"EL sam pratio svake nedelje, sada sam deo nje"

Skener 13. nov 20208:15 > 8:19
Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaš Crvene zvezde Aleksa Uskoković govorio je za Sport klub o svojoj ulozi u novom timu, o tome kako se osećao kada je saznao da će postati do prvog tima, kao i o prilici da uči od starijih i iskusnijih igrača.

Dvadesetjednogodišnji plejmejker je tri godine proveo u FMP gde je, iako jedan od najmlađih igrača u timu, imao važnu ulogu.

Nakon dolaska Saše Obradovića na klupu crveno-belih, Uskoković je dobio priliku da se pokaže u novom svetlu.

„Bio sam u FMP tri godine i ovo je neki put kojim sam ja hteo da idem. Veoma sam zadovoljan. Dugo sam bio pod utiskom svega toga. I dalje je svaki trening za mene nešto novo i uživam u tome. Nemam neki pritisak trenutno. Veoma se dobro osećam među ovim igračima, za sada mi sve odgovara. Nadam se dobrom rezultatu ove godine“, rekao je Uskoković za Sport klub i dodao:

Povezano

Nema ničeg posebno novog u načinu rada, ali jednostavno sam prvi put u ekipi koja treba da igra na ovom nivou. Do prošle godine sam Evroligu pratio svake nedelje, a sada imam prvi put priliku da igram u toj ekipi i da vidim kako izgleda biti unutra. Visok je nivo igre i kvaliteta, prezadovoljan sam“.

Aleksa je istakao i da mu zadaci koji uvek pripadaju najmlađima u timu njemu ne predstavljaju problem.

„To su uvek neke uloge da se pomogne treneru ili da se ponese nešto, ali to u ovom trenutku zaista toliko nebitno. To čak nisu ni obaveze. To dolazi sa godinama, kada u ovim godinama to radite, nije to ništa iznenađujuće. A naročito u klubu kakav je Crvena zvezda to nije nikakav problem„, objasnio je plejmejker Zvezde.

Od saigrača dobija veliku pomoć, kako na terenu tako i van njega.

Ne mogu da izdvojim nikoga jer smo apsolutno svi zajedno u tome i podjednako se družim sa svima. Tu su stranci na mojoj poziciji od kojih mogu mnogo da naučim, ali tu su i naši iskusni igrači sa kojima često pričam, ne samo ja nego i svi ostali“, rekao je Aleksa.

Uskoković je za Sport klub opisao kako izgleda put mladog košarkaša do prvih profesionalnih koraka, koji je išao i preko osvajanja zlatne medalja na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina (Slovačka, 2017).

You Tube

„Crvena zvezda je samo nagrada za sav taj rad. Ne samo sa košarkaške strane, nego generalno celo odrastanje je bilo podređeno tome da ako se žrtvujem imam priliku da dođem na ovaj nivo. Ja mislim da sam uradio sve što je bilo do mene. Kako su prolazile godine, naravno bilo je mnogo teških trenutaka, pogotovo kada ste najmlađi u timu, a ja sam to stalno bio. Deluje mi da je tada najteže jer je konkurencija velika, a vas još niko ne zna i morate da se dokažete da biste išli dalje. Nije bilo lako, ali je bilo i lepih trenutaka. Naročito sa reprezentacijom kada smo osvojili to Evropsko prvenstvo. Imali smo dosta uspeha sa mlađim kategorijama Zvezde jer smo uvek imali najbolji tim i uvek ispunili sva očekivanja“, istakao je Aleksa u razgovoru za Sport klub.

Trogodišnje iskustvo u FMP i saradnja sa trenerom Vladom Jovanovićem doneli su mu priliku da sa sebe skine „teret“ najmlađeg igrača i da često u ključnim trenucima pokrene ekipu i na pravi način zameni starije kolege na terenu kada je to najpotrebnije.

