"Od discipline ne boli glava, inače ode u anarhiju"

Skener 18. avg 202018:19 > 18:24
Euroleague Basketball via Getty Images

Kakav je na terenu, takav je i u priči o jednom danu priprema na Kopaoniku. Jednostavan i profesionalan, Marko Jagodić Kuridža, jedan od prvotimaca Crvene zvezde, koji su 'pretekli' iz prošlosezonskog sastava, po ukusu je i novog stratega Saše Obradovića.

Željan što bolje forme, lopte, mečeva, pa kako god da se igra u vreme korone.

Naše je da se što bolje spremimo, a kako će da se igra, mi ne odlučujemo. Zato su i spekulacije, turniri, ne turniri, višak. Daj da budemo maksimalni, a ostalo će biti, kako će biti. Viša zdravstvena sila diktira uslove, ali, na parketu, krojimo svoju sudbinu,“ nema dilemu krilni centar u razgovoru za Sport klub na planinskoj lepotici.

Povezano

U ekspediciji crveno–belih ima i onih, koji su u smiraj ovog leta, prvi put kročili na popularni Kop.

„Nikada ranije nisam bio ovde, a planina me je oborila sa nogu. Ne samo da imamo fantastične uslove u ‘Grandu’, gde su dvorana i teretana na korak, a ja priliku da malo upoznam Kopaonik.“

E, sad, koliko je to uopšte moguće, kada su ekipa i stručni štab u nekoj vrsti izolacije?

Jeste limitirano, uz sve mere na snazi u ovakvim okolnostima. Ipak, uspeo sam nešto da ‘snimim’ u šetnji. Ali, i tada ima problema. Vide nas ljudi, posebno oni koji navijaju za Zvezdu, pa moramo da objašnjavamo – sve na daljinu.

Kopaonik je pun gostiju, a Jagodić Kuridža nas uvereva da preovlađuju baš simpatizeri kluba sa Malog Kalemegdana.

Kao da mi ne verujete… Ima, kako nema, toliko je njih htelo fotografiju ili autogram za uspomenu, a sve se završilo samo mahanjem sa pristojne udaljenosti. Ljudi su svesni, niko nije zamerio, taman posla. Moramo da pazimo jedni na druge, da nešto ne krene u lošem pravcu, ne daj Bože. To bi bilo… ma, ne smem ni da mislim o tome.“

Marko Jagodić (33) je, posle Simonovića, najiskusniji u ovom sastavu. Kao osmogodišnjak, izbeglica iz Hrvatske, košarkašku karijeru je započeo u subotičkom Spartaku, preko čapljinske Laste (BiH), završio u Ciboni (prvi Srbin posle rata) sa kojom je osvojio tri trofeja (ABA liga, prvenstvo i Kup Hrvatske).

Posle ‘cibosa’, Nimburk i Ostende (prvenstvo Češke, Belgije, kup), da bi autsajdera Primorsku, digao do regionalnih visina. U Beograd je stigao decembra prošle godine, kao želja tadašnjeg kouča Dragana Šakote. Sezona 2019/20 završena je ‘pobedom’ virusa, a sada su na redu novi izazovi…

Pripreme se nikada nisu ‘milile’ košarkašima, reprezentativnim ili klupskim kandidatima.

„Najviše volimo da igramo utakmice, ali, kako da imamo bazu za sezonu bez ovoga što trenutno radimo na Kopaoniku. Stručni štab nas polako uvodi u pripreme, to mi se dopada. Jer, većina nas je imala predugu pauzu, od nekoliko meseci bez uobičajenog ritma.

Saša Obradović ‘trenira’ strogoću?

„A kako drugačije, mada ne bih to baš tako formulisao. Zahteva da budemo maksimalni i koncentrisani. A disciplina je oduvek bila važna, posebno za timske sportove. Da nije tako, šta bi, otišli bi u anarhiju,“ pola u šali, pola u zbilji će krilni centar.

Objašnjavajući stil rada nekadašnjeg trofejnog reprezentativca, sagovornik nastavlja:

„Sale dosta traži i drži se nekih svojih principa, što rade i svi treneri. Na nama je da što više ‘upijamo’ i da pohvatamo sve ono na čemu insistira. Da bi bili ‘ful’, u fizičkom i mentalnom smislu.“

To je onda dovoljno za trofeje?

„Zvezda je veliki klub, sa istim takvim ambicijama, toliko o tome.

Da li je situacija komplikovanija s obzirom na prilično renoviran sastav u odnosu na period kada ste se priključili ekipi?

„Kada sam došao, meni su saigrači pomagali, a tako i mi sada pomažemo novim članovima. Najvažnije je napraviti solidnu celinu sa dobrom hemijom. Sve su to dobri momci, odlično se razumemo,“ poručuje Marko Jagodić Kuridža, koji u ‘Grandu’ sobu deli sa centrom Ognjenom Kuzmićem, uz dodatak da to nije ‘preko veze’, ni zbog sličnih pozicija, pošto se sa svima odlično slaže.