Čistka

Blog ostalo 22. maj. 202111:30 > 11:367 komentara
Podeli:
Marko Pantelić
Guliver image

Majski dekor – nikakva novost na srpskim fudbalskim terenima. Optužbe, uvrede, apokaliptične teze, po koja čitulja namenjena najpopularnijem sportu... I tako do prvog narednog događaja „iza ćoška“, ambicioznog evropskog plana, ili reprezentativnog okupljanja. Već viđeno – do brzog zaborava – onako kako samo mi to umemo.

Maj 2021. jeste doneo jednu od najneregularnijih superligaških završnica. Ali, koja je to bila regularna?

Ovog puta, ipak, nije sve monotono kao i ranije. Iz jednostavnog razloga – Fudbalski savez Srbije, ostavkom predsednika Slaviše Kokeze, vapi za čistkom. Obračunom sa starim, istrošenim, kadrovima, čija sudbina je bila usko skopčana i sa mandatom, iz vanfudbalskih rezona, skrajnutog čelnika FSS. Čistkom, simbolikom da odgovornost nije sahranjena sa idejom o zdravom, iskonskom, fudbalu u Srbiji.

Povezane vesti

Hirurški zahvat, odavno, zahteva sudijska organizacija. Odlazeći predsednik, Milan Karadžić, ne misli tako lako da se odrekne lepih beneficija. Ne oseća se, valjda krivim, za horde egzekutora s pištaljkom, kaznenih ekspedicija i serijskih grešaka mlađih kolega. Čelnika Sudijske komisije odavno nema u javnosti, iako na terenima od Kelebije od Preševa odavno „gori“… A, mogao bi da odgovori kako to najbolji uvek prave greške, zašto se pravilnik grubo krši, zbog čega srpskih sudija nema u Evropi… Ako već ne oseća grižu savest zbog očigledne i rapidne erozije kvaliteta i sumorne slike budućnosti.

Nema više mesta u najpopularnijem sportu ni za Bojana Nikolića. Simbol „otetog fudbala“, razorenog poverenja u sudije, danas je operativac u Fudbalskom savezu Regiona zapadne Srbije. Direktan režiser prvenstva od pre tri godine stavio se na čelo kolega od poverenja Slaviše Kokeze. Pamte se njegovi mnogobrojni radovi po diktatu sa vrha i ispostave „niške kancelarije“, na čelu sa Ivicom Tončevom. Zajedno sa već sudskom odlukom, doduše prvostepenom, izbrisanog Srđana Obradovića, i grupe vernih sledbenika oličenih u (ne)delima Petra Pipera, Dragana Čolovića, Jovana Šegrta…

Bojan Nikolić
GEPA pictures/Felix Roittner

Pozicije je izgubio i Miroslav Radoman. Kratak i neuspešan mandat, obračun sa pojedinim kolegama i forsiranje grupe miljenika, uz perfidan „udar“ usmeren ka Miloradu Mažiću, u to vreme jednu od retkih svetlih tačaka Srbije međ’ Evropljanima, ne ostavljaju Radomanu prostor za povratak na talasu očekivanih promena unutar nakaradnog sistema FSS.

Poslednjom objavom sebe je precrtao i Dragomir Lazović. Predsednik Udruženja klubova Super i Prve lige stavio se iznad zakona i ostalih – potpisivanjem vanfudbalske inicijative o volšebnom proširenju elite i to posle završetka sezone. Prvi čovek Javora zatražio je podršku u borbi za sopstveni interes, naspram sportskog rezultata. A, ne bi to nikako smeo kao prvi čovek zajednice profesionalnih klubova. Ostali propusti u četvorogodišnjem mandatu nisu, u ovom trenutku, mnogo bitni…

Nema valjanih razloga ni za angažovanje Miroslava Severa, predsednika Arbitražnog suda. Kičma pravičnog sistema FSS odavno se savija pod teretom kritika – ponajviše nezadovoljnih predstavnika Sindikata profesionalnih fudbalera. Iako je mandat okončao u martu 2020. Sever i dalje nesmetano vodi „arbitražu“. O imenovanju klupskih delatnika u sudije, što se kosi sa svakim normalnim rezonom, da ne govorimo.

Udruženje klubova septembra prošle godine, bez predstavnika Partizana i niškog Radničkog, bez ikakvog razloga pružilo je jednoglasnu podršku Slaviši Kokezi. Smene selektora, neuspesi državnog tima, fijasko mlađih selekcija, nedorasli kadrovi, privatizacija saveza, bezočno forsiranje pojedinih klubova, sumnjive utakmice od elitnog do rangova mlađih kategorija, potrošena ideja o Ligi mladih, smena članova Arbitražnog suda, samovoljno sastavljanje liga, anuliranje sudija „van sistema“… Sve je to trpela fudbalska Srbija proteklih godina. Bez glasa protiv. Niko se nije osvrtao na probleme, niti mario za dolazeće dane.

Starine vele – svako svoj krst nosi. Ovih tmurnih, majskih, dana, odgovornost ne bi trebalo da bude tako skupa reč. Suočavanje sa istinom, ma kako izgledala, danas je fudbalskoj Srbiji najpotrebnija!

 

 

Komentari

Vaš komentar