Na Istoku AFC sada su Bilsi prvi favoriti

REUTERS/Matt Sullivan

Punih 20 godina na istoku AFC se malo toga menjalo. Dinastija koju su predvođeni Bilom Beličikom i Tomom Brejdijem uspostavili Nju Ingland Petriotsi činila je ovu divizuju predvidljivom od samog starta.

Ali, nova sezona donosi ogromnu promenu jer prvi put od sezone 2001, Nju Ingland nije više prvi favorit za osvajanje Istoka. Istina, ni ostali timovi ne ulivaju previše sigurnosti (posebno Džetsi i Dolfinsi koji su u ozbiljnom rebildingu već nekoliko godina), ali će ipak tim Bafalo Bilsa, nakon dva učešća u plej-ofu u poslednje tri sezone, biti najozbiljniji takmac Petriotsima, a po mišljenjima mnogih i prvi favorit za osvajanje ove divizije.

Nju Ingland Petriotsi
(prošle sezone skor 12-4, poraz u vajld-kard rundi od Tenesi Tajtansa)

U životu sve ima svoj početak i kraj, pa je tako posle 20 godina došao trenutak u kojem Tom Brejdi nije više kvoterbek Petriotsa. Jedna era je završena, šest Lombardijevih trofeja je u vitrinama na Foksborou, uz još pregršt ostalih divizijskih i konferencijskih titula, ali život ide dalje i Petriotsi moraju da gledaju u budućnost.

Činilo se da je ta budućnost oličena u prošlogodišnjem ruki kvoterbeku Džeredu Stidamu, sa Oburn univerziteta, ali je ipak izvesno da će makar u ovoj prvoj sezoni ta budućnost biti u rukama jednog drugog kvoterbeka sa Oburna. MVP lige iz 2015. Kem Njutn je dugo čekao na poziv bilo kog tima i kada ga je dobio od ni manje ni više nego Bila Beličika, oberučke je prihvatio poziv, iako je finansijska ponuda bila gotovo sramotna. Ali, Kem je već zaradio novac igrajući devet sezona za Karolina Panterse, tako da mu sada posle skoro dve godine pauze neigranja zbog povreda, pre svega treba veliki izazov, kako bi svima dokazao da je i dalje makar među top pet kvoterbekova u ligi. Bolju priliku nije mogao da dobije i sada je na njemu da franšizu povede ka novom stilu igre, ali i novim titulama. Sigurno je da će mu taj posao biti olakšan uz dva trenerska gurua – Beličika i ofanzivnog koordinatora Džoša Mekdenijelsa.

Steven Senne-Pool/Getty Images

Napad Petriotsa će se oslanjati na postojeće snage: hvatače Edelmana, Sanua, Herija i Mejersa, ali i novajliju Birda. Bekfild je pojačan veteranom Lamarom Milerom, koji je za sada na listi povređenih uz Sonija Mišela, koga takođe muči povreda. Veteran Brkhed će izgleda biti prva opcija dok se pomenuti dvojac ne oporavi, uz sjajnog Džejmsa Vajta. Veliki udarac za igru u napadu predstavljaće penzionisanje legende kluba Džejmsa Develina, pa će na poziciji fulbeka igrati bivši lajnbeker i momak iz Nemačke Džejkob Džonson. Tajt endovi su rukiji Asijasi i Kini i oni bi mogli biti slaba tačka. Ofanzivna linija je iskusna i snažna i pored toga što je desni tekl Markus Kenjon odlučio da ne igra zbog kovida-19. Najviše se očekuje od levog tekla Ajzeje Vina, koji bi konačno morao da pokaže prave kvalitete. Petriotsi su ostali bez legendarnog trenera ofanzivne linije Skarnekije, a umesto njega posao obavljaju sada njegova dva bivša pomoćnika.

Odbrana, koja je bila bolji deo tima u prethodnoj sezoni je pretrpela i najviše promena odlaskom nekolicine iskusnih igrača: lajnbekera Džejmija Kolinsa, Kajla Van Noja i Elandona Robertsa, kao i defanzivnog tekla Denija Šeltona. Najveći udarac ipak stigao je odustajanjem kapitena odbrane Donte Hajtauera i pouzdanog Patrika Čanga, zbog pandemije koronavirusa. Beličik, koji će i u ovoj sezoni pozivati defanzivne akcije, ipak na raspolaganju ima jedan od najboljih sekonderija u ligi, koji predvodi najbolji defanzivac lige u prošloj sezoni kornerbek Stefon Gilmor, uz iskusne blizance Devina i Džejsona Mekortija. Računaće i nove mlade snage kornerbekova Džonatana Džonsa i Džej Si Džeksona, uz ruki sejftija Kajla Dagera i pojačanja iz LA Čardžersa iskusnog sejftija Edrijana Filpsa, Proboulera iz 2018.

