Lučić za SK: Andrea se i u Bajernu deklariše kao Grobar

Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

Da nije bilo nesrećnog poraza od Armanija posle produžetka u prvom kolu, Vladimir Lučić i minhenski Bajern mogli bi da govore o savršenom startu sezone u Evroligi.

Ovako, rezultati su skoro pa perfektni. Kao i igre srpskog košarkaša, računajući da uvek ima prostora za napredak.

Bavarci su, posle pomenutog poraza, nanizali tri trijumfa na strani. Pala je najpre Alba u nemačkom derbiju, a zatim i Makabi i Fenerbahče protekle nedelje u duplom kolu, koje je Lučić obeležio kao MVP.

Upravo su to bile glavne teme našeg razgovora sa reprezentativcem Srbije.

Čestitke na dobrim igrama i rezultatima u Evroligi. Možete li da napravite osvrt na uvodna četiri meča?

Krenuli smo prilično dobro sezonu, umalo i da budemo stoprocentni. Protiv Armanija je bila lepa prilika za slavlje. Vodili smo, primili težak šut pred kraj regularnog dela, zatim promašili napad za pobedu, a na kraju produžetka dobili trojku… Malo sam se plašio tog poraza. Znao sam kakav raspored dolazi u nastavku i da nas čekaju tri teška gostovanja, od čega dva u duplom kolu. Ipak, pokazali smo kvalitet. Dobili Albu na strani, što je za nas uvek važno, a onda i Makabi i Fenerbahče.

Euroleague Basketball

Slaviti u Tel Avivu i Istanbulu uvek predstavlja težak poduhvat. Kako sada vidite te mečeve?

Treba biti iskren i reći da je sada svaka utakmica drugačija, jer nema publike. Posebno gostovanja u Tel Avivu i Istanbulu, gde su vrući tereni. To nam je išlo naruku. Pitanje je na koji način bi Makabi i Fener reagovali da su imali publiku iza sebe, kakav bi sudijski kriterijum bio… Nama je sa te strane bilo lakše. Ali, bez obzira na to, spremali smo se dobro i igrali kvalitetno.

Posebno značajna pobeda bila je protiv Fenera, pošto ste nadoknadili minus od 22 poena…

Znali smo koliko su kvalitetni, da imaju dobrog trenera Igora Kokoškova, ali kao da smo se iznenadili koliko su čvrsto ušli u meč. Nismo se snašli. Možda smo bili i malo emotivno ispražnjeni posle pobede u Tel Avivu. Recimo, meni je to prvi trijumf u karijeri tamo… Manje od 48 sati kasnije već smo igrali u Istanbulu. Sve to utiče. Negde je bilo očekivano da loše otvorimo meč, ali ne toliko loše. Na poluvremenu smo se dogovorili da izvučemo maksimum. Išli smo korak po korak, minut po minut, i topili zaostatak. U drugom poluvremenu smo radili ono što su oni u prvom. Sada se na našu čvrstinu Fener nije snašao i na kraju smo slavili.

Koliko je na polju samopouzdanja značajno kada se dobije utakmica posle takvog preokreta?

Meni taj povratak ne predstavlja ništa posebno. Generalno bilo koji kada si u minusu 15-20 razlike. Mi smo u Istanbulu bili svesni zaostatka i ušli rasterećeno u drugo poluvreme. Cilj je bio samo da damo sve od sebe, pa kako bude. Ispostavilo se da smo uspeli da priđemo na 3,4 poseda razlike, tu smo videli svoju šansu i na kraju okrenuli. Opet ponavljam, pitanje je da li bi tako bilo da je Fener imao podršku navijača. Gostima je uvek lakše u praznim halama.

Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Makabiju ste ubacili 26, a Feneru 18 poena i poneli epitet najboljeg igrača nedelje. Kako biste opisali svoje dosadašnje partije?

U odnosu na prethodne utakmice i sezone, sada imam više loptu u svojim rukama i ubacujem više šuteva. Posebno van linije za tri poena. Poentiram u visokom procentu i to je osnovni razlog dobrih igara. Kada govorimo o toj MVP nagradi, ona me preterano i ne zanima. Najvažnije mi je da ekipa pobeđuje.

Povezano

Od ove sezone sarađujete sa Andreom Trinkijerijem. Za sada je ta saradnja više nego uspešna?

Andrea ima sličnu filosofiju kao i ostali treneri, a ona glasi – na treningu zasluži minute. Kada se uloge raspodele, onda je tvoje braniš mesto na svakoj narednoj utakmici. Prosto je, ako si dobar tu si, na parketu. Ako igraš loše onda ideš na klupu. Gotovo da svi treneri razmišljaju na takav način.

Šta biste posebno izdvojili kod italijanskog trenera?

Zahtevan je prilično. Uvek je tu dosta detalja, informacija… On ima sve što treba da ima trener, koji je među najboljima u Evropi. Njegovi dosadašnji rezultati su to i pokazali. Ne samo sada kod nas nego i pre. Recimo, za one igre i rezultate Partizana u prošloj sezoni njemu idu velike zasluge. Možda i najveće.

Euroleague Basketball

Obojica ste ostavili trag u Partizanu – Trinkijeri kao trener, a vi svojevremeno kao kapiten. Da li su crno-beli nekada tema vaših razgovora?

Andrea se i u Bajernu deklariše kao Grobar! Imamo dosta Balkanaca u timu i kada dođe do nekih peckanja na tu temu, on je na našoj strani. Prokomentarišemo nekada rezultate Partizana, ali ništa više od toga.

U petak vas čeka duel petog kola Evrolige protiv Olimpijakosa. Uz kakva očekivanja ulazite u okršaj sa Pirejcima?

Oni u svojim redovima imaju igrače koji su osvojili sve u evropskoj košarci. Tu je standardni trio Spanulis – Printezis – Papanikolau. Vratio im se i Slukas, koji igra izvanredno. Preuzeo je ulogu lidera na terenu. Trener Barcokas dobro poznaje mentalitet, radio je i u prošlosti uspešno u Olimpijakosu. Igrali smo protiv njih na pripremama u Valensiji i nisu izgledali tako dobro, ali su sada odlični. Doživeli su samo jedan poraz, i to u poslednjoj sekundi od Žalgirisa… Preiskusni su. Znaju da iskoriste sve slabosti rivala. Mi, sa druge strane, imamo veliki broj igrača bez iskustva na evroligaškom nivou. Biće veliki izazov. Verujem da možemo sa svima da se takmičimo, pa i sa Olimpijakosom.

Za kraj, otkrijte nam ciljeve Bajerna u ovoj sezoni?

Konkretnih ciljeva nam nisu postavljeni, ali znamo čiji dres nosimo. Želimo da osvojimo prvenstvo i Kup Nemačke. Kada je u pitanju Evroliga, želimo što više pobeda. Ako se ukaže šansa za Top 8 ili nešto više, bićemo spremni.