Lazić za SK: Imena na papiru ne donose rezultate

Blog ostalo 19. avg. 202018:09 > 18:14
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Pričajući sa Brankom Lazićem, shvatite potpuno značenje one sintagme – lakoća postojanja.

Crvena zvezda mt:s

Onaj koji bi glavu stavio tamo gde mnogi ne bi ni nogu, tako jednostavno prihvata sve, od priprema košarkaša Crvene zvezde u nekoj vrsti izolacije do tako željenog sudijskog zvižduka i, konačnog igranja. Ma, samo da se lopta zakotrlja.

„Mislim da smo prvi put na Kopaoniku, otkada sam prvotimac crveno–belih, devet godina. Malo ste me zatekli, ali se sećam Zlatibora, i dva, tri vezana leta, odakle smo počinjali sezone. Ne, ne, ipak, smo ovog avgusta, ovde probili led. Ovo je pravi pogodak. S obzirom na situaciju sa pandemijom, dobro je što smo se makli iz Beograda. Imamo odlične uslove za trening i oporavak. Malo i prošetamo, znate ono, maske, distanca, već smo se navikli,“ priča veliki borac za Sport klub.

Crveno–beli su već ‘načeli’ drugu polovinu bazičnih priprema, na programu više nije samo kondicija, ‘suvo’ trčanje, košarka proviruje na mala vrata…

„Upravo smo završili jedan mikrociklus, a već nekoliko dana se malo više ‘družimo’ sa loptom, radimo ‘pet na pet’.

Da li žestok rad pada teže nego obično, s obzirom da je većina prvotimaca imala dužu pauzu zbog virusne situacije?

„Mislim da neće biti problema da se vratimo u uobičajeni trenažni proces, mada baš nije lako kada ‘preskočiš’ nekoliko meseci. Mi smo praktično stali polovinom marta, posle puta i neigranja utakmice sa Realom. Usledilo je vanredno stanje, radili smo individualno, ali… Bili smo bez ozbiljnog treninga sve do početka maja. Onda lagani ritam, sve dok sezona 2019/20 nije otkazana. Otišli smo na odmor, pa individualno zagrevanje, ali, tek sada je ono pravo.

Kapiten crveno–belih priznaje da još nema osećaj kako će izgledati mečevi bez publike, koja toliko znači srpskom šampionu i evroligašu.

„Svi ćemo tek da se privikavamo na takvu situaciju, ali samo da zaigramo, osetimo loptu u zvaničnim duelima. Nama navijači puno znače, a tek njihova energija. Jedino se nadam da će sve ovo da potraje što kraći period, samo da se smiri. Da nam opet budu vetar u leđa. A dotle, neka budu uz nas, kraj malih ekrana, spremni za povratak u dvorane,“ optimista je Lazić.

Uprava Zvezde je bila, a još nije stavila tačku, vrlo ažurna u dovođenju (stranih) pojačanja, ali, ni regionalni rivali, nisu sedeli skrštenih ruku…

„Imena na papiru ne igraju košarku i ne donose rezultate, važi za nas i, ostale. Mnogo puta se to pokazalo, to mogu da budu dve potpuno različite slike. Da sačekamo start sezone u oktobru, pa će sve biti jasnije. Ni kada sam bio neiskusniji, nisam u ovom periodu razmišljao ko ima jači sastav. Mi smo usmereni na naše ciljeve, a kasnije, od meča do meča…

A ciljevi su znani posledjih šest, sedam godina, otkada Zvezda dominira u regionu.

„Naravno, sve što može da se uzme u regionalnim i domaćim okvirima, a ni u Evroligi nas ne vodi ono – važno je učestvovati.

U poređenju sa prošlom sezonom, virusno okončanom, mnogo ‘karata’ je izmešano u timu sa Malog Kalemegdana.

„Novih lica ima dosta i u stručnom štabu, kao i u ekipi. Najvažnije je da svi maksimalno sarađujemo, navikavamo se jedni na druge u hodu.

Trenutna zdravstvena situacija će još potrajati, koliko će zaokupljati igrače kada se počne sa pripremnim utakmicama, zvaničnom sezonom?

„Ne bi trebalo da bude posebno opterećenje. Evo, i sada ‘vežbamo’ sa maskama. Lično, neću toliko o tome razmišljati, primarna će biti dešavanja na terenu. Samo da počne, mnogo smo se uželeli košarke,“ iskreno će srčani bek i rekorder (kroz generacije) po broju mečeva u Zvezdinom dresu.

Lazić je najtrofejniji klupski igrač u trenutnom sazivu Zvezde, sa 14 trofeja, po četiri Kupa Koraća i ABA lige, pet prvenstava Srbije i jedan Superkup Jadranske lige.

Kopaonik: Guske u magli

Jedva je živa „doskakutala“ do nekog dvocifrenog podeoka na Kopaoniku. Sreda je, a veliki pravoslavni praznik Preobraženje, baš je preobrazio drugu polovinu avgusta u početak planinske jeseni, iako se ‘verujući’ nadaju da se leto neće ni ovde lako predati.

Po verovanju, od danas više nema kupanja u reci, ali ima na otvorenom bazenu hotela ‘Grand’, koji se pristojno ‘puši’, a oni hrabriji, brčkaju.

Košarkaši Crvene zvezde ‘gaze’ drugu polovinu boravka i priprema na čuvenoj planini, a ovakve vremenske (ne)prilike, gotovo idealne za izolovanu ekspediciju, koja zbog specifične zdravstvene situacije i ovako retko napušta hotelsku bazu.

Danas to, u bukvalnom smislu reči, nikom od igrača i članova stručnog štaba, nije palo na pamet. Ne odriču se tako lako topline sobnih kutaka, čak i kada se ne obavi ni generalna proba probe grejne sezone.

SK

Elem, dok su crveno–beli preokupirani svojim pripremnim poslom, gosti – turisti su neuništivi. Čak i u želji da se nadišu, makar i kopaoničke magle. Bašte kafića i restorana jesu prazne, osim onih ‘podgrejanih’, ali posetioci planinske lepote se koliko, toliko šetaju, ili zagrevaju uz ‘šumadijski čaj’ ili kuvano vino. Uz to bi dobro išao i pršut, ali se od restoranskih cena pomenutog zalogaja, malo ‘zamagli’ pred očima.

Ni u samoposlugama nije ‘majka Mara’, naprotiv. Zamaglilo se i u Dolini sportova, tik iza ‘Granda’, gde pristignu svi oni koji bi da budu viđeni na Kopu. Da ne govorimo o 2017 metara visokom Pančićevom vrhu, ali… Žičara neumorno radi, a nije malo onih koji bi da probaju kako je to biti ‘guska u magli’. Samo je neophodno držati se „žice“, a sve ostalo je stvar imaginacije.

Uostalom, i relativno niska temperatura je bolja varijanta od ‘sipljive’ kiše. Po redu vožnje, košarkaši Zvezde su u sredu uveče slobodni, ali samo mogu da uživaju u svežem planinskom vazduhu i, grobnoj tišini sa prvim mrakom. Idealno mesto za dril Saše Obradovića.

A sunce? Nije daleko kao u knjiškom ratnom vihoru Dobrice Ćosića. A i novi dan će, što je davno ‘zaključila’ Skarlet O Hara…

Letnji Neša

Dugogodišnji tim menadžer Crvene zvezde, Neboja Ilić, ne menja ‘radnu uniformu’ bez obzira da li je plus devet, 19 ili 29. Šorts i majica kratkih rukava, naježiš kad ga vidiš, iako se zabarikidirao u hotelu.

SK