Udarna pesnica tima biće i specijalni tim, predvođen višestrukim Proboulerom i kapitenom Metjuom Slejterom. Jedina nepoznanica je ruki na poziciji kikera Džastin Rouvaser, na koga je Beličik potrošio pik pete runde ovogodišnjeg drafta.

Steven Senne-Pool/Getty Images

Pred Petriotsima je nikad neizvesnija sezona. Sve će zavisiti od Kema Njutna. Ukoliko on bude na svom nivou i ostatak ekipe se uklopi u novi stil igre, sve je moguće, pa i ulazak u plej-of. Najveća prednost celog tima će biti to što su ponovo “underdogs” i što će svi imati veliki motiv da pokažu da i bez Brejdija mogu mnogo.

Bafalo Bilsi
(prošle sezone skor 10-6, poraz u vajld-kard rundi od Hjuston Teksansa)

Petu sezonu na mestu glavnog trenera tima Šon Mekdermot će i definitivno imati skockan tim, koji polako završava svoj ribilding i postaje ekipa sa prepoznatljivim sistemom igre i karakterom. Mekdermot je za obavljeni posao u prethodne četiri godine dobio od kluba novi petogodišnji ugovor i sada nakon dva učešća u plej-ofu u prethodne tri sezone, oni su konačno spremni i da napadnu divizijsku titulu, prvi put od 1995 godine.

Kvoterbek Džoš Alen je stekao izvesni kredibilitet u poslednje dve sezone, posebno prošloj, iako će u vremenu ispred nas morati tek da da dokaže da li je on zaista franšizni kvoterbek. U novoj sezoni u tome će mu pomoći nekoliko pojačanja tokom leta, a najveće je svakako dovođenje dokazanog hvatača Stefona Digsa. Tu su i Džon Braun i Kol Bizli, uz još dva rukija na poziciji hvatača. Više nego solidna ofanzivna linija, samo je dodatno utvrđena, davanjem četvorogodišnjeg ugovora vrednog 60 miliona dolara levom teklu Dionu Donkinsu, 62. piku sa drafta 2017, koji uz Alena izrasta u vođu tima. Očekuje se mnogo i od Tajlera Ejferta na poziciji tajt enda, koji nije igrao prošlu sezonu zbog povrede, po dolasku iz Sinsinatija. U bekfildu, prošlogodišnjem rukiju Dejvidu Singlteriju (solidna ruki sezona sa 775 istrčanih jardi i ukupno četiri tačdauna), pridodati su novi ruki Zek Mos (moguća senzacija iz prikrajka) i iskusni Ti Džej Jeldon. Treću godinu zaredom ofanzivni koordinator će biti Brajan Dabol, koji je učestvovao kao pomoćni trener u čak pet osvajačkih pohoda na Superbol Nju Ingland Petriotsa i pre svega dobro poznaje najvećeg rivala iz divizije.

Justin K. Aller/Getty Images

Moćna odbrana, po kojoj su Bilsi i postali prepoznatljivi u prethodnih nekoliko godina, dodatno je ojačana izborom defanzivnog enda Ej Džeja Epenize u drugoj rundi drafta i dovođenjem iskusnog enda Marija Edisona iz Karoline. Na poziciji defanzivnog tekla trebalo bi da dominira prošlogodišnji deveti pik sa drafta Ed Oliver, koji je imao odličnu ruki sezonu. Na poziciji lajnbekera glavnu reč će voditi Met Milano, koji je imao 100 obaranja u prethodnoj sezoni i sjajni Tremejn Edmunds, koji je u svojoj drugoj godini igranja u NFL dobio poziv za učešće na Proboulu. U sekonderiju dominira jedan od tri najbolja kornerbeka u čitavoj ligi Tredevijus Vajt, uz pojačanje iz Vašingtona Džoša Normana i proverene sejftije Džordana Pojera i Miku Hajda. Lesli Frejžer više nije defanzivni koordinator tima, a umesto njega, ali samo na poziciji trenera defanzivne linije postavljen je u prethodne dve godine defanzivni koordinator Karoline Erik Vašington, koji se tako ponovo ujedinio sa Mekdermotom (zajedno radili upravo u Karolini) i koji će u kooperaciji sa glavnim trenerom pozivati defanzivne akcije.

