Simonović za SK: Napadamo tri trofeja

Marko Metlas/EB via Getty Images

Lepo je kad vam dan i sedmica započnu jednim tangama, normalno, na socijalnoj distanci, a nije bilo ni maske da nešto maskira. Jedna dama, gošća kopaoničkog hotela „Grand“, poranila je na otvoreni bazen, a da koju sreću i formu uhvate, nisu okasnili ni košarkaši Crvene zvezde.

Oni nisu bili u prilici da „biraju“ mis bazena, već da se u istom terminu preznojavaju u sali, zlehude li sudbine… Šale smo se svi uželeli u ova „zdravstvena“ vremena, a još više prija slušati jednog Marka Simonovića, koji „puca“ od raspoloženja. Zato što je opet među crveno-belima, što je u Srbiji, na Kopaoniku… Treba li još nešto dodati.

Povezano

Mnogo sam srećan, baš, baš, baš… Ovo je sjajan osećaj, ne samo zbog košarkaškog rada u mom omiljenom klub. Kod kuće sam, u svojoj Srbiji, Kopaoniku, šta može da bude lepše“, nadahnuto će Simonović u razgovoru za Sport Klub.

Ne smeta ni prilična gužva na popularnoj planini, koju ovdašnji lokalci, kako pričaju, ne pamte.

Ma kakvi. Svi smo disciplinovani, izuzetni profesionalci, znamo da se sa virusom ne smemo šaliti – znači razmak i maske. Vodimo računa, što ste mogli da se uverite. I običan svet ima razumevanja, ne navaljuju sa fotografisanjem, deljenjem autograma. I još nešto, mnogo pozdravljam sve one koji letuju na Kopaoniku i širom Srbije. Možda jeste iznuđeno, zbog limitiranja putovanja, ali je lepo videti. Srce mi je puno“.

Marko Metlas/EB via Getty Images

Tako je to sa srčanim borcem, i van terena. A tek sa profesionalnim obavezama, pa još po treći put u klubu sa Malog Kalemegdana, ukupno peta sezona.

Marko Simonović deli sobu u „Grandu“ sa kapitenom Brankom Lazićem. „Mnogo smo više od saigrača, dugogodišnji smo prijatelji, sa kim bih bio cimer, ako ne sa Lazom“, kaže krilo koje je u dresu Zvezde osvojilo po dva ABA i srpska prvenstva, uz tri nacionalna Kupa.

Povratak je mogao da se desi, a nije, iz mnogo razloga, koji sada više i nisu važni, još pre godinu dana. Kad pomislim na Zvezdu, to je kao moja familija, sjajna atmosfera, mnoga znana, divna lica, plus, maksimalno sređen i ambiciozan klub. A u mojoj zemlji, šta bih trebalo više da tražim“.

Kako izgleda jedan obično neobični radni dan u uslovima maksimalne izolacije?

Boravak na Kopaoniku je dobra odluka, znamo svi kakvo je ovo leto u Beogradu, da je nezgodna situacija zbog ovog nesrećnog virusa. A sa druge strane, tokom mog ranijeg klupskog staža, samo smo jednom bili na pripremama na Zlatiboru, a sve ostalo u glavnom gradu. Tako da mi Kop nije ’zamoran’ sa te strane“, iskreno će Simonović.

Kao ni sve ono što spada u radne obaveze, a one su…

Dan počinje u sali, pa teretana, trčanje, ručak, odmor, užina, dogovor pred drugi trening, pa opet u dvoranu. Sve se dešava u ’Grandu’, nema nabijanja kondicije u prirodi. U hotelu stvarno imamo odlične uslove“.

Aykut Akici/EB via Getty Images

Sagovornik kao da je zaboravio bazen.

Nisam, išli smo jednom, rano ujutru, dok su ostali spavali. Termin je bio samo za nas, pre svih, voda je dezinfikovana, kako to već ide. Dobro dođe za oporavak, iako smo samo plivali, ništa sauna i ostalo. Ali, u delikatnoj zdravstvenoj situaciji, sve je komplikovano, pa i to. Čak i na samo sat vremena“.

„Prošle godine posle SP u Kini, oprostio sam se od reprezentacije, a kasnije sam odložio penziju. Pozvao me je novi selektor Igor Kokoškov da pomognem zimus, uoči pandemije, u kvalifikacionim prozorima za Evrobasket. Na stranu njegove košarkaške vrednosti, ali on je toliko fin i prijatan čovek, da ne možete da ga odbijete. I kad god pozove, biću tu za njega“.

Simonović otkriva još nešto.

Znam da će da zvuči čudno, ali nisam očekivao ovoliku radnu atmosferu. Jeste, toga nikada ne može da bude previše, ali, sve puca, verujte. Verovatno su se momci uželeli košarke, treninga… Pa, većina, osim Lojda, Noka i mene, skoro da je zaboravila kad su odigrali neki meč“.

Čak i kada se smanji budžet za 30 odsto, kako nedavno reče predsednik Nebojša Čović, Crvena zvezda ne smanjuje ambicije.

A da li neko sa sigurnošću zna kako će se igrati? Mislim da ne zna. Menadžmenti ABA i Evrolige ulažu napore da se organizuje bezbedno i normalno takmičenje, mada, verovatno bez publike. To nam je svima u glavi, pa tek onda šta može da se uradi. U najkraćem, kod nas se već dugo zna, regionalni i domaći trofeji. Ako se ne varam, neće se igrati Superkup, pa bismo mi tri pehara“.

A Evroliga?

U svim takmičenjima, veliki hendikep će nam biti prazne tribine. Nama navijači mnogo znače, ali šta da se radi, kada su vanredne okolnosti. Pokušaćemo da damo maksimum u Evropi, a da li će to biti osam, deset, 12 ili više pobeda, u drugom je planu. Najvažnije je da budeš konkurentan“, smatra Simonović.