od vremena igranja u Crvenoj zvezdi. Nije bilo lako kada su takmičenja počela da se odlažu, sve sa Olimpijskim igrama, ali, nas u Srbiji, život je ’istrenirao’“, naglašava Bolić.

Rođeni Novosađanin je krajem novembra prošle godine, posle (ne)očekivane ostavke Dejana Tomaševića, završio na uvek „vetrovitom“ mestu prvog operativca KSS, a da pošteno nije stigao da „ispeče“ zanat na sličnoj funkciji u KS Vojvodine.

Za sve je potrebna ljubav, pored znanja i iskustva. A ja stvarno volim svoj posao, pronašao sam sebe u ovome. Uostalom, sedam godina sam se bavio sličnim aktivnostima na nivou KSV i KS Novog Sada. Sasvim dovoljno da se spremim za veće izazove i jedan viši nivo. Uz vrsne saradnike u Savezu, prilično odgovorne i pedantne, na čelu sa predsednikom Predragom Danilovićem, nadam se da sam relativno brzo uspeo da se adaptiram, uklopim… Sve u cilju bitisanja najvećeg i najorganizovanijeg granskog sportskog saveza u zemlji“.

Elokventan i hladnokrvan, kao nekada kada je sjajno „cepao“ mrežice, ali vredi pokušati da prvog operativca, izbacimo iz narativne kolotečine. Pažljivom hroničarskom oku, nije promaklo da predstavnici KK Crvene zvezde, malo duži period izbegavaju, kada se god ukaže prilika, nacionalni Savez, posebno (ne)formalna okupljanja. A jedan su od najvažnijih segmenata basket porodice, postoji problem?

Imamo odličnu saradnju sa crveno-belima, kao i sa bilo kojim našim klubom, bez obzira na veličinu ili rang. Nema nikakvih teškoća, naprotiv“.

REUTERS/Damir Sagolj

Nije „zatitrao“ glas Zlatku Boliću, kao ni u komentaru poslednjih prepucavanja na relaciji Partizan – FMP, kada prvi uveliko traži izbacivanje rivala iz regionalne lige, pominje sukob interesa… Istina, beogradski klubovi nisu pod ingerencijom KSS, ali ne može ni glava da se tek tako okrene.

Bolić je sa Zvezdom osvojio šampionski naslov 1998, igrao finale Kupa Koraća i, u dva navrata bio najbolji strelac domaće lige. Bivši bek Vojvodine i Zvezde, ima i crvenu trenersku licencu, ali obaveze u KSS ne dozvoljavaju da se više bavi stručnim radom u novosadskom LD (po sinu Luki i ćerki Dunji), klubu mlađih kategorija

Šta god da kažem javno, bilo bi mešanje u interne klupske stvari. To ne bi bilo u redu sa ovog mesta. Oni jesu naši članovi, kao i mnogi drugi, ali, niti želimo, niti hoćemo, da se mešamo u poslove ABA lige“.

Nikada nije lako obezbediti materijalna sredstva, izuzetak nije ni KSS. Kao što niko ne može da bude srećan zbog uštede na brojnim otkazanim reprezentativnim akcijama, pre svega, mlađih selekcija u muškoj i ženskoj konkurenciji. U neka „bezvirusna“ vremena, kada se leti, po desetak selekcija spremalo za evropska i svetska prvenstva, trošilo se (taman posla žalilo) oko dva miliona evra za pripreme.

Finansije su uvek osetljiva tema, posebno u ovo ’nevreme’. Najvažnije je da pristojno stojimo po tom pitanju, nema većih problema. Odgovorno se ponašamo prema budžetu. U dogovoru sa resornim ministarstvom, realizovali smo pripreme seniorki u junu, ali smo zbog zdravstvene situacije, morali da otkažemo okupljanje najboljih košarkaša. Započeli smo, pa prekinuli, iz istog razloga, liga takmičenja ’tri na tri’. Nadam se nastavku krajem avgusta“.

Međunarodna košarkaška organizacija može da se ponosi brojnošću, uticaju u MOK, organizacijom… Ali ne i materijalnom potporom ili nagradama članstvu. Ni višemesečna kovid rampa, tu ništa nie promenila.

FIBA nije FIFA, UEFA, ili neka neka druga profitabilna sportska organizacija. Zato i nema finansijske pomoći. Ali, ima neke druge. Jednom u sedam ili 14 dana, imamo kontakte sa FIBA, pretežno informativne u formi video sastanaka u situaciji zatvorenih granica. Oni aktivno učestvuju u pripremi i sakupljanju informacija, pa se to ’šeruje’ sa članicama. Za sada se nije menjao format kvalifikacionog seniorskog olimpijskog turnira, novembarski i februarski ’prozori’…“.

A da li se promenio jedan obični radni dan genseka u nepunih devet meseci mandata?

„Bio sam i ostao optimista, ali teško da ćemo sezonu započeti sa punim dvoranama. Iako je to teško prognozirati, 90 odsto da će se igrati bez gledalaca. Dokle, pa ko to zna, nadam se ne dugo“, kaže Bolić.

Ako vas nešto zanima, uvek ima šta da se radi. KSS nije stao jer se lopta od proletos malo manje ’tapkala’. Biće i toga ponovo. Pripremamo se za sezonu 2020/21, izdaju se dozvole, pripremaju odluke za sednice Upravnih odbora… Zbog prekida takmičenja izazvanog višom silom, domaće lige su proširene. U najkraćem, red svakodnevnih aktivnosti, kao i funkcionalna saradnja sa nacionalnim olimpijskim komitetom, Ministartstvom sporta i omladine…“.

Kako će se uopšte igrati košarka po srpskim dvoranama, od KLS do najnižeg ranga?

U dogovoru sa Ministarstvom i Kriznim štabom, napravićemo protokol, kao što je urađeno u fudbalu“.

Da li su poznati neki detalji, ni projektovani start sezone nije daleko?

Biće obavezne zaštitne maske za zapisnički sto, socijalna distanca na klupi, merenje temperature pred ulazak u dvoranu, testovi pred sezonu“, nabraja Bolić.

U italijanskoj ligi su predviđeni testovi svaka četiri dana, pa će mesečni i sezonski klupski trošak biti 10.000 do 100.000 evra.

Ono što za sada mogu da kažem, naši igrači će morati da imaju sveže testove uoči starta lige. Detaljnije mere će propisati Krizni štab u skladu sa zdravstvenom situacijom“, rekao je Bolić za Sport Klub.