Katanec za SK: Sve najbolje Srbiji protiv Škotske!

Blog ostalo 10. nov 202010:00
Podeli:
REUTERS/Suhaib Salem

Danas smo u Bagdadu. Pitaćete, možda, šta ćemo tamo, koji nas je vrag naterao da se otisnemo na put kada je svuda u svetu nesigurno.

A, mi, eto, došli da vidimo i čujemo čoveka koji je 6. septembra 1989. godine u Zagrebu, na stadionu „Maksimir“, pred više od 40.000 gledalaca, izjednačujućim pogotkom, ulio nadu reprezentaciji  Jugoslavije da prvi put u istoriji, posle pet remija i dva poraza, savlada Škotsku (3:1 za ’Plave’). I stiže u dogovoreno vreme, gotovo da se nije promenio, i dalje je onako žustar, jezgrovit, srdačan… Srećko Katanec (nekad nosio dresove Olimpije, Dinama, Partizana, Štutgarta i Olimpije). Već tri sezone selektor Iraka. Slovenac, vezan za sve republike bivše zemlje na brdovitom Balkanu, zar onda čudi što nije čekao pitanje…

Želim sve najbolje državnom timu Srbije u predstojećem baražu sa Škotskom, nadam se da će uspeti u nameri da zaigra na finalnom turniru Evropskog prvenstva“, kaže Katanec (57) u razgovoru za Sport Klub.

Sve pratite?

Uvek sam u toku. Nego, šta je sa Sergejom, da li se Kolarov oporavio, Italijani su pravili probleme Milenkoviću i Vlahoviću, kakav je epilog, navijam da sve prođe bezbolno“.

Objasnismo potanko navijaču Katanecu kako stvari stoje i sa Sergejom i sa Kolarovom, ali i sinoć pristiglim Milenkovićem i Vlahovićem, uvedosmo ga u tajne, a on…

Da, to sam ja, Srećko, koji nikad neće biti ljubomoran na dobre rezultate svih selekcija iz našeg regiona. Uvek uz njih, osim ako nam se putevi ne ukrste. Tada. Samo tada… Na kratko ćemo se razići, zatim… Kad smo već u ovoj materiji – zamislite mene kako se radujem neuspesima Makedonije, pa, kakav bih to čovek bio, kormilario sam tom reprezentacijom, gde bi mi duša…“.

Srbija se 12. novembra sastaje sa Škotima?

Problem jedne utakmice“.

Pojasnićete?

Ponekad ne pobedi bolji, kvalitetniji… Sreća umeša prste i – kraj. Da su, kojim slučajem, predviđene dve utakmice, šanse da se raduje slabiji svele bi se na minimum. Zato me ne terajte da prognoziram rezultat, šanse su 50:50, rekao sam uz koga sam“.

Vojevali ste svojevremeno sa Škotima, i kao igrač, i kao trener?

Kod njih u gostima se znalo: publika, pritisak, sudija… Mnogo toga protiv nas. Druge su se pesme pevale kad Škoti izađu iz svog dvorišta, kao da smo se sastajali s nekim nepoznatim rivalom, drugačijim od onog s kojim smo ranije delili megdan. Zato je šteta što u Beogradu neće biti navijača…“.

U Zagrebu, pre više od tri decenije, bilo je 42.500 gledalaca, u kvalifikacionom meču sa Škotskom, za odlazak na Svetsko prvenstvo?

REUTERS/Ibraheem Al Omari

Malo ko je očekivao hladan tuš, Škoti su poveli… Minut za minutom, Jugoslavija je sve više i lepše plela mrežu, desio se i moj gol, skočio sam ispred golmana, glavom pogodio loptu i zatresao mrežu… Kud jedan gol Jugoslavije, tu i drugi, onda i treći. Uz pomoć škotskih reprezentativaca, koji su skretali loptu tamo gde nisu hteli. Lopta, ipak, u dva maha nije ni nas htela, prečka je stala u odbranu Škota. Pravda je, naravno, zadovoljena, konačno je srušena nepobedivost Škotske u susretima s Jugoslavijom!“.

Bogata igračka karijera zamenjena je trenerskim pozivom, predvodili ste mladu reprezentaciju Slovenije, Goricu, najjaču državnu selekciju Slovenije, Olimpijakos, nacionalne timove Makedonije, UAE, ponovo se obreli u Sloveniji, da biste 2017. godine preuzeli Irak?

I, ne mogu da se požalim. Irak dobro gura u azijskim kvalifikacijama za SP, trenutno je na čelu grupe, 11 bodova iz pet kola, iza su Bahrein, koji u kontu ima devet, Iran je sakupio šest, Hong Kong pet, a poslednjeplasirana Kambodža samo jedan. Dugo, baš dugo, još od novembra prošle godine, nije odigrana zvanična međudržavna utakmica. Fudbal je skroz stao u februaru kada je prekinut domaći šampionat, igrači mesecima nisu trenirali, lopta je tek 25. oktobra počela ponovo da se kotrlja. U četvrtak igra i reprezentacija, radi se o prijateljskom susretu sa Jordanom, 17. novembra na programu je nova kontrola, ovoga puta protiv Uzbekistana. Domaćin oba dešavanja – Dubai. Novembar je daleko važniji za Srbiju, sve najlepše Srbiji“, istakao je Srećko Katanec za Sport Klub.

S Partizanom je osvojio šampionsku titulu, u dresu Sampdorije pokorio Apenine (prvenstvo, Kup, Superkup), radovao se kruni u Kupu pobednika kupova, igrao u finalu Kupa evropskih šampiona… Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je 31 utakmicu (pet golova), u slovenačkoj selekciji uknjižio pet mečeva (jedan gol). Dobar igrač. Dobar trener. Dobar čovek.