VAR i penali, sezona 2: Ko je miljenik?

REUTERS/Michael Regan

Jedanaesterac. Penal. Udarac sa bele tačke. Kazneni udarac. Sinonimi za situaciju u fudbalu koja izaziva jednaku pažnju - nije pogrešno reći ni pometnju - od svoje implementacije do danas. Pogađajte koliko je vremena prošlo između te dve odrednice...

Prvi penal dosuđen je 1891. škotskoj ekipi Erdri. Tokom proteklih 129 godina, malo je momenata na terenu u kojima vidimo veće negodovanje ili neslaganje zbog donete odluke. Delom i zato što nju donosi treća strana, takozvani delilac pravde ili, narodski rečeno, sudija, subjektivnim tumačenjem onoga što je poznato pod nazivom „pravila igre“.

Povezano

Načelno, takve odluke ne trebalo bi da budu teške – igranje rukom u šesnaestercu karakteriše se kao penal. Prekršaj nad protivnikom u sopstvenom kaznenom prostoru takođe.

Stvari u teoriji, ipak, uvek deluju lakše nego u praksi, a fudbal je igra u kojoj ništa nije lako. Tako i odlučivanje da li je nešto jedanaesterac ili ne često predstavlja veliku poteškoću sudijam od Enkoridža do Vladivostoka. Nešto veću deliocima pravde na Ostrvu. Konkretnije – u Premijer ligi.

VAR (Video assistant referee) u najjačem engleskom takmičenju uveden je pred sezonu 2019/2020. Kao jedna od glavnih prednosti tehnologije isticana je pomoć arbitrima kod jedanesteraca.

Ako mogu da pogledaju usporeni snimak, ili ako im iz video sobe sugeriše kolega koji prethodno učini isto, donosiće ispravne odluke, verovalo se. Smatrano je da će se manje polemisati da li „onaj na centru“ simpatiše Liverpul ili Mančester Junajted. Ili nekoga drugog. Da neće biti nedeljnih analiza na temu “Kome je sudija proteklog vikenda više pomogao?”. Crvenima ili Crvenim đavolima. Ili nekome trećem. Penalom u korist ovih, a na štetu onih.

Justin Setterfield/Getty Images

Ne lezi vraže.

Sporenja oko najspornijih odluka nikada nisu bila spornija. A korišćenje VAR kod donošenja odluka celokupnom utisku daje posebnu notu. Onu komičnu. Naročito ako uzmemo u obzir uvodni deo ove sezone.

Ali, ostavimo utiske po strani. Hajde da pogledamo šta kaže statistika. Možda nam ona pomogne da donesemo valjani zaključak.

Posle nepotpunih sedam kola Premijer lige (odigrano 68 od 70 utakmica) dosuđeno je 36 penala.

Najviše pokušaja sa bele tačke imao je Lester – šest (svi uspešni). Sledi Čelsi sa četiri, pa Mančester Junajted, Liverpul, Šefild Junajted i Njukasl sa po tri. Dva penala dobili su Totenhem, Fulam, Kristal Palas i Brajton, dok su po jedan izveli Mančester Siti, Arsenal, Aston Vila, Everton, Lids i Sautempton.

Getty images/Michael Regan

Sa druge strane, tri od 20 klubova nije “nagrađeno” jedanaestercem – dva su u zoni ispadanja (Burnli i VBA), a Vulverhempton na šestoj poziciji poslednji je činilac te trojke.

Uticaj VAR na takve odluke arbitara bio je značajan.

Do sada je 15 penala, od pomenutih 36, dosuđeno uz pomoć tehnologije – 10 zbog prekršaja, 5 zbog igranja rukom (u celoj prošloj sezoni ukupno 22).

Najveći benefit od toga ostvario je Šefild Junajted. Oštricama je VAR doneo dva penala, a nijedan protivniku.

Pored njih, najviše koristi imao je Mančester Junajted. I Crvenim đavolima je sudija, uz pomoć tehnologije, dodelio dva jedanaesterca. Jedan će se posebno pamtiti – protiv Brajtona u 90+10. minutu za pobedu od 3:2. Ipak, treba istaći da je u dosadašnjoj sezoni jedan sviran i u korist rivala i zatim ponovljen (meč sa Kristal Palasom), te je ekipa Olea Gunara Solšera ispod Šefilda na listi.

Po jedan kazneni udarac VAR je doneo Evertonu, Sautemptonu, Njukaslu, Lesteru, Kristal Palasu i Totenhemu. Preostali klubovi su do sada bili uskraćeni za to „zadovljstvo“.

Lošu stranu tehnologije u najvećoj meri osetili su fudbaleri Brajtona i Totenhema, protiv kojih su dosuđena dva penala, posle pregledavanja VAR.

Pored pomenutog slučaja Brajtona sa Junajtedom, posebno značajan bio je jedanaesterac protiv Spursa u duelu sa Njukaslom. Njime je tim Žozea Murinja ostao bez trijumfa u nadoknadi vremena (1:1) i deobe prve pozicije na tabeli sa Liverpulom uoči osmog kola.

Kao što statistika pokazuje, dosadašnji broj penala daleko je iznad proseka u odnosu na prethodne sezone. Kao i broj onih dosuđenih posle konsultovanja VAR.

Podstaknute tehnologiom, sudije su krenule „furiozno“ i čak 20 jedanaesteraca pokazale u uvodna tri kola. Tačnije, u prvih 26 mečeva.

U međuvremenu, tempo je opao, ali je i dalje ide daleko preko nivoa iz prošlosti.

Ovakvim ritmom, i pre polovine sezone biće nadmašena prošlosezonska 92 penala. Imajući u vidu da je u njoj Mančester Junajted ostvario rekord Premijer lige sa 14 izvedenih, nema dileme da bi on mogao da bude lako oboren.

Od iste sudbine će teško pobeći i ligaški rekord sa 106 penala, napravljen tokom 2009/10, a ponovljen 2016/17.  

VAR ili nešto drugo, svejedno. Materijala za debatovanje neće nedostajati ni ove sezone. Naprotiv.

Crveni ili Crveni đavoli? Ili neko treći? Ko je miljenik tehnologije? Ili sreće? Ili „onoga na centru“, čija je uvek poslednja?