Bilsi su jedan jako mlad, snažan i perspektivan kolektiv sa konačno izrađenim i prepoznatljivim sistemom igre, kako u odbrani, tako i u napadu. U većini anketa pred novu sezonu oni su svrstani u top 10 timova u ligi, pa im sada preostaje da to dokažu i na terenu. Do šeste nedelje kada se sastaju sa Čifsima, za rivale imaju redom Džetse, Dolfinse, Remse, Rejderse i Tajtanse, pa bi lako moglo da se desi da sezonu počnu sa pet pobeda…

Njujork Džetsi
(prošle sezone skor 7-9, od 2010 godine bez učešća u plej-ofu)

Džetsi su u periodu između dve sezone nastavili sa ribildingom, ali su se onda desile nepredviđene situacije. Još tokom maja, nezadovoljan situacijom u klubu i pasivnošću uprave Džetsa da mu ponude blokbaster ugovor, najbolji sejfti lige Džamal Adams zatražio je trejd. I kada se činilo da od toga neće biti ništa, pre samo tri nedelje Adams je trejdovan u Sijetl. Nenadoknadiv udarac za i onako ranjivu odbranu, pogotovo ako se zna da je još ranije lajnbeker Si Džej Mozli objavio da propušta sezonu zbog kovida. Jeste umesto Adamsa iz Sijetla došao Megdugal, ali čini se da su ovo gubici koji Džetse ponovo vraćaju na nivo proseka u kome se nalaze već dugo.

Timothy T Ludwig/Getty Images

Ali, ako malo po strani ostavimo odbranu, videćemo da je akcenat u međusezoni ipak bio na ojačavanju napada i davanju adekvatne podrške velikoj nadi franšize trećem piku sa drafta 2018. kvoterbeku Semu Darnoldu. U tu svrhu, na virtuelnom draftu prve mete su bili sjajni ofanzivni tekl sa univerziteta Luivil Mikaj Bekton, kao i hvatač Denzel Mims sa Bejlora. Došao je i legendarni trkač Frenk Gor iz Bafala, koji će biti podrška Livionu Belu, koji je prva zvezda tima, ali se u novoj sezoni od njega očekuje daleko bolji učinak od onog u prošloj, kada je imao 789 istrčanih jardi i tri tačdauna, kao i 461 uhvaćen jard i samo jedan tačdaun hvatanjem. Pored rukija Mimsa, tu je i prvi hvatač tima Džejmison Krauder, koji je prošle sezone uhvatio preko 800 jardi i šest tačdaunova, a došao je i Brišerad Periman iz Tampe, gde je prošle sezone uhvatio skoro 500 jardi i šest tačdaunova. Pozicija tajdenda je najslabija tačka tima, starter na toj poziciji će najverovatnije biti Kris Herndon koji je propustio celu prošlu sezonu, ali je u ruki sezoni pre toga bio odličan.

Sve će ipak zavisiti od potpuno izmenjene, ali ojačane ofanzivne linije i od toga kako će čuvati Sema Darnolda, koji je u nekim utakmicama prošle sezone viđao duhove tokom utakmice i bio sekovan nebrojeno puta. Naravno od produkcije ofanzivne linije zavisiće i igra trčanjem i učinak Bela.

Ako se vratimo na situaciju u odbrani, videćemo da tu više nema onih vrhunskih igrača koji obično čine prevagu koja donosi titule. Odbranu Džetsa predvodiće drugu godinu zaredom defanzivni koordinator Greg Vilijams, koji uspeo da od ove po imenima prosečne odbrane napravi, po renkingu iz prošle sezone, sedmu u ligi i drugu kada je u pitanju odbrana od trčanja.Videćemo da li će i kako Mekdugal i ruki iz treće runde drafta sejfti Aštin Dejvis (koji je inače i specijalista za vraćanje pantova i kikova) nadomestiti odlazak Adamsa. Takođe treba pomenuti i velika očekivanja od rukija Džabarija Zunige, defanzivnog enda, koji je isto izabran u trećoj rundi, kao i od prošlogodišnjeg trećeg pika na istoj ovoj poziciji Kvinena Vilijamsa, koji apsolutno nije opravdao tako visoku poziciju u svojoj ruki sezoni u kojoj je zabeležio samo 28 obaranja i dva i po seka.

