Pavlović za SK: Nisam više Kalaba

FK Partizan

Monako. Minijaturna, bajkovita država. Carstvo glamura i hedonizma. Azurni biser koji kao da lebdi na granici mogućeg i nestvarnog.

Gnezdo najboljeg planetarnog sportiste Srbina Novaka Đokovića, zaletište za uzlet u zvezdane visine momčine ogromnog fudbalskog potencijala, devetnaeestogodišnjaka, rodom iz Šapca, koga u Srbiji više znaju po nadimku, nego po imenu. S vama i nama – Kalaba.

Kalaba? Nisam više Kalaba“, iznenađuje Strahinja Pavlović, defanzivac Monaka, u razgovoru za Sport Klub.

Šta se odjednom promenilo?

Eh, kada bih počeo da nabrajam…“.

Od nečega mora da se krene?

Najpre da razjasnimo ono sa Kalabom. Ovde me niko tako ne zove, nadimak se, jednostavno, izgubio“ (smeh sagovornika)

Ako niste Kalaba, šta ste?

Sad sam Pavlo“.

U redu, Pavlo, nastavite da pričate o ostalim promenama na novoj adresi, šta posebno izdvajate?

Profesionalizam!“ .

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Možete li u kratkim crtama da objasnite?

Svakog dana se, po dolasku igrača u klupsku bazu, vadi krv, na osnovu rezultata određuje intenzitet treninga, ko nije spreman, taj ispada iz grupe i radi sa strane, posebno. Pazi se šta se jede u danu treninga, danu utakmice, danu oporavka… I, tako redom, od zahteva do zahteva na raznim poljima“.

Hajde, nakratko, da se prebacimo na život van terena u Monaku, upoznali ste Kneževinu?

Sat laganog hoda i obilazak je gotov. Da li posećujem kafiće i restorane? Odgovor je: Ne! Nisam ni u Beogradu bio preterano zainteresovan za izlaske. Naviku, eto, ne menjam. Sve što mi je potrebno, imam u hotelu. Za petnaestak dana se, ipak, selim, juče sam pronašao stan, još da kupim automobil… Dok to ne rešim, klupski šoferi će, kao i obično, redovno dolaziti po mene i voziti na treninge“.

I pogled je skup u Monaku, ostane li nešto za kafu od 10 evra? (šalimo se sa Pavlovićem).

Za kafu? Nađe se, nekako izroni poneki evro“. (uzvraća Pavlović u istom stilu).

Po logici stvari, trebalo bi da ste najčešće u društvu Stevana Jovetića?

Pomogao mi je kad sam došao u Monako, našao pri ruci kad je bilo najpotrebnije, a, kad se svemu doda moja snalažljivost, stižemo do zaključka da sam savladao kompletnu Kneževinu. U svemu je važnu ulogu odigralo i usavršavanje engleskog jezika u Beogradu, priprema za inostranstvo… Naučiću dobro, nadam se, i francuski. Jeste težak, ali, polako… Profesorka mi daje časove, napredujem, bogami. I, da se vratim na vaše pitanj : Dosad sam nekoliko puta bio sa Jovetićem, njegovom suprugom i kćerkicom na večeri, zajedno smo gledali i finale Lige šampiona, bez navijačkih strasti, pošto su klubovi koje volim od ranog detinjstva, mislim na Juventus i Real Madrid, ispali u ranijim fazama. Da, Jovetić je, svakako, ovde moj najbolji prijatelj, on je super čovek!“.

Pričalo se i pisalo da će Jovetić da napusti Monako?

Svašta se priča i piše, čitao sam da i ja idem u Belgiju, na pozajmicu, tako da… Ne znam šta bih vam rekao, osim da se Jovetić poslednjih dana nalazio van stroja zbog lakše povrede zadnje lože i da bi danas trebalo da se priključi ekipi. Do mojih ušiju nije doprlo da razmišlja o transferu, niti da klub hoće da ga proda“.

Društvo, dakle, ostaje na okupu?

Gotovo sigurno, iako se u fudbalu nikad ne zna, meni je, recimo, dovoljno da se setim svega što se dešavalo u vezi Lacija. Bog me je pogledao i odveo na pravu stranu. Hvala ti Bože!“.

Pominjalo se  ovog leta da će kolonija Balkanaca u Monaku postati brojnija, u prvi plan iskočili su Jović, Kostić, Mandžukić i Perišić?

Znam koliko i vi, znam i da se radi o izvanrednim igračima, znam šta bih voleo“.

Otkrijte?

Voleo bih da neko od pomenutih zaduži opremu Monaka“, jasan je Pavlović.

Vi ste zadužili dres s brojem 21?

Trojka je bila zauzeta, šta mi je preostalo nego da krenem da sabiram, dva plus jedan, jednako tri“. (opet smeh s druge strane žice).

Saradnja sa trenerom Nikom Kovačem?

Na najvišem nivou. Samo reči hvale, kako na njegov, tako i na račun kompletnog stručnog štaba. Disciplina, rad…“.

Debi na klupi Monaka, u zvaničnom meču, na startu francuskog šampionata, 2:2  kod kuće sa Remsom?

Korak po korak, od mene je u protokolu jedino vezist Enzo bio mlađi, on je 18-godišnjak. Žao mi je što nismo pobedili, gledao sam statistiku, Monako je uputio 22, a Rems devet šuteva ka golu, posed lopte 77:23 u našu korist, broj dodavanja 735:235, preciznost dodavanja 90:68 procenata. A, morali smo da jurimo izjednačenje, Badijašil je poravnao u 55. minutu…“.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Radi se o defanzivcu koji je vaš konkurent za mesto u timu, šuškalo se da će i on da ode iz Monaka?

Moj vršnjak. Odličan igrač. Zdrava konkurencija. Strpljiv sam, trenutno na 90 odsto pripremljenosti, svestan da svaka utakmica donosi novo iskustvo, da imam prostora za napredak. U Francuskoj se igra znatno brži fudbal, moram i na to da se naviknem, A, kad je u pitanju tehnika… Ni Srbija ne kuburi sa tehnički potkovanim igračima, ali njihova spremnost u odnosu na ovdašnje momke… Neuporedivo“.

Dometi Monaka u tek započetoj sezoni?

Plasman u Evropu. Realno. Da li će to da bude Liga šampiona ili Liga Evrope? Neka bude ono prvo! Predsednk Dmitrij Ribolovljev, koga još nisam upoznao, uvek, kažu, ima najviše ambicije, prate ga generalni direktor Oleg Petrov i novi sportski direktor Pol Mičel. Trebalo bi to da bude ostvarenje još jednog mog sna, da zaigram u najelitnijem evropskom takmičenju i pridružim ga utakmicama u dresu Partizana i pozivu za reprezentaciju Srbije“, naglasio je Strahinja Pavlović u razgovoru za Sport Klub.

Koliko je samo njegov trener u Partizanovim mlađim kategorijama, Slađan Šćepović bio vidovit kada je isticao: „Malo je štopera takvog kalibra, koji znaju da igraju, da iznesu loptu… Imponuje kvalitet njegovog pasa u svim distancama, kratkim, srednjim i dubinskim. Čvrst u duelima, dobar u skoku, ne štedi ni sebe, ni druge, izdržljiv, neustrašiv, hrabar, samouveren, pobednik u duši, rođeni lider, izuzetan karakter, prijatelj, sjajna duša, pred njim je bogata karijera, izvesno u najjačim ligama Evrope“.

Napred, Kalaba! Pardon, napred Pavlo!