Uskoković za SK: Sreća jača od umora, saigrači vrhunski

Skener 21. avg 202016:14 > 16:23
FMP

Kaže da nema tremu, ali ne krije uzbuđenje da je deo seniorskog pogona košarkaša Crvene zvezde.

sport klub

Kaže da nema tremu, ali ne krije uzbuđenje da je deo seniorskog pogona košarkaša Crvene zvezde. Aleksa Uskoković, pretposlednjeg dana avgusta puni 21 godinu, najmlađi je u timu, koji već desetak dana, vodi bitke sa formom, snagom, kontakt igrom, na kopaoničkim pripremama. Baš i nije lako, ali ne skida širok osmeh.

“Pripreme teku po planu, ma sve je OK, uobičajene stvari pred start sezone, ali… Iskreno, nije lako. Radio sam slično već u karijeri, ali sada je sve drugačije“, priznaje mladi sagovornik u razgovoru za Sport klub.

Za nekog ko u radnoj knjižici ima tri sezone u prvom timu FMP, iskustvo mlađih reprezentativnih selekcija, ne bi trebalo da je zatečen, naprotiv.

„Kada sam završavao juniorski crveno-beli staž, proveo sam dve nedelje priprema sa prvotimcima. To je dovoljno za neke obrise kako se posle radi ovaj deo. Generalno, pripreme su uvek teške. Ove posebno, posle višemesečne pauze zbog epidemije. Od polovine marta, igrači su bez kontakt-treninga, košarke… Ne može bez posledica, trebaće nam vremena da dođemo na svoje. Zbog toga i taj dodatni osećaj težine. Mada, kada dobro odradite trening, samo raste motivacija“.

Stručnjaci kažu da ima potencijala i za kombo beka, a novi stručni štab ga je smestio među one koji bi trebalo da budu budućnost kluba i srpske košarke. Ako iskoriste šansu.

“Nemam tremu u klasičnom smislu reči, ali se toliko radujem što sam ovde sa ovim timom. Od letošnjeg potpisivanja ugovora još me drži, ne popušta. Bio sam pionir Zvezde, kada sam jednostavno znao da ću imati priliku da se nametnem prvom timu. I, to se desilo, ali sam i dalje pod utiskom. Eto, ne stidim se da to priznam. U društvu sam mnogo ozbiljnih košarkaša, koji su i kvalitetne ličnosti. Tako da imam neku vrstu pozitivne tenzije i ogromnih motiva“.

Povezano

Potencijal Uskokovića nije sporan, još iz vremena kada je kao mlađi od generacije, bio važna poluga u juniorskom timu crveno-belih. Ili kao zlatni kapiten juniorske selekcije Srbije na EP 2017. Dodatni plus je neposrednost, elokventnost, vaspitanje, a tek što priča, kao veliki – iz srca odgovara koji je „dril“ teži, kod kondicionog Markovića ili čista košarka kod Obradovića.

“Joj, ne mogu da se odlučim. Ali u ovom trenutku spremanja za sezonu, za nijansu je teže kod Ducija pre podne. Dosta trčanja u dvorani, uz merenje pulsa i raznih ubrzanja… Mada, posle kompletnog dana, skoro da nema razlike, samo poželiš da padneš u krevet“.

Aleksi Uskokoviću neće biti lako da se izbori za minute. Na mestu organizatora igre, ima iskusnu konkurenciju, Lengstona Hola i Korija Voldena. U žrvnju trke za što više boljih rezultata, od Evrolige do ABA lige, nema prostora za veće rizike, koji idu uz mladost.

“Bio bih presrećan da napravim korak napred u odnosu na proteklu sezonu. Imaću šansu uz vrhunske igrače na mojoj poziciji. A što se tiče timskih želja, pa to je godinama isto u Zvezdi – u regionalnom i domaćem takmičenju, pikiramo prvo mesto, trofeje. U Evroligi je komplikovanije, ali šta bih dao da se plasiramo u TOP 8“, ne krije Uskoković.

KK Crvena zvezda

Dan kao šipak

Dan je kratak za eventualno slobodno vreme. Da je duži od 24 sata, možda bih nešto i stigao. Šalim se malo, ali ovakav raspored, ne ostavlja prostor da eventualno kažeš da ti je dosadno. Ako napolju nije hladno, prošetam se sa saigračima i, to je to.

Kratke vesti

Volim da pogledam neki dobar film, kao i moj cimer Boriša Simanić. Ali posle dva puna treninga, odmora, sastanaka, oči se sklapaju. Pogledam ili pročitam vesti, sve ostalo, ne stižem. Znao sam kako će da bude, zato i nisam poneo neku knjigu.

Kad će nedelja

Još sedam dana „varničenja“ na pripremama Crvene zvezde. Niko od igrača ne spominje, ali kao ozebli sunce, čekaju nedelju, slobodan dan. Dotle, nema posustajanja.