Jugović za SK: Koman, Flik i veza = pehar

Blog ostalo 24. avg. 202012:00 > 10:37
Podeli:
Bernd Lauter/Bongarts/Getty Images

Vodič kroz finale Lige šampiona (Bajern – Pari Sen Žermen 1:0), Zvezdino dete sa druge planete, najtrofejniji srpski fudbaler – Vladimir Jugović, osvajač dve evropske krune, Superkupa Starog kontinenta i dve svetske titule. Dete.

Dobro, nekad je bio dete, bio ponos, ostao ponos Crvene zvezde i Juventusa, ekipa s kojima se popeo na najviše stepenike. Dete koje, na startu današnjeg druženja sa Sport Klubom, pominje drugo dete, ono iz Pariza, rođeno u gradu svetlosti, a koje je zabolo nož u grudi upravo klubu svog detinjstva i rane mladosti, ističe Kingsija Komana, fudbalera Bajerna, strelca jedinog pogotka.

Povezano

Istoriju pišu pobednici, Koman je ušao u istoriju“, dodaje Jugović.

Odlična reakcija glavom, lopta u mreži?

Mudra odluka trenera Flika da poverenje od prvog minuta ukaže Komanu, a ne Perišiću. Procena da Koman može znatno više da uradi protiv čuvara na levoj strani, zapravo je jedan od ključnih poteza. Flik je pronašao slabu tačku u redovima Pari Sen Žermena, na nju se usredsredio, izabrao Komana za egzekutora i pogodio. Kapa dole pred Flikom. I Komanom, naravno“.

Šta je još, iz vašeg ugla, imalo veliki uticaj na uspeh Bajerna?

Vezni red je dobio utakmicu!“, kao iz topa je reagovao Jugović, „Bajern je delovao organizovanije na sredini, njihovi momci nisu dozvolili da Parižani razviju igru, to su igrači koji se ne vide previše, a  mnogo znače. Posebno bih pohvalio Gorecku. I Tijago Alkantara je, dakako, zadržao uobičajen, visok nivo. Pošto sam počeo da nabrajam i idem od mesta do mesta, evo i Kimiha u grupi odabranih. Nemojte da mislite da sam zaboravio kapitena, hobotnicu Nojera, redosled sad i nije važan, ono što je jedino bitno već je ušlo u trofejnu salu Bavaraca, šesti put od kako klub postoji. Zasluženo!“.

Manu Fernandez/Pool via REUTERS

Nekoga ste, ipak, preskočili?

Tog na koga ciljate, ostavio sam za kraj. Namerno“, nasmejao se Jugović.

Kad je tako, onda pričajte o svemu što se Levandovskog tiče, valjda smo pogodili o kome se radi? (osmeh i sa ove strane žice).

Neverovatan igrač. Napadač. Na svakoj lopti. A, ima 32 godine. Primer. Fascinira njegov odnos prema igri, njegova strast, njegov uticaj na saigrače, njegov golgeterski nerv, ma, njegov kompletan fudbalski repertoar. Igračina!“.

I Pari Sen Žermen je imao igračine u sastavu, pa ipak, nije ostvario nameru, nije se dokopao trofeja?

Bajern je, jednostavno, bio kompaktniji, veza Bajerna  je, ponoviću, ispunila sve zadatke, što je za posledicu imalo priličnu odsečenost uzdanica Pari Sen Žermena u napadu, tu leži istina o peharu“.

Miguel A. Lopes/Pool via REUTERS

Nejmar i Mbape su ostali uskraćeni za veliko zadovoljstvo, primećene su suze u očima Brazilca?

Na ovom nivou fudbala, u finalnom okršaju za prvaka Evrope, gde se sastaju moćni timovi i vodi računa o najsitnijem detalju, teško je izvodljivo da igrač uzme loptu, zaobiđe niz prepreka, zatrese mrežu i reši sve probleme. Zašto? Malo, premalo prostora mu se ostavlja da dođe do izražaja, kako god se on zvao, bio Nejmar ili Mbape“.

Govorili ste ranije – povodom mišljenja brojnih stručnjaka da Mbape podseća na brazilskog velemajstora Ronalda – kako je mladi Francuz izvanredan, ali i napomenuli da je kod njega sve školski?

Ronaldo je jedinstven, takvog majka više ne rađa“, jasan je Jugović.

Hajde da iskoristimo poziciju i pitamo nešto u vezi drugog Ronalda, portugalskog Ronalda. U Italiji su, i ne samo u Italiji, mnogi, uoči početka Lige šampiona, očekivali da ove godine donese evropsku krunu Juventusu?

Lluis Gene/Pool via REUTERS

A, najmanje se očekivalo da, iz grupe evropskih giganata, trijumfuje Bajern. Fudbal je nepredvidiv. Ronaldo nije uspeo, iako je dao sve od sebe, uspeo je Levandovski, uspeo je Bajern“, uzvratio je Vladimir Jugović u razgovoru za Sport Klub.

Srbin. Poslednji strelac za Juventus u finalnim predstavama Lige šampiona, čovek koji je 1996. godine udarcem sa bele tačke, u penal seriji protiv Ajaksa, upisao svoje ime zlatnim slovima. U knjigama je svedočanstvo tih trenutaka: Dok su u svečanoj loži rimskog „Olimpika“ svi okretali glavu kad je prilazio lopti da izvede šut za pehar, predsednik Đani Anjeli je ubeđen, jednako kao i Jugović, da se uopšte ne postavlja dilema da li će da padne gol, spuštao tenziju i predlagao saradnicima da budu mirni: „On je Srbin, daće ga, sigurno!“ Istorija. Kao što je istorija i Bari, kao što je istorija i Tokio…