Mladenović za SK: Legijom lečim rane iz baraža za EP

Skener 24. nov 202011:00 > 11:07
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Mesec novembar, mesec najboljeg fudbala u karijeri srpskog reprezentativca Filipa Mladenovića, levog beka poljskog šampiona Legije!

Njegov pogodak proteklog vikenda u minimalnoj pobedi varšavskog tima na gostovanju Krakoviji u Ekstraklasi, otvorio je, dakle, temu, kojoj popularni Čačanin ipak prilazi oprezno, bar tako izgleda na početku razgovora za Sport Klub.

A, kako će se razvejati sumnje? Reči će ih skloniti, Mladenovićeve reči… Ili, možda, neće?

Ne znam da li je najupečatljiviji, verovatno bi to i bio, bez ikakve dileme, da se Srbija plasirala na finalni turnir Evropskog prvenstva, ovako, ostaje za razmišljanje, bez obzira što roditelji ne odvajaju decu i sva su im podjednako draga, bez obzira što me za svaki klub vežu uspomene koje nosim i čuvam, bez obzira… Lako je kad može da se priča o nečemu što je lepo, da bar na kratko zaboravim baraž sa Škotskom i skrenem misli sa žive rane… Ležem i budim se s tom slikom beogradske noći, nego, šta ste me ono pitali? Da izdvojim nešto iz klupskih dana…“ postepeno se otkravljuje Mladenović.

Povezano

Da, trebalo bi uvesti u priču…

Redom, period u Zvezdi i trofeje na crveno-belom delu Topčiderskog brda, nadam se da se računa prvenstvo, iako sam napustio klub u zimskoj pauzi, zatim niz od šest pehara u dresu BATE Borisova, na svim frontovima u Belorusiji, dve sezone u Ligi šampiona, Kup i Superkup Poljske dok sam branio boje Lehije…Nabrajam i pokušavam u hodu da nešto favorizujem, izdvojim iz svega pomenutog i u tome ne uspevam. Znate šta je najbitnije? Ponosan sam na sve što sam dosad uradio u fudbalskom opusu.“

Smeše se i uspesi u Legiji, konačno se aktuelni šampion dograbio čelne pozicije u tekućem prvenstvu?

Nekako. Jedva. Posle lošeg starta, dva uzastopna poraza kod kuće, naišle su nedelje ohrabrenja, prekjuče smo, u gostima, prešli preko neugodne Krakovije i zauzeli prvo mesto, valjda ćemo i na kraju trke da budemo tamo gde smo sad. Ta ista Krakovija pobedila je prošle sezone Legiju u polufinalu Kupa, da bi u danu kad su sedmorica, osmorica prvotimaca Legije – među njima i ja –bili u reprezentativnim selekcijama svojih zemalja, trijumfovala, posle boljeg izvođenja penala, u Superkupu Poljske. Sve dolazi na naplatu, kad-tad. Osvetili smo se Krakoviji.“

Getty Image

Osvetnik je Mladenović?

Jedan od osvetnika“, nasmejao se Filip.

Gol za konačnih 1:0?

Juranović je zaista idealno ubacio loptu, pratio sam akciju, utrčao, šutirao iz prve. Za pobedu.

Legija na krilima bekova?

Tako je ispalo. Juranović na desnoj, ja na levoj strani, obojica sa ofanzivnim svojstvima, opasni po mrežu protivnika. Juranović je minulog leta stigao iz Hajduka, igrao zapaženo na poslednjim utakmicama nacionalne selekcije Hrvatske… U Legiji je i nekadašnji Dinamov kapiten Antolić, koji je na isteku prošlog šampionata proglašen za najubedljivijeg vezistu u Ekstraklasi, na zimu mu ističe ugovor, verovatno će da promeni sredinu. I kako, molim vas, da zaboravim Vešovića, pa, s njim sam zajedno igrao i u Zvezdi, njegov oporavak posle operacije ukrštenih ligamenata kolena ulazi u peti mesec, od januara će raditi sa ekipom, on je ovde ostavio izuzetan utisak. Da ne pričam o ranijim prvotimcima, Radoviću, Ljuboji, Nikoliću i Prijoviću, koji su pomerali granice i sebi obezbedili značajna mesta u istoriji kluba.“

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Da nam ne pobegne onaj majstorski izveden udarac kada se lopta odbila od prečke u polje?

Neće, neće… Šteta što ne uđe, fino sam bocnuo, već video kako pada u mrežu… Gledajmo, ipak, ono od čega se živi. A, živi se od golova. I bodova. Legija je osvojila ceo plen, mojim pogotkom iz druge akcije, samo to se piše. I pečatira.“

Sutra ćete u Lođ, na programu je Kup susret sa domaćim Viđevom, šesnaestina finala?

Viđev, četvorostruki prvak države, bivši polufinalist Kupa šampiona, klub koji je 2015. godine proglasio bankrot i survao se u peti razred, ponovo raste, preskače rangove, evo ga već u Drugoj ligi Poljske. Još nešto: navijači nikada nisu ostavili Viđev, na putu do ovoga gde je sad, uvek je imao 15.000 prodatih pretplatnih karata, igrao pred krcatim gledalištem na svom stadionu. Toliko o istoriji, a, što se favorita u predstojećem meču tiče…Valjda se zna. Legija je u prilici da pregrmi prepreku i obezbedi novu rundu, Legija hoće Kup krunu, nada se i odbrani titule u prvenstvu!

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Rezultati poljskog velikana prate se i u vašem rodnom Čačku?

Iz kola u kolo. Zar mislite da me u nedelju, odmah po završetku duela sa Krakovijom, nije pozvao moj prijatelj, reprezentativac Darko Lazović? Pozvao me, naravno, čestitao, a ja njemu poželeo da se što pre pridruži saigračima u Veroni, potreban mu je negativan test kako bi odleteo u Italiju“, otkrio je sjajni Filip Mladenović za Sport Klub.

Hteli, ne hteli, završismo sa dvojicom reprezentativaca. A, za odgovorom, zašto su noge većine srpskih igrača u susretu sa Škotskom bile teške, do neprepozantljivosti, tragaće se, kao što ćemo uporno ponavljati kako je našem fudbalu potreban sistem na svim nivoima, iskustvo drugih, većih, boljih, uspešnijih fudbalskih zemalja, srazmerno kapacitetima koje posedujemo. Pritom, budimo pošteni, iskreni do korica, za utakmicu kao što je bila ona, jedna, jedina sa Škotima, reč „sistem“ trebalo bi izbegavati, to je bila utakmica za srce, snagu, volju, ljubav, veru… Jasno kao dan. Osim ako nekome nije jasno.