Jokiću, čuvaj se!

Skener 14. sep 202013:58 > 14:00
Kim Klement-USA TODAY Sports

U noći između utorka i srede biće odigrana sedma utakmica NBA polufinala Zapadne konferencije između Los Anđeles Klipersa i Denver Nagetsa. Ova majstorica bez sumnje biće jedan od najzanimljivijih momenata specifične NBA sezone koja je ostala u senci pogibije Kobija Brajanta i pauze zbog pandemije.

Međutim, činjenica da cela košarkaška planeta, osim Srbije i Kolorada, željno iščekuje finale Zapada u kojem će se sastati Klipersi i Lejkersi, mogla bi da bude veći problem za Denver od samog protivnika na terenu.

Iz čisto košarkaškog ugla, Nagetsi imaju veliku šansu da preokrenu celu seriju i da se kao protiv Jute, vrate i prođu dalje kada su u već bili otpisani pri rezultatu 1-3 u pobedama. Momentum je na strani izabranika Majka Melouna koji su u drugim poluvremenima pete i šeste utakmice sjajnom timskom igrom dolazili do pobeda i iskoristili sve mane favorizovanih Klipersa, a ima ih mnogo.

Ambicije i želje da u finalu dođe do dugo čekanog okršaja dva supertima iz Los Anđelesa, dva superstara Lebona Džejmsa i Kavaija Lenarda, dva blizanca Markifa i Markusa Morisa, mogao bi da poremeti jedan mali klub iz Kolorada. Ipak, u ovom tekstu se nećemo baviti samom igrom, već potencijalnim „minama“ na koje bi Denver mogao da naleti, a koje nemaju direktno veze sa košarkom.

Problem Denvera/Jokića broj 1 – sudije, liga, sistem…

Ako pitate ljubitelje NBA lige u Srbiji koja utakmica u istoriji im je ostala u najbolnijem sećanju, većina će odgovoriti da je to sedmi meč finala Zapadne konferencije između Sakramento Kingsa i Los Anđeles Lejkersa koja je odigrana 2. juna 2002. godine. Tada su ’Jezeraši’ toliko očigledno pogurani od sudija da NBA i danas ne može da se „opere“ od tog slučaja. Čak je i sudija Tim Donahi, koji je i zvanično optužen za nameštanja utakmica u NBA u svojim izjavama, ali i memoarima govorio o tome kako je NBA naložila sudijama da Lejkersi prođu dalje i da je Sakramento pokraden u nekoliko utakmica u završnici serije, a ne samo u odlučujućem sedmom meču. Nažalost, postoje još brojni primeri kada je NBA na različite načine „pogurala“ velike franšize protiv malih.

Povezano

Sada imamo sličnu situaciju gde su opet, doduše indirektno, uključeni Lejkersi, koji čekaju pobednika u duelu jednog manjeg kluba iz manjeg mesta i bogatog, budućeg NBA giganta koji im je pritom i veliki gradski rival. Činjenica je da NBA liga već nekoliko godina unazad ima problem sa rejtingom. Ova sezona jeste poseban primer kada je reč o popularnosti koja je na istorijski niskom nivou. To ne važi samo za Ameriku već i za ceo svet pošto NBA, zbog svojih političkih poruka, ima ozbiljan problem sa kineskim tržištem. Čak je i predsednik Sjedinjenih Država Donald Trampnedavno pričao o tome kako je „NBA postala politička organizacija koja muči muku sa rejtinzima“. Upravo bi za NBA mašineriju potencijalna „vadilica“ mogla da bude plej-of serija između Lejkersa i Klipersa. Činjenica je da je niz marketinških i biznis ugovora (čitaj novca) zavisi od toga da li će Klipersi proći u finale Zapada.

Hipotetički gledano, u slučaju da zaista u NBA žele da nameste utakmicu, ’mehur’ je idealna opcija, pošto su svi na jednom mestu, odnosno nema posrednika, putovanja i problema u kontaktu i komunikaciji. U prevodu, svi su „na gomili“ i za prljave poslove i dogovore dovoljna je jedna manja prostorija u „Diznijevom svetu“ u Orlandu. Slučajno ili ne, Nikola Jokić je u karijeri isključen tri puta, jednom protiv Lejkersa, drugi put protiv Klipersa, a treći put koji je bio i najbanalniji je onaj kada ga je isključio nadaleko poznati Toni Braders protiv Indijane. NBA još nije delegirala sudije za sedmu utakmicu, ali nije isključeno da će Braders ili neki drugi arbitar poznat po tome da je „čovek zadatka“ predvoditi trojku u sivomu ovom važnom duelu.

Košarkaški gledano, a i po iskustvima iz prošlosti, najlakši i potencijalno najelegantniji način da se ošteti Denver bio bi da se Jokiću sviraju faulovi, posebno u ranoj fazi meča kako bi se ograničila minutaža prvoj zvezdi Denvera. Klipersima ide na ruku i to što Jokić igra sa mnogo kontakta na obe strane trenera i sigurno će ga udvajati u svakoj mogućoj situaciji. Srpski košarkaš posebno treba da se čuva potencijalnih tehničkih grešaka i rasprave sa sudijama, a činjenica je da je u poslednje dve sezone često sankcionisan na ovaj način upravo zbog prigovora.