„Ja razmišljam tako da kada igram, nebitno je koliko imam godina. Kada uđem na teren gledam da uradim nešto što najbolje znam. Da li će to biti da dodam loptu, odigram odbranu ili da šutnem, na kraju je to nevažno. Kako me utakmica nosi, tako igram. Ispostavilo da nemam neki strah kada uđem da igram i da se dobro nosim sa tim. Dobio sam samopouzdanje već u prvoj godini u FMP, tako da sam samo nastavio tako i posle te prve sezone“, rekao je Aleksa i dodao:

Imao sam sreće kada je te prve godine bio tu i Filip (Čović). Mnogo su mi značili svi minuti koje sam dobijao na terenu. Tek sam napunio tada 18 godina i dobio priliku da ozbiljno igram ABA ligu. To je meni bila prva seniorska sezona. Bilo je teško navići se. Ogromne su promene. Dobijao sam sve veću šansu, igrao dobro i sticao samopouzdanje što je najbitnije. Trudio sam se da iskoristim svaku priliku. Nadam se da će tako biti i u Crvenoj zvezdi“.

FMP

Dvadesetjednogodišnji plejmejker crveno-belih je opisao i saradnju sa trenerom Sašom Obradovićem.

„Insistira na mnogo detalja. Fokus mora da bude visok na svakom treningu. Bez toga i ne može da se napravi veliki rezultat. Svi se stavljamo sto posto na raspolaganje, i na treninzima i van njih. Sada svi brinemo dodatno i zbog situacije sa koronom o svim tim detaljima i stvarima o kojima moramo da brinemo. Nadam se najboljem u svakom smislu ove sezone“.

U periodu kada je posle prekinute sezone košarkaško tržište postalo nestabilnije i kada su zbog neizvesnosti početka sezone mnogi čekali na novi angažman, Aleksa je odmah po dolasku Saše Obradovića na Mali Kalemegdan znao da će dobiti šansu da postane deo prvog tima Crvene zvezde. Period karantina, nakon prekida svih takmičenja, bio mu je, kako kaže, čudan.

„Mi smo veoma brzo shvatili da će pauza biti velika. Imali smo sastanak tri dana nakon prekida sezone i shvatili smo da se bar dva ili tri meseca neće igrati. U glavi je bilo psihički lakše jer znate da nema nikakave obaveze, ali kada je karantin krenuo i kada su uveli policijski čas, postane teže. Zasiti vas sve kod kuće, i filmovi i odmor i sve vreme ste zatvoreni. Ne možete ništa osim da trenirate sami, koliko god sam uspevao da treniram, postalo mi je dosadno posle mesec i po dana. Na kraju je sve prošlo dobro i idemo dalje„, rekao je Aleksa i nastavio o saradnji sa Zvezdom:

„To se sve desilo i pre nego što je Saša došao. Kada su me zvali, nismo još znali do kada će sezona biti otkazana. Posle tri, četiri trneinga nakon pauze, dobio sam poziv da se priključim Crvenoj zvezdi. Da nastavim sa njima da treniram i da vidim šta će biti. Kada je trener Obradović došao, razgovarali smo i rekao je da želi da me ima u ekipi. Morao sam da se priviknem na sve to da ću ja ostati u Zvezdi. Pripremio sam se i psihički za to i ostao sam u solidnoj formi. Nadam se dobrim rezultatima, koje svi očekujemo„.

Aleksa je razgovor za Sport klub završio pričom o ambicijama, kako klupskim tako i individualnim.

„Ja želim da što više prikupim znanja i naučim sve što mogu od ekipe koja igra u Evorligi i saigrača na mojoj poziciji, veoma su ozbiljni i imaju iskustvo koje će meni trebati. Nadam se da ću kroz treninge i bilo koju šansu koju dobijem, izvući maksimum„, zaključio je Uskoković.

Crvena zvezda trenutno ima skor 3-4 u Evroligi i svih šest pobeda u Evroligi.

Nakon pobede na Asvelom u odloženoj utakmici četvrtog kola Evroligi, crveno-beli sada dočekuju Real Madrid protiv kog će pokušati da upišu četvrti evroligaški trijumf.

Duel između Crvene zvezde i Real Madrida iz dvorane „Aleksandar Nikolić“ na programu je u četvrtak, od 19 časova, a direktan prenos možete pratiti na Sport klubu 1.