Tumbaković za SK: Kapitalni period s Osimom

Blog ostalo 27. avg. 202020:23 > 29. avg. 2020 7:54
Podeli:
Print screen/SK

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković bio je gost „Sportlighta“ i tom prilikom je sa Igorom Mikljom govorio o svojim trenerskim počecima, velikanima od kojih je učio u Partizanu, igračima koje je trenirao i svemu što mu je obeležilo karijeru.

Tumbaković je iz anonimnosti postao trener jednog od klubova ‚velike četvorke‘ tadašnje Jugoslavije.

Povezano

Partizan je veliki klub i uvek je težio dobrom rezultatu. A ako težiš dobrom ka rezultatu, onda težiš i ka dobrim trenerima. Deset godina pre nego što sam postao trener mlađih kategorija Partizana, već sam bio neko ko je počeo da gradi ime. Prvo sam prošao proces rada sa mlađim kategorijama, pa sam bio u amaterskom fudbalu, da bih onda otišao u Kuvajt. Društvena previranja dovela su do toga da se ta velika liga, koja je postojala u tadašnjoj Jugoslaviji, svede na jednu manju ligu. Po povratku iz Kuvajta sam trenirao najmlađe kategorije Partizana – pretpetliće i petliće“, istakao je Tumbaković i dodao:

Za te dve godine su treneri Partizana bili Miloš Milutinović od 1990. do 1991. i Ivica Osim od 1991. do 1992. Obojica su bili jaki autoriteti u fudbalu. Pre angažmana u Partizanu bili su selektori fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Kako je svlačionica bila ista za trenere mlađih kategorija i za trenere prvog tima, dosta vremena sam provodio sa njima. Za razliku od današnjeg vremena, u kojem veliki klubovi poput Partizana i Crvene zvezde u mlađim kategorijama imaju po 50-60 trenera, nas je tada bilo petorica. Koncentracija znanja i priče bila je u toj maloj prostoriji i ja sam svaki put iskoristio priliku da kroz spontani razgovor prodiskutujem o tome kako postaviti igru i kako doći do rezultata. Taj period je za mene bio kapitalan“.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Upitan da li je tada sanjao da će postati najtrofejniji trener Partizana, 67-godišnjak je rekao:

Kada sam se opredelio za posao trenera, imao sam pred sobom cilj da budem trener Partizana. Onog momenta kada sam obukao trenerku Partizana i izašao sa petlićima na trening, ja sam ispunio svoj san. Sve preko toga je bonus. Ako sam već dobio šansu, zašto bih je propustio? Jednu šansu sam propustio kao igrač. Iako sam bio jedan od najmlađih koji je potpisao profesionalni ugovor, ta karijera nažalost nije otišla u željenom pravcu. Ako sam ovde dobio šansu, znao sam da moram da je iskoristim. Imao sam motiv da nešto ostvarim i da napravim. Trudio sam se da kao trener Partizana uvek čuvam ugled kluba, a da istovremeno sebe istaknem i svrstam u legende kluba počevši od , Atanackovića, Nenada Bjekovića, Moce Vukotića, Švabe Osima, Miloša Milutinovića i tako dalje…

Boža Maljković je u nedavnom razgovoru sa Mikljom istakao da je imao je cilj kako njegovi timovi treba da se ponašaju i da nije bežao od saveta mudraca poput Ace Nikolića i Ranka Žeravice.

Svako od nas je posebna ličnost. U procesu formiranja sebe kao trenera imao sam ideju koja me je vodila i ona je postala moje ubeđenje. Na početku karijere sam ispred sebe postavio zahteve koji su se odnosili na to kako bih želeo da moja ekipa igra. Kroz studentske dane sam mnogo toga naučio i to mi je omogućilo da pratim evropsku i svetsku literaturu, a da istovremeno potvrđujem i svoja fudbalska ubeđenja. Švaba Osim je bio trener Železničara, koji je bio prosečna ekipa u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ali ekipa Železničara je tada mnogo dobro igrala. Došli su do polufinala Kupa UEFA i nesrećno izgubili tada“, prisetio se popularni Tumba i dodao:

Srdjan Stevanovic, Getty Images

Pratio sam kako Švaba Osim igra i kako mu igra ekipa. Jedino što mi nije bilo dostupno je kako trenira i kako dolazi do toga. Kada to već nisam mogao da znam, tražio sam način da uvedem svoj metod rada koji treba da se pretoči u takvu igru. Pošto nisam hteo da budem ‚resavska škola‘, opredelio sam se za svoj metodološki pristup u treningu. To je bio kapital za moj dolazak u Partizan. Znam Božin put i on je sličan mom putu. Morali smo da se izborimo za status koji su pojedini treneri stekli tokom igračke karijere. Mi smo bili anonimni i morali smo da nametnemo svoj autoritet na osnovu znanja i noviteta. To sam uspeo da uradim“.

Brojni igrači koje je trenirao poput Bate Mirkovića, Gordana Petrića, Ivana Tomića, Save Miloševića, Saleta Stanojevića i Slaviše Jokanovića i sami su postali uspešni treneri.

To me raduje. Savo Milošević je kazao da je jedan deo svog trenerskog ubeđenja formirao na osnovu rada sa mnom, što mi je drago. Naravno da svako od njih treba da pronađe svoj put, što su i učinili. Jokanović je uspešan, Sale Stanojević je takođe imao dosta uspeha, kao i Savo. Žao mi je što je Bata brzo otišao iz Partizana. Njegova trenerska karijera je trebalo da bude jako uspešna i značajna. Nadam se da će on, prvom sledećom prilikom kada bude dobio šansu, da se bavi svojom profesijom i da će napraviti ozbiljan rezultat“.

Kompletan intervju pogledajte u narednom videu.