Bađo za SK: Jedino mi je žao što nisam zaigrao za Milan

Getty Image/ Marco Luzzani / Stringer

Legenda italijanskog fudbala Dino Bađo i srpski reprezentativac i igrač Fiorentine Dušan Vlahović bili su gosti „Sportlighta“ i tom prilikom su govorili o svojim karijerama, promenama kroz koje je sama igra vremenom prošla i pritisku sa kojim igrači moraju da se nose svuda, a posebno u Italiji.

Čuveni Italijan na početku se osvrnuo na trenutnu situaciju na Apeninskom poluostrvu kada je u pitanju koronavirus.

Povezano

Jako čudna situacija, ne znaš da li se počinje sa fudbalom, ili ne. U seriji D, svi klinci su počeli da igraju; profesionalci takođe, ali ne sve lige. Mi u Monci još ne igramo, ali trebalo bi uskoro da počnemo. Nadamo se jer su momci već više od pet-šest meseci van pogona i umorni su od čekanja. Pripremaju se kod kuće po uputstvima sa kompjutera i na spravama za vežbanje, da održe mišićnu masu, ali bez lopte i treninga je teško. Ne mogu da dočekaju taj trenutak, nadajući se da takmičenje neće ponovo biti prekinuto“, istakao je Bađo.

Dušan se složio sa njim rekavši: „Kao što je Dino rekao, situacija je malo čudna. Ali, mi smo bez obzira na to 22. avgusta počeli pripreme i normalno treniramo. Ne znam tačno, ali prvenstvo bi trebalo da počne 17-18. septembra. Tako su nam rekli i bićemo spremni“.

Bađo je tokom dve decenije duge karijere igrao za Inter, Juventus, Parmu, Lacio i jedan kratak period proveo je u Engleskoj. Osim toga, reprezentativni dres obukao je 60 puta.

Mnogo sam zadovoljan postignutim. Počeo sam u svom selu sa 12 godina i onda sam prešao u Torino, gde sam prošao sve kategorije u najboljoj školi fudbala u Italiji, a možda i Evrope, koja je redovno izbacivala po 4-5 igrača za prvi tim. Danas je to možda manje. Moja karijera je bila lepa, mnogo sam pobeđivao. Možda jedina stvar koja mi je izmakla je igranje za Milan. Tri puta sam bio blizu, ali iz brojnih razloga to nije uspelo. To mi je jedino žao, a svim drugim ostvarenim stvarima sam srećan“.

Print screen/SK

Njegov mlađi kolega sa pažnjom je slušao i potom rekao:

Baš razmišljam dok slušam – da mogu da imam mali procenat Dinove karijere bio bih zadovoljan. Sigurno je čast za nas mađe da možemo da čujemo priče ovako velikih igrača i njihovi saveti nam mnogo pomažu, što nas čini srećnim“.

Igor Miklja je potom konstatovao da je pročitao da je 49-godišnjak na kraju karijere izjavio da mu je muka od fudbala, ali su ga sinovi, koji su odlučili da se bave tim sportom, vratili na stadion.

Dobro si pročitao. Godinama nisam mogao čak ni da pogledam utakmicu. Da budem iskren, to mi čak i danas predstavlja napor. Nažalost, sinovi su me naterali da se vratim i gledam nešto što sam prestao da razumem. Ja sam im rekao: ‚Izaberite sport koji vam se sviđa. Ne mora da bude fudbal, važno je da se bavite nečim‘. Izabrali su fudbal i ide im dobro, ali ja im nisam rekao da se njime bave jer nije lako. To je poseban svet. I kada ne ide kako treba, moraš da si na hiljadu posto, što nije lako. Mnogi se zavaravaju. Danas u fudbalu moraš da si spreman u svakom trenutku. Onda su tu navijači. Danas je fudbaler drugačiji – mora da je pre svega zdrav i spreman jer timovi imaju po 25-30 spremnih igrača i lako gubiš mesto u ekipi. Nekada se znalo – prvih 11 i ko su tri-četiri rezerve. Tih 11 je uvek igralo, a danas imaš 70 mečeva po sezoni i moraš da si stalno u top formi, ili te trener lako menja. Fudbal je postao više atletski nego što je bio, fizički jači; možda manje tehnički, ali sa mnogo više snage“.

Vlahović je istakao da je potpuno saglasan sa Dinovim mišljenjem, a potom je obrazložio:

U sastavu je 30 igrača i moraš da imaš mentalitet, glad i koncentraciju i da ideš hiljadu na sat jer će ti u suprotnom neko ukrasti mesto i teško ga je povratiti. Moraš da imaš glavu za to svakog minuta i sekunda i da radiš više od ostalih. Da li će rezultat doći ili ne, zavisi od drugih stvari. Lično uvek dajem svoj maksimum. Danas je tako. Svi moramo da smo u top formi i da mislimo o oporavku, odmoru i spavanju i neko od nas će proći“.

Print screen/SK

Na pitanje šta je to što se promenilo od fudbalu od kada je on igrao do današnjih dana, Bađo je rekao:

Mnogo se promenilo. Današnji grači su veći profesionalci nego što smo mi bili. Pre svega mislim na prevenciju. Imaju mnogo trenera za kondiciju, fizičku snagu, terapeuta. Drugi je to nivo, osoblje je vrhunsko. Mi smo imali trenera, pomoćnika, kondicionog, fizioterapeuta, masera i tu se završavalo. Sami smo se lečili. Danas imaju odličnu brigu za njih i to je velika stvar. Čak i na juniorskom nivou. Uzeću primer Monce, gde igraju moji sinovi – oni rade u uslovima u kojima rade klubovi Serije A. Imaju preventivu, oporavak. Nekada ih gledam i pitam se: ‚Šta koji moj to radite?‘ Mi smo nekada radili više sa tegovima, a oni koriste elastične trake u sali i ja se svaki dan pitam šta u stvari rade? Ali ipak su to opravdane inovacije. Da ponovim, mnogo su veći profesionalci od nas nekada, sigurno“.

Pritisak u fudbalu je danas veliki, a stiče se utisak da je u Italiji situacija najozbiljnije.

U Italiji je tako, pritisak je neverovatan u fudbalu. Ja sam igrao u Engleskoj i mogu da napravim poređenje. U Italiji, ako si u velikim ekipama moraš da pobediš u svim utakmicama. Poraz ili nerešeno i eto problema. Ako ide dobro možeš da se prošetaš centrom, a ako ne, ne smeš da izađeš iz kuće. Igrao sam rimske derbije i znam kako je to kada izgubiš. U Engleskoj je potpuno suprotno – dobio ili izgubio, ako si dao sve od sebe na terenu, sve je ok. Možeš napolje u kupovinu ili šetnju, niko te ne dira. Lakše je van Italije. Ovde je veliki pritisak. Naravno, ako sve ide dobro ovde je fantastično. Ali što više ideš prema jugu, na primer u Napoliju, sve je teže. Lepo je kada ti 80.000 ljudi skandaira i kada ne želiš, ali je teško kada krene loše. Moraš da si jak u glavi“.

20-godišnji srpski internacionalac nadovezao se rekavši: „Ja mogu da pričam za Firencu, a velike ekipe imaju obavezu da pobeđuju, tako da su poraz ili remi problemi. Ali ako pobediš, mislim da nema lepše zemlje da igraš fudbal od Italije i to je pozitivni aspekt cele priče“.

Kompletan intervju možete da pogledate na narednom videu.