Tadić za SK: De Jong, Van de Bek? Radio sam svoj posao

Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Ajaks. Juče, danas, sutra. Od zvezda do lomljenja koplja, od majstorstva do sumnji, od lepote i divote do znaka pitanja.

Ajaks. Ekipa bez krune u 2020. godini, krune koja lebdi iznad svih učesnika Eredivizije, zahvaljujući činjenici da je prekinuto minulo prvenstvo, zbog čega je samo konstatovan raspored na tabeli. Ajaks. Holandski predstavnik u poslednjem kolu kvalifikacija za grupnu fazu Lige šampiona.

Ajaks. Klub čija se obaveza uvek zna i upravo na nju skreće pažnju kapiten, srpski reprezentativac Dušan Tadić. ističući, u razgovoru za Sport Klub, da Ajaks mora da bude Ajaks u svakoj prilici, i kad ima timčinu, i kad ima tim.

Pa, ako nemate ništa protiv, da krenemo u dalje ispitivanje Tadića, po sistemu ko pita, taj ne skita, i proverimo da li Ajaks u skorijoj budućnosti može da ponovi ono što je ostvario ne tako davno, pre samo dve sezone, kada je u polufinalnim obračunima sa Totenhemom, ispao u nadoknadi vremena, ili će čekati, čekati…

Dean Mouhtaropoulos Getty Images Sport

Grešite ako mislite da sam vidovit”, otvara priču najbolji fudbaler “Kopljanika”.

Pretpostavljamo da znate nešto više od nas?

Moguće”, nasmejao se Tadić.

Kad znate, očekujemo i da pojasnite neke stvari, da li, recimo, kvalitet sadašnjeg Ajaksa garantuje prolaz u LŠ, kasnije i nokaut fazu?

Ajaks ide korak po korak. Tako je bilo i kada nam je spletom neverovatnih okolnosti izmaklo finale Lige šampiona. Najpre smo, podsetiću, želeli da prođemo kvalifikacije, zatim, redom… Cilj za ciljem. A, malo ko iz sveta fudbala je, uoči sezone, verovao da ćemo da prezimimo u Evropi, niko, verovatno, ne bi ni u snu pomislio da ćemo da eliminišemo Juventus, Real Madrid… I ovoga puta krećemo u tišini, videćemo šta će ona da donese. Isti princip važi za domaći šampionat i Kup.”

Zaljubljenici u Ajaks, a ima ih širom sveta u velikom broju, žale što sjajna generacija nije ostala na okupu četiri, pet godina?

De Jong, De Liht, Van de Bek…Izuzetni momci, vredni u svakom pogledu, De Liht je pre nekoliko dana navratio do klupskih prostorija Ajaksa, videli smo se, popričali…Ostale su divne uspomene, ostaju i telefonski brojevi, koje okrećemo s vremena na vreme, sa svom trojicom sam na vezi…”.

Mnogi tvrde da ste im značajno pomogli da ostvare bogate transfere?

Svako je radio svoj posao”, uzvratio je Tadić.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

U prošloj sezoni bili ste posebno vezani za Van de Beka, ovoletošnje pojačanje Mančester junajteda?

Sjajno stvorenje. Da, u pravu ste, najviše slobodnog vremena provodio sam sa Van de Bekom, ali i Huntelarom, čija glad za golovima je neverovatna, čovekom od ogromnog značaja za ekipu Ajaksa. Već nam nedostaje Van de Bek, šta je, tu je, želimo mu sreću u Mančesteru, znamo da će i tamo biti – odličan!

Koliko ima odličnih u Ajaksu?

Pa, ima ih, niz mladih…Pomenuću Gravenberga, potom i Desta, koji se super snalazi na oba boka…Uglavnom, Ajaks ne bi trebalo da brine za budućnost, škola radi punom parom…”.

Novajlija iz Sao Paula, brazilski internacionalac Antoni?

Strelac za pobedu u prvom kolu prvenstva, protiv Sparte u Roterdamu. Fina tehnika, dribling, nezaustavljiv u situacijama jedan na jedan, pojačanje za Ajaks.

Svi su izgledi da će trku za titulom voditi staro, dobro društvo : Ajaks, PSV Ajndhovern, AZ Alkmar i Fejenord?

PSV je, baš kao i Fejenord, osvežio redove, dok je AZ zasad sačuvao sastav i tako najavio bespoštednu borbu. Što se vrednosti Ajaksa tiče, ne može se izvlačiti zaključak sa starta sezone, 70 minuta imali smo igrača manje, u tom periodu zatresli mrežu… Derbiji kriju istinu“.