Crveno bele za ponos: Večna zvezdana prašina

Podeli:
Seniorska selekcija; Foto: ŽKK Crvena zvezda

Samo je nebo iznad njih. Zvezdani beskraj. Svakog proleća sve je više šampionskih zvezdica na košarkaškim nebesima iznad Maog Kalemegdana, Basket Sitija, Basketlenda... Prosto ponestaje mesta tamo gore za sve te crveno-bele iskre. Pobednički vatromet traje godinama, čudesna kanonada koševa i sjajnih poteza mlađanih crveno-belih gracija. A uporedo sa osvajanjem trofeja uzleću i igračke zvezde, što je, svakako, prioritet i politika renomiranog kluba.

Povezane vesti

Uostalom, kako i drugačije kada je reč o čuvenom ženskom košarkaškom pogonu Crvene zvezde, najtrofejnijem sportskom kolektivu na ovim prostorima. O instituciji, koja živi, traje i pleni tradicijom, originalnošću, večitim talentom, vrhunskim radom i organizacijom. Dakle, dobitna kombinacija, prepoznatljiva Zvezdina formula uspeha, Zvezdina škola… Proveren sistem, građen i negovan decenijama.

Bilo je kroz istoriju turbulentnih perioda, kada je besparica pretila sportu, između ostalog i ženskoj klupskoj košarci, ali isplivalo se, jer sreća prati hrabre. Pre nešto više od decenije Nebojša Čović je preuzeo muški klub Crvene zvezde, a koju godinu kasnije i ženski. Zvezdašice i rukovodstvo crveno-belih su imali sreću da njihov koncept bude podržan od predsednika muškog kluba Crvene zvezde Nebojše Čovića i njegove supruge Vesne, koja se posebno bavi ženskim sektorom. Zahvaljujući njima crveno-bele košarkašice su dobile uslove dostojne šampionskog tima, a svu dobijenu pažnju, ljubav i podršku uzvraćaju profesionalnim odnosom i vrhunskim rezultatima. Kako one, tako i vredni, stručni i posvećeni treneri, koji ih vode.

Naravno, tu je i predsednica kluba Anđa Vukmirović Radulović, nekadