Golac za SK: Ne smemo da čekamo penale!

Blog ostalo 10. nov. 202012:00 > 23:05
Podeli:
Guliver image

Duel o kojem se priča, poslednja stanica na putu ka Prvenstvu Evrope, smestila je Ivana Golca u galeriju najpoželjnijih novembarskih sagovornika. Stručnjak zapaženog imena i reputacije u Srbiji i Škotskoj vanredno je tražen ovih dana. Zanimljivo, mnogo više od novinara i znatiželjnika sa Ostrva.

Odmah posle pobede Srbije u Norveškoj, javio mi se finansijski direktor Dandi junajteda. U društvu prijatelja dao je i prognozu – „proći će vaš tim, jer je bolji“. U šaljivom tonu nadovezao sam se na tu tvrdnju – „samo moja malenkost može Škote da odvede na EP“… Poslednjih dana, zvali su me škotski novinari, iz mnogih redakcija. Logično, raste temperatura, očekuje nas velika utakmica“, ističe Ivan Golac, čiji uspehe u dresu i na klupi Dandi junajteda i osvajanje Liga kupa, tradicionalisti, poput Škota, ne zaboravljaju.

Odlično je vremešni stručnjak upućen u aktuelni trenutak fudbalske Škotske.

Najveća opasnost preti po levoj strani, od Robertsona. Prvotimac Liverpula pokazao je bezbroj puta koliko vredi, rođen u mom Dandiju, snažan u duelima, biće najveći problem za reprezentaciju Srbije. Vezista Mektominej, konkurencija našem Nemanji Matiću, u Mančester junajtedu, spada u skromnu grupu svetskom fudbalu poznatih prezimena škotskog fudbala. I tu je suština rivala – ekipa spremna da radi 90 minuta, bez prekida, ne mareći na rezultat. Tim, tim, samo tim… izvire iz svake ideje Škota. Godinama smo robovali nekoj lažnoj priči o „vodonošama“ u ekipi, kakve nas čekaju u četvrtak. Razbijmo iluziju, taj pojam ne postoji.“

O konačnom ishodu, smatra Golac, pitaće se Srbija – barem za nijansu više. U procentima – 51:49.

Naš vrhovni saveznik je znanje. Škoti imaju najviše problema u poslednjoj liniji, odbrana je spora i ako je razvučemo eto prostora za Aleksandra Mitrovića. Imamo sjajnog napadača, opasnog u i oko 16 metara, uz napade sa bokova doći će do izražaja. Ne trebaju nam duge lopte, u tom slučaju ni napadač. Vidim da su Škoti jači za Grifinsa, neugodnog fudbalera sa iskustvom. Posle dve godine ponovo je u državnom timu, njegov povratak od neprocenjivog je značaja.“

Upozorava, ipak, nekada uspešan trener Dandi junajteda, Partizana, Sartida 1913, Torkija, Akranesa i Karpata, na nekoliko detalja:

Ne smemo da čekamo penale. Ne samo Škoti, već svaka ostrvska selekcija, zahvaljujući stilu igre, ima potencijal da dominira posle 90 minuta. Igraće se bez navijača, praktično, na neutralnom terenu. Pobedili smo Norvešku, prosečnu reprezentaciju, nikako ne bismo smeli da poletimo. Veliki posao je pred nama. Nadam se, biće uspešan…

Napokon, zaključak pomalo melanholičan i nabijen emocijama. Ponovio je Ivan Golac rečenice izgovorene novinarskim poslenicima sa škotskog tla:

U četvrtak, na stadionu „Rajko Mitić“ igraće dve „nesrećne“ reprezentacije. Mnogo su dali svetskom fudbalu, a praktično nikad nisu imali uspeha. Vraćamo se u tridesete i šezdesete godine prošlog veka, Škoti ni to nemaju. A, ponose se Sunesom, Daglišom, Mirijem, Bonom, Bremnerom, Lorimerom… Kakve veličine. O našim gromadama da ne pričam, sve ih znamo. I opet na EP može samo jedan!“.

Neka to bude – Srbija!