Timothy T Ludwig/Getty Images

Sve u svemu, prošlogodišnjih sedam pobeda, sa ove distance izgledaju kao veliki podvig, a glavni trener Adam Gejs, kome će ovo biti druga sezona na čelu tima, bez obzira na sve probleme i prosečan sastav koji ima na raspolaganju, mora da pokuša da timu donese makar jednu pobedu više od prethodne sezone. Značajnu ulogu u tome imaće i drugu sezonu zaredom ofanzivni koordinator Dovel Loganis.

Majami Dolfinsi
(prošle sezone skor 5-11, poslednji put u plej-ofu 2016. godine)

Drugu godinu zaredom ekipu Majamija će kao glavni trener predvodit Brajan Flores, bivši defanzivni trener Nju Inglanda, koji je na kraju prošle sezone pobedom u poslednjem kolu zagorčao život svom bivšem klubu i rivalu iz divizije. Ribilding koji je tim započeo prošle godine, rasprodavši gotovo pola tima, nastavljen je snažno i u ovoj međusezoni, kada su Dolfinsi bili posebno aktivni u fri ejdžensiju. Tako su novi članovi Majamija postali raning bek Džordan Hauard iz Filadelfije, kornerbek Bajron Džons iz Dalasa, lajnbeker Kajl Van Noj iz Nju Inglanda, defanzivni end Šek Louson iz Bafala, centar Ted Karas iz Nju Inglanda, gard Erik Flauers iz Vašingtona, lajnbeker Elandon Roberts iz Nju Inglanda, kao i još neki manje poznati igrači.

Dolfinsi su na virtuelnom draftu imali čak 11 pikova, od toga tri u prvoj rundi i zagrzli su nadajući se da su te čudne aprilske noći izabrali naslednika Dena Marina u liku mladog kvoterbeka sa Alabame Tue Tagovailoe. Povreda kuka u finišu koledž karijere ovog ekstra talentovanog igrača je zabrinula sve skaute, ali se Tua oporavio i lekari kažu da je spreman za najveće napore. Pitanje je ipak da li će on od prvog kola biti starter, s obzirom na to da je u ekipi ostao i Rajan Ficpatrik, koji je prošle sezone ukrao posao Džošu Rozenu, a izgleda da istu nameru ima i ove godine. Očekivanja su da će Flores ipak biti mudriji ove sezone i da će mu Ficpatrik poslužiti samo kao podupirač za lansiranje buduće velike zvezde NFL.

Maddie Meyer/Getty Images

Kao veliku pomoć za budućeg vođu tima, kao 18. i 39. pik uzeti su ofanzivni teklovi Ostin Džekson i Robert Hant u koje se takođe polažu velike nade. Bekfild će pored Džordana Hauarda, predvoditi i pridošlica iz San Franciska Met Brida. Dolfinsi će biti tanki na pozicijama hvatača i tajt endova, jer sem vajd risivera Devontea Parkera, nema drugih imena vrednih pomena, ali nema sumnje da će tu sigurno neko iskočiti kao veliko iznenađenje, kao što su hvatači Čester Rodžers, koji je došao iz Koltsa, i Preston Vilijams, koji je prošle sezone uhvatio 428 jardi i tri tačdauna. Nedostajaće Alen Hrns, koji je takođe bio jako solidan prošle sezone, ali on ovu propušta zbog kovida-19. Ofanzivni koordinato drugu godinu zaredom ostaje iskusni 68-godišnji Čen Gejli.

Flores je snažno promešao karte u odbrani i odlučio se da ipak dovede veliki broj iskusnih igrača, koje sada treba uklopiti u jedinstvenu celinu, zajedno sa dugogodišnjim saradnikom iz Petriotsa Džošom Bojerom, koji će i ove godine biti na mestu defanzivnog koordinatora. Dolfinsi su na draftu od defanzivaca jedino visoko izabrali kornerbeka Nou Igbinogenea. Brine povreda vođe odbrane Ksavijena Hauarda, ali se očekuje da on ipak bude spreman za početak sezone.

Biće ovo pre svega jedna zanimljiva sezona za Majami, koja će pokazati da li su na dobrom putu, a što se tiče nekog ozbiljnijeg rezultata i učešća u plej-ofu, svi se slažu da će navijači Majamija za to ipak morati još malo da sačekaju.

Do početka sezone nastavljamo sa predstavljanjem divizija i timova u njima, a u četvrtak vas čeka analiza Severa AFC.