Čekaju titulu od Maradone – da li je kucnuo čas?

Skener 12. dec 202110:00 4 komentara
Đovani di Lorenco, Huan Hesus, Lorenco Insinje
Francesco Pecoraro/Getty Images

Da li je ovo ta sezona u kojoj će fudbaleri Napolija, nakon 32 godine čekanja, gradu pod Vezuvom konačno podariti treći Skudeto? Sudeći po kvalitetu timu i sjajnoj startoj seriji od osam uzastopnih pobeda ona bi to zaista mogla da bude. Ali s druge strane, gubitak liderske pozicije nakon poraza od Atalante u derbiju 16. kolu italijanskog šampionata, kao i teže povrede ključnih igrača u poslednjim susretima, nagoveštavaju da ekipi trenera Lučana Spaltija neće biti nimalo lako da ponovo postane fudbalski vladar na Apeninima.

Ukoliko dođu do titule bio bi to prvi njihov “skudeto” nakon nezaboravnih trijumfa “Magaraca” u Seriji A u sezonama 1986/1987 i 1989/1990, kada je tim sa juga Italije vodio neponovljivi Dijego Armando Maradona, koji je za života ali i nakon smrti u Napulju doživljavan kao božanstvo. Sećanje na El Pibeovu eru i dalje je prisutno u Napulju, gde nekadašnji stadion “Sao Paolo”, nakon Argentinčevog odlaska u večnost, nosi ime jednog od najboljih fudbalera u istoriji ovog sporta.

Povezane vesti

Pa ipak, pošto se od prošlosti ne može živeti, Napolitanci žarko žele da, i bez Maradone kao vođe tima, prvi preseku ciljnu vrpcu u Kalču. I tako izleče vlastite višedecenijske frustracije, odnosno pokažu ostaku “Čizme” (a pre svega velikim rivalima sa severa Italije) da nisu “mali klub sa siromašnog i zaostalog Juga čija je vladavina Apeninima bila samo kratka i neponovljiva epizoda.”

A fudbaleri i fanatični tifozi kluba iz glavnog grada pokrajine Kampanije su u protekle tri decenije doživljavli teške udare i neostvarene nade. Nekadašnji šampioni su se, nakon Dijegovog odlaska i finansijske krize sa kojom se klub suočio, ne samo preselili u Seriju B, već i bankrotirali 2004. godine. Napoli je jedno vreme pod promenjenim imenom bio primoran da se takmiči u Seriji C ali ga je novi vlasnik, filmski producent Aurelio de Laurentis, najpre vratio u elitno italijansko fudbalsko društvo (2007), a zatim znatnim ulaganjima u kvalitetna pojačanja započeo put prema vrhu.

On doduše nije dovodio asove Maradoninog formata ali su zato dres kluba iz trećeg po veličini grada Italije kraće ili duže vreme nosili (ili još nose) Hamšik, Kavani, Iguain, Mertens, Kulibali, Osimen, te lokalno fudbalsko čudo Lorenco Insinje.“Novi Napoli” je ponovo postao važan faktor na “Čizmi”, tačnije rečeno, nakon krize sa kojom su se suočili Milan i Inter, stekao je, uz Romu, epitet – glavnog pratioca Juventusa. Za vreme De Laurentisovog predsednikovanja osvojena su tri kupa (2012, 2014. i 2020) i jedan Superkup Italije (2014), u gradu pod Vezuvom su igrani mečevi (osmine finala) Lige šampiona ali svi ti uspesi nisu mogli da sakriju razočaranje zbog izostanka onog najvažnijeg – dolaska novog Skudeta u vitrine Napolija.