Problem Denvera/Jokića broj 2 – provokacije Beverlija, Morisa, Herela…

Jasno je da tokom svih mečeva polufinala Klipersi imaju problem da zaustave raspoloženog Jokića i neće biti iznenađenje ako u sedmoj utakmici posegnu za nekim „alternativnim opcijama“. Plej-of seriju između Klipersa i Dalasa obeležili su nesportski potezi izabranika Doka Riversa ka Luki Dončiću. Psovke, pokušaji da se povredi, konstantne prozivke igrača (čak i onih sa klupe) i želja da izbace iz takta slovenačkog superstara očigledno da su bili deo taktike. Protiv Denvera je slična situacija kada je prva, možda i jedina meta Nikola Jokić. Do sada u seriji, Beverli je već provocirao, kako na terenu tako i van njega.

Naime, Beverli koristi svaku priliku da u izjavama, ali i na društvenim mrežama „uđe u glavu“ Jokiću, što je i uspeo u utakmici broj pet kada ga je srpski košarkaš sa namerom udario i dosuđena mu je nesportska. Beverli nije jedina adresa sa koje bi mogle da se upućuju provokacije Jokiću, pošto je Markus Moris, posebno nakon svega u seriji sa Dalasom i Dončićem, takođe poznat kao igrač koji ne bira sredstva da isprovocira rivala. Moris i Beverli su uz Zazu Pačuliju i Drejmonda Grina još jedina dva igrača u ligi koji u svojoj biografiji imaju namerne pokušaje da protivničkog košarkaša povrede (Moris nedavno Dončića, a Beverli svojevremeno Vestbruka). Ipak, nikako ne treba zaboraviti ni Montreza Herela, zvanično najboljeg šestog igrača lige, koji će fizički najčešće voditi duele sa Jokićem. On je u pomenutoj seriji protiv Dalasa takođe imao incident sa Dončićem i uputio mu je najgore uvrede i psovke, zbog čega se naknadno i javno izvinjavao. Nije isključeno da i neko četvrti smisleno targetira Jokića i da deo taktike bude da se dobije obostrana tehnička, a u tom slučaju je šteta za Denver mnogo veća nego za Kliperse.

Problem Denvera/Jokića broj 3 – sujeta Mareja i Portera

U drugom delu kultne trilogije „Kum“ Majkl Korleone (Al Paćino) u razgovoru sa Frenkom Pentanđelijem (Majkl Gazo) izgovara istorijsku i toliko puta kasnije ponavljanu rečenicu „prijatelje drži blizu sebe, ali neprijatelje još bliže“. A potencijalno najveći neprijatelji Denvera u sedmom meču mogli bi da budu baš iz njihovih redova. 

Jasno je da u Nagetsima ima mnogo sujete, koja je najvidljivija u likovima poput Džamala Mareja i odnedavno Majkla Portera džuniora. Očigledno da obojica, a posebno Marej, ne mogu da se pomire sa time da je Jokić najveća zvezda i apsolutni lider tima, a upravo bi predstojeća sedma utakmica protiv Klipersa obojici mogla da bude prilika da, po svaku cenu, pokušaju da dokažu suprotno.

Marej je vrhunski strelac, ali je dve možda i najgore utakmice odigrao upravo kada je Denveru bio najpotrebniji, a kada je odlučio da privatizuje igru i u oba slučaja je reč o utakmicama broj sedam u plej-of serijama. U majstorici polufinala Zapada prošle godine kada je Denver poražen od Portlanda Marej je bio najveći tragičar šutem iz igre 4 od 18 i 0 od 4 za tri poena, uz veliki broj promašaja i izgubljenih lopti u neizvesnoj završnici. Pritom, mnogi zaboravljaju da tokom celog meča nije želeo da se troši u odbrani i da je je junak utakmice Si Džej Mekalum upravo većinu od svojih 37 ponea ubacio kada ga je čuvao Marej.

Kim Klement-USA TODAY Sports

Drugi primer je mnogo svežiji, pošto je reč o sedmoj utakmici nedavne četvrtfinalne seije protiv Jute, koju je Denver, na sreću Mareja ipak dobio. Kanađanin je šutirao 7 od 21 iz igre, za tri poena 1 od 6, a imao je i tri izgubljene lopte i slabo interesovanje da u odbrani zaustavi Donovana Mičela.

Možda i najgori primer koliko je sujetan i sebičan Marej je iz trećeg meča upravo protiv Klipersa, kada je Jokić u tri vezana napada postigao tri trojke u trećoj četvrtini, a u narednom posedu Denvera Marej je šutnuo sa osam metara sa centralne pozicije preko dvojice iako je imao opciju dodavanja za srpskog centra koji je, levo od njega, bio potpuno sam i spreman na novi šut.

Da omaleni bek nije jedini problem koji Denver ima iznutra, nedavno je pokazao i Majkl Porter džunior koji se posle četvrte utakmice i poraza Denvera žalio novinarima kako lopta najčešće ide u ruke Mareja i Jokića i kako trener ne postavlja dovoljno akcija za njega. 

Inače, poseban motiv za Jokića mogao bi i da bude taj što je prekjuče u američkim medijima osvanuo tekst popularnog novinara Grega Svarca koji je napravio listu od 10 najboljih igrača u ovosezonskom plej-ofu. Na toj listi nema Jokića, a Marej je na šestom mestu.

Nakon svega, ostaje nada da su svi navodi u ovom tekstu više proizvod nagađanja i paranoje samog autora i da nisu realna opsanost za Nagetse. Kako god, Jokiću i Denveru će sigurno biti teško u sedmom meču da prođu Kliperse koji su favoriti u kladionici, iako su izgubili poslednje dve utakmice.

NBA liga je igračima dala mogućnost da na dresovima nose poruke koje žele da pošalju u svet i dominiraju reči jednakost, pravda i ravnopravnost i valjda će tako biti i na terenu u sredu ujutru i da će se ostvariti najstarija sportska izreka – neka pobedi bolji… A ne bitniji, bogatiji, podobniji, prljaviji…