Kikinda s ponosom pamti Žeravicu

Blog ostalo 30. okt. 202023:57 > 23:58
Podeli:
sport klub

Dva lepa i dirljiva događaja upriličena su na petu godišnjicu smrti Ranka Žeravice, slavnog košarkaškog trenera. U Kikindi i u Beogradu čuvaju sećanje na sjajnog čoveka i legendarnog stručnjaka.

U Beogradu je ispoštovana procedura, koja propisuje da je potrebno da prođe pet godina od smrti velikana da bi neka ulica bila nazvana njegovim imenom. Čast da žive u ulici Ranka Žeravice pripala je stanovnicima lepog i mirnog dela Rakovice, prepunog zelenila, a gotovo istovremeno, stigle su lepe vesti iz Kikinde, čiji je Ranko počasni građanin od 2013. godine.

Naime, u opštini Kikinda održan je emotivan skup u znak sećanja na legendarnog Žeravicu (uz ograničen broj prisutnih zbog mera zaštite od pandemije) i izražena spremnost da se pomogne završetku “Muzeja Ranko Žeravica” u Novom Miloševu.     

“Ovo je naš mali znak pažnje i prilika da se odužimo Ranku Žeravici, vrhunskom treneru, pedagogu i sportskom radniku. Toliko je radosti doneo našoj zemlji, iznedrio velikane košarkaškog sporta i od njih napravio dobre ljude. Želimo da ga se i u narednim godinama ovako sećamo i mlađim generacijama prenesemo da je bio veliki čovek i začetnik moderne košarke. Kikinda mu je veoma zahvalna što je promovisao naš grad”, istakao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Gradski sekretar sporta i omladine Dragan Pecarski govorio je o “Međunarodnom turniru u mini basketu Ranko Žeravica”, koji se tradicionalno održava u Kikindi.

“Taj turnir okuplja veliki broj dece, kao i košarkaških stručnjaka, bivših igrača, među kojima su i oni koje je Ranko trenirao. Ova manifestacija je veoma značajna za naš grad i ponosni smo što nosi ime tako velikog čoveka i sportskog stručnjaka”, rekao je Dragan Pecarski.

sport klub

Nekadašnji košarkaš iz Kikinde Milosav Reljin koji je svojevremeno,bio na Rankovom širem spisku juniorske reprezentacije, sa puno topline je ispričao:

“Najpre sam bio njegov učenik, zatim saradnik i kolega, a na kraju smo postali i veliki prijatelji. Zračio je neverovatnom energijom i autoritetom. Gde god bi se našao svojom pozitivnošću je animirao sve oko sebe, uvek pun priča i doživljaja. Kikindu je neizmerno voleo, kao grad njegovog odrastavnja. Kada god su ga pitali odakle je, on bi rekao iz Kikinde, najlepšeg grada na svetu”, ispričao je Reljin.

Rankova supruga Zaga Žeravica nije krila uzbuđenje, oduševljenje i zahvalnost.

“Veoma sam dirnuta. Opština Kikinda je vrlo lepo organizovala ovaj događaj. Osećam neopisivo zadovoljstvo što sam tu. Ranko je uvek govorio, idem u moju Kikindu. Kada je bio u Argentini i tamo su ga pitali odakle je, uzeo je neki globus i pokazao im Jugoslaviju i gde se nalazi Kikinda. Sada kroz mene govori Ranko, on bi bio presrećan da zna da ga Kikinda ne zaboravlja. Ranko je počasni građanin Kikinde, a mini basket turnir koji nosi njegovo ime nije samo sportska, već i kulturna manifestacija. To je zaista lep doživljaj kada se okupe sva ta deca, njihovi roditelji, na sve strane su osmesi, veseli žagor i naravno, košarka. Takve stvari su najlepši Rankov spomenik, kao i u Beogradu ulica i Hala Sportova sa njegovim imenom, jer to su mesta puna života“.

Ovom prilikom je pokrenuta inicijativa da Žeravica dobije ulicu u Kikindi, ili spomen ploču na zgradi Gimnazije “Dušan Vasiljev”, gde je išao u školu, a odluka će biti naknadno doneta.

sport klub

Delegacija opštine Kikinda je potom u Novom Miloševu, na imanju porodice Žeravica, posetila “Muzej tehnike Žeravica” i “Muzej Duška Popova”, po kojem je napravljen filmski lik Džejms Bonda. U društvu domaćina, Čedomira Žeravice, Rankovog bratanca, tvorca tih čudesnih objekata, pogledali su i kako teku radovi na budućem, košarkaškom “Muzeju Ranko Žeravica”.

“Ovo što smo videli u Novom Miloševu je fantastično! I Rankov muzej mora da bude na najvišem nivou. Grad Kikinda je pre nekoliko dana potpisao Memorandum o saradnji sa opštinom Novi Bečej, pokušaćemo da iznađemo način, da sufinansiramo i pomognemo da u Novom Miloševu imamo i taj fantastični Rankov muzej”, istakao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Lukačeve reči su, svakako, veliko ohrabrenje za familiju Žeravica, koja skoro pet godina ulaže ogromne napore da završi taj značajan projekat i kompletira neverovatan muzejski kompleks u Rankovom rodnom selu.

“Naša porodica se jako grči i muči da se taj muzej završi. Imamo i dalje problema, trudimo se, pišemo i vučemo za rukave, pa se nadamo da će ipak, to da bude završeno do sledeće jeseni. Eksponata ima zaista mnogo za jedan dobar muzej. Ranko je imao kolekciju knjiga kakvu možda nema ni Narodna biblioteka Srbije. Tu su i mnoga priznanja, plakete, medalje, slike, razne uspomene, delovi opreme i još mnogo toga”.

Inače, u opštini Kikinda Zaga Žeravica je dočekana sa prelepim buketom belih ruža, koje je po povratku u Beograd položila na Rankov grob u Aleji velikana uz reči:

“Evo, Ranko, poslali ti tvoji Kikinđani…”

KSS

Rankova ulica liči na njega

Čim je saznala da je ulica u Rakovici dobila Rankovo ime, supruga Zaga je sa puno uzbuđenja otišla na lice mesta.

“Lepa i mirna ulica, lepa dvorišta. Liči mi na Ranka. Ljudi tu žive, druže se, voze se dečija kolica, bicikli. Tu primaju poštu i tu ih dovozi taksi… Lepo, baš lepo”, emotivno je iznela utiske Zaga Žeravica.

Reljinova anegdota o prijatelju

Milosav Reljin je ispričao i anegdotu o legendarnom treneru i prijatelju.

“Imao sam veliku tremu kada sam se našao na širem spisku juniorske reprezentacije Jugoslavije. Ranko je to primetio i započeo neobavezan razgovor sa mnom. Pitao me, ti si iz Kikinde, kako je rodio kukuruz? Nasmejao sam se i opustio se posle silne treme kao na najmekšem dušeku. Takav je bio Ranko, divan čovek i pedagog”, kazao je Reljin.