Francesco Pecoraro/Getty Images

Najbliže osvajanju titule bili su u sezoni 2017/2018 kada ih je sa klupe vodio Mauricio Sari. Kada su u završnici prvenstva golom Kulibalija u 90. minutu pobedili Juventus u Torinu i prišli mu na samo bod zaostatka, mnogima se činilo da bi mogli da prekinu dominaciju Stare dame i po treći put se popnu na italijanski fudbalski tron. Snovi o Skudetu su se međutim raspršili već u narednom kolu u kome je Juve posle preokreta savladao Inter na “San Siru” (3:2), a Sarijev tim doživeo poraz (0:3) u Firenci.

De Laurentis je umesto Sarija angažovao jednog od najtrofejnijih evropskih trenera Karla Ančelotija sa kojim je potpisan trogodišnji ugovor. Ni pod njegovom dirigentskom palicom napuljski “Magarci” nisu u Seriji A (sezona 2018/2019) uspeli da stignu dalje od drugog mesta, da bi već u decembru 2019. godine Ančelotiju, zbog loših rezultata ekipe u jesenjoj sezoni Kalča, bio uručen otkaz. Nasledio ga je Đenaro Gatuzo, kome ni osvajanje Kupa Italije (2020. godine) nije bilo dovoljno da sačuva posao nakon što je njegov tim remijem sa Veronom (1:1) u poslednjem kolu prvenstvene trke u sezoni 2020/2021 ispustio četvrto mesto koje donosi plasman u Ligu šampiona.

Novi De Laurentisov izbor bio je 62-godišnji Lučano Spaleti, iskusni stručnjak koji je prethodno na “čizmi” vodio Empoli, Sampdoriju, Veneciju, Udineze, Romu i Inter, dok je tokom petogodišnjeg boravka u Rusiji sedeo na klupi Zenita. Mada je dva puta (2006. i 2007) proglašavan za trenera godine u Seriji A, u domovini se jedino mogao pohvaliti sa trofejima osvajača Kupa Italije (kao i Superkupa ove zemlje 2007) koje je uzeo 2007. i 2008. tokom rada u Romi. Radost osvajana titula šampiona države je dva puta osetio u Rusiji gde je Zenit pod njegovim vođstvom prvi presekao ciljnu vrpcu u prvenstvu 2010. i 2012.

Lućano Spaleti, Lučano Spaleti
Francesco Pecoraro/Getty Images

Pred start aktuelne sezone u Seriji A novi Spaletijev klub nije, prema prognozama stručnjaka i bukmejkera, tretiran kao jedan od glavnih kandidata za Skudeto. Veće šanse da će se popeti na italijanski fudbalski Olimp su davane Juventusu (tada još sa Ronaldom), Atalanti, pa čak i braniocu titule Interu, koji je zbog finansijskih problema u letnjem prelaznom roku ostao bez trenera Kontea, te Lukakua i Hakimija. Ipak, tim iz grada pod Vezuvom je silovito startovao i u prvih osam kola osvojio maksimalan broj bodova, što ga je, ne samo “lansiralo” na čelo tabele, već i pretvorilo u ozbiljnog kandidata za titulu.

Spaleti je uspeo da uspostavi sklad među linijama tima, pri čemu je posebno impresivno delovala granitna odbrana, predvođena jednim od najboljih štopera sveta Senegalcem Kulibalijem. Koliko je čvrst “zid” koji su plavo-beli postavili ispred svog golmana Ospine možda najbolje pokazuje podatak da je lider šampionata u prvih 15 kola primio samo devet golova, od čega trećinu u porazu (2:3) od Intera.

Ključni čovek u napadu je bio raspoloženi nigerijski centarfor Viktor Osimen, koji je, nakon zdravstvenih problema sa kojim se suočavao u protekloj sezoni, u ovom šampionatu golovima dokazao da vredi 50 miliona evra koliko je De Laurentis za njega platio prilikom transfera iz Lila. Efikasnosti tima sa juga Italije su svojim prodorima i pogocima svakako doprineli i bočni napadači Insinje, Lozano i Politano, kojima se kasnije pridružio i opravljeni Mertens. Opasnost rivalima vodećeg tima Serije A pretila je i od vezista Napolija Fabijana Ruiza i Zjelinskog, koji ne samo da su kreirali igru, već i postizali pogotke.

Napoli
Francesco Pecoraro/Getty Images

Pobednčki niz Spaletijevih fudbalera prekinut je u devetom kolu remijem sa Romom na “Olimpiku”. Posle toga su usledila dva kiksa, tačnije neplanirana remija u duelima sa Veronom (na domaćem terenu) i Sasuolom, koji je u završnici susreta odigranog u Emilija Romanji uspeo da anulira zaostatak od dva gola. Između ovih mečeva, Insinje i drugovi su derbiju sa Interom na “San Siru” pretrpeli prvi poraz (2:3) u šampionatu, posle čega se Inzagijev tim vratio u trku za titulu. Još više od rezultatskih neuspeha u mečevima sa Interom i Sasusolom, stručni štab i navijače su zabrinule povrede koje su u ovim duelima zadobili ključni igrači Osimen, Kulibali i Insinje. Nigerijski napadač je u derbiju u Milanu polomio jagodičnu kost zbog čega će van terena provesti najmanje tri meseca. Stub Spaletijeve odbrane je u Sasuolu povredio koleno, pa će iz zdravstvenih razloga biti van tima do Nove godine posle čega odlazi sa reprezentacijom Senegala na Kup afričkih nacija.

Uz njih je Spaleti zbog ozleda, na kraće ili duže vreme, ostao bez Insinjea, Fabijana Ruiza, Manolasa i Angisa, što je, naravno, imalo negativne posledice po epilog derbija sa Atalantom u 16. kolu. Napoli je porazom kod kuće (2:3) od Gasperinijeve čete pao sa liderske na treću poziciju, pa sada ima dva boda zaostaka u odnosu na vodeći Milan i minus manjka u odnosu na Inter. Ovi neuspesi jasno nisu izbacili Napoli iz borbe za titulu ali su verovatno uticali na splašnjavanje preoptimističke euforije koja je zavaladala među “tifozima” dvostrukog šampiona Italije nakon serije pobeda njihovih ljubimaca.

Statua Dijegu Maradoni u Napulju, Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images

Čak i da se nije sučio sa povredama ključnih fudbalera, nije bilo realno pretpostaviti da će Spaletijev sastav, bez neminovnih padova, “protutnjati” kroz Seriju A. Italijanski šampionat nije stigao ni do polovine, pa je za očekivati da Napoli, možda i do poslednjeg kola, sa milanskim klubovima i Atalantom trči neizvesnu trku za Skudeto o čijem će ishodu verovatno odlučivati sitnice.

Nesumnjivo je da će duže odsustvo Osimena i Kulibalija predstavljati veliki hendikep za stručni štab tima sa stadiona “Dijego Maradona” ali će na šanse Napolija da prvi preseče ciljnu vrpcu znčajno uticati i psihološki faktor. Tačnije spremnost fudbalera ovog tima da ne podlegnu ogromnom pritisku “moranja” da se uzme titula, sa čim su se suočavali i tokom prethodnih nadmetanja za tron sa Juventusom. Tada nisu položili ispit, ali bi sada, sa stečenim iskustvom i odsustvom Stare dame iz borbe za Skudeto, stvari za njih mogle ispasti drugačije.

Slože li se sve kockice, ovo će možda, ipak, biti ta sezona u kojoj će “Magarci”- bez obira na trenutno posrtanje i kadrovske probleme sa kojima se suočavaju – darovati gradu pod Vezuvom toliko čekani treći Skudeto. I tako izlečiti već spominjane višedecenijske frustracije temperamentnih tifoza ovog kluba sa juga “Čizme”. A tu titulu, ništa manje od igrača i navijača Napolija, želi Lučano Spaleti kako bi konačno dokazao Italijanima da je trener za velika dela.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare