Sve manje divlji, sve više glamurozniji Zapad

REUTERS/Shannon Stapleton

Mirijevo, Beograd – Kada ste se popeli na vrh planine, šta sledi nakon toga? AFC zapad je dom trenutnih šampiona Kanzas Siti Čifsa, i to je upravo pitanje za njih.

Nakon sporijeg početka prošle sezone, Čifsi su vezali devet pobeda i osvojili Lombardijev trofej. Predvođeni najboljim igračem u NFL (da, najboljim) Patrikom Mahomsom, Čifsi su favoriti da ponove uspeh iz prethodne sezone, ali to će biti mnogo teže ove sezone.

Povezano

Zanemarimo činjenicu da nijedna ekipa nije osvojila titule dve godine zaredom još od Patriota (2004. i 2005.), divizija je poprilično kvalitetnija i male su šanse da Kanzas Siti bude neporažen u diviziji kao prošle sezone. Pitanje je sledeće, koji tim je najveća pretnja?

Las Vegas (i dalje zvuči čudno) Rejdersi su izgledali kao plej-of tim do polovine prošle sezone. Džon Gruden je uspeo kvalitetno da podmladi tim u samo nekoliko sezona. Napad Rejdersa i kvoterbek Derek Kar će imati veliku pomoć mladih plejmejkera Džoša Džejkoba, Derena Volera i Henrija Rugsa. Rejdersi imaju kvalitet da budu nezgodna ekipa.

Denver Bronkosi su kao i Rejdersi imali sedam pobeda prošle sezone. Ali, tada kao novajlija, kvoterbek Dru Lok je započeo pet mečeva i imao skor 4-1. Za sada Lok deluje kao rešenje u Denveru, plus Bronkosi su uradili sjajan posao okružujući ga sa veoma talentovanim mladim hvatačima i trkačima.

Justin Edmonds/Getty Images

Najslabija ekipa na Zapadu prošle sezone su bili (moji) Los Anđeles Čardžersi. Da li je to bilo do povreda ili ne, LA je odlučio da okrene novi list i nakon 14 sezona na centru neće biti kvoterbek Filip Rivers. Okruženi talentom na obe strane terena, Čardžersi deluju kao pravi tim iz senke.

AFC Zapad će biti jedna od najtežih i najzanimljivijih divizija ove sezone. Iako su male šanse da neko skine skalp Kanzas Sitiju, na jednu stvar uvek možemo da računamo – Ridove šeme uz Mahomsa će biti vrlo inovativne i zabavne za gledanje.

Kanzas Siti Čifsi
(prošle sezone skor 12-4, osvajači Superboula)

Čifsi su produžili ugovore Mahomsu, Trevisu Kelsiju i Krisu Džonsu i tako zadržali deo nukleusa svog tima. U godini gde nema predsezonskih utakmica i kada je training kamp skraćen, Čifsi imaju ogromnu prednostu nad svojim divizijskim rivalima. Čak 10 startera u napadu se vraća, a jedini novajlija jeste trkač Gas Edvards-Elari, koga su draftovali u prvoj rudni. Edvards-Elari je bio vrlo impresivan na LSU i igrom podseća na nekadašnjeg trkača Filadelfije Iglsa Brajana Vestbruka. Ako neko zna da oslobodi puni potencijal Edvards-Elarija onda je to Endi Rid.

REUTERS/Mike Blake

Odbrana, iako nije na nivo napada, pretrpela je nepoštenu kritiku tokom prošle sezone. E sad, nije vrhunska odbrana (da se razumemo), ali nije ni toliko loša kao što je ljudi smatraju. Tajron Meti, Kris Džouns i Frenk Klark su top 10 igrači na svojim pozicijama i lideri odbrane. U drugom delu sezone igrali su neverovatno i pitanje je da li će tako nastaviti na početku nove. Ovo je druga godina Stiva Spagnola kao defanzivnog koordinatora, što bi trebalo da znači da su se igrači navikli na njegov sistem do sada.

Veliko pitanje jeste pozicija kornerbeka. Čarvarijus Vord je iskočio prošle sezone kvalitetnim partijama, ali suspenzija Bašada Brilenda (četiri utakmice) ostavlja mnogo više pitanja nego odgovora na toj poziciji.

Las Vegas Rejdersi
(prošle sezone skor 5-11, bez plej-ofa)

Nova era počinje za Rejderse. Džon Gruden je uspeo u isto vreme da podmladi i da “ostari” tim. Ovo je trebalo da bude svež početak za franšizu. Novi grad, nov (vrlo skup) stadion, nove mlade nade.. Ali, zbog trenutne situacije, navijači iz Las Vegasa neće moći uživo da prate svoj novi sportski tim. No, Las Vegas ima potencijalno nekoliko zvezda u napadu. Vokal napada će biti trkač Džoš Džejkobs, koji je imao neverovatnu ruki sezonu. Derek Kar je ispod radara imao vrlo dobro sezonu, ova sluti da će biti još bolja draftovanjem Henrija Ragsa na poziciji hvatača. On i Deren Voler imaju potencijal da postanu ozbiljan tandem. Hanter Renfro bi trebalo da napreduje plus draftovanjem u kasnijim rundama Brajana Edvardsa i Lina Boudena mlađeg, napad čini vrlo multi-dimenzionim i samim tim nepredvidivim.

Jason O. Watson/Getty Images

Na papiru odbrana deluje poprilično bolje. Gruden i GM Majk Mejok su brzo reagovali i potpisali lajnbejkere Korija Litltona i Nika Kvijatkoskog, tako znatno pojačali najslabiju liniju odbrane. Defanzivna linija je veoma dobra, pre svega zbog dubine. Mnogo pomaže dolazak Roda Marinelija na poziciji trenera defanzivne linije. Klelin Ferel, Meks Krosbi, Malik Kolins i Džonatan Henkins su projektovani starteri, ali iza njih na svakoj poziciji postoji kvalitetna zamena. Najveći znak pitanja jeste poslednja linija. Napredak Džonatana Ejbrama i Trejvona Mulena će biti presudan za kvalitet sekunderija, a samim tim i čitave odbrane.

Denver Bronkosi
(prošle sezone skor 7-9, bez plej-ofa)

Stvari idu u dobrom smeru za Denver Bronkose, pogotovo nakon još jedne veoma dobre draft klase. Glavni razlog zašto Bronkosi nisu igrali u plej-ofu poslednje četiri godine, jeste nestabilna situacija na poziciji kvoterbeka (sedam u to vreme). Dru Lok deluje kao rešenje u Denveru i ova draft klasa će mu značno pomoći. Džeri Džudi je već sada elitan u trčanju ruta, plus Kej Džej Hemlera je odličan izbor u trećoj rundi. Tu su već Kortlend Saton i tajt end Noa Fent. Deluje da će Denver imat jedan od najboljih napad za dve-tri sezone. Tu ne računam sjajan trkački tandem koji čine Filip Linzi i nekadašnji igrač Čardžersa Melvin Gordon. Ono što će ih usporiti ove sezone jeste ofanzivna linija i novi ofanzivni koordinator. Pet Šurmer je došao na tu poziciju i s obzirom da nije bilo adekvatne pripreme za ovu sezonu, napadu će treba ti malo više da se uigra u novoj šemi. 

Dustin Bradford/Getty Images

Odbrana je ponovo bila produktivna prošle sezone. Bronkosi su bili 10. po broju dozvoljenih poena. Deluje da će tako biti i ove sezone. Odlasci Dereka Vulfa i Krisa Herisa mlađeg neće toliko škoditi jer ih menjaju Džurel Kejsi i Ej Džej Bouije. Nove zvezde su se pojavile prošle sezone. Lajnbejker Alekzander Džonson i sejfti Džastin Simons su bili izvanredni i povratak Bredlija Čaba će mnogo značiti. Ipak, da bi odbrana bila kvalitetna, lice franšize Von Miler mora da se vrati staroj formi. Miler je imao svoju najslabiju sezonu od 2012. godine. No, on veruje da može da predvodi ligu u sekovima ove sezone. Dubina odbrane će biti ključna tokom sezone za Denver. 

Los Anđeles Čardžersi
(skor prošle sezone 7-9, bez plej-ofa)

Najbolji za kraj. Sad dok su se svi ismejali na ovo, možemo da nastavimo. Čardžersi se nalazi u nepoznatoj situaciji. Nakon 14 sezona Filip Rivers neće biti kvoterbek i lice franšize. Draftovali su Džastina Herberta, ali će starter ove sezone biti pouzdani Tajrod Tejlor. Talenta ima na sve strane za tim iz LA, ali povrede su bile probleme prošle sezone. Nada je tu da tako neće biti ove godine. Grupu hvatača će predvoditi odlični Kinan Alen, od njega se očekuje još jedna produktivna sezona. Majk Vilijams i tajt end Hanter Henri imaju priliku da se nametnu kao top 15 igrači na svojim pozicijama. Ofanzivna linija će biti bolja jer gora ne može. Trej Tarner i Brajan Bulaga će znatno poboljšati tu liniju. Odlazak Melvina Gordona otvara vrata Ostinu Ekeleru. Ekeler je bio odličan prošle sezone dok je Gordon odsustvovao.

Harry Aaron/Getty Images

Još je više talenta na drugoj strani terena. Talenat je prisutan na sva tri nivoa odbrane. Počevši od Džoija Bose, Melvina Ingrama preko novajlije na poziciji lajnbejkera Keneta Mareja do Dervina Džejmsa i Kejsija Hejvorda. Odbrana Čardžersa je bila jedna od najboljih u poslednjih 2-3 sezone, pogotovo sekonderi. Pored Dervina Džejmsa i Kejsija Hejvorda, dolazak Krisa Herisa mlađeg će samo ojačati sekonderi. Linval Džozef će biti sjajno veteransko prisustvo. Džozef će dosta pomoći u odbrani protiv trčanja, koja je bila slabija prethodne sezone. Gas Bredli je i dalje defanzivni koordinator, tako da šema ostaje ista. Samim tim izbor Keneta Mareja je apsolutna krađa na draftu. Marej je sposoban da pokrije celu širinu terena i super će se uklopiti u ovaj sistem. 

Do početka sezone nastavljamo sa predstavljanjem divizija i timova u njima, a u sredu vas čeka analiza Istoka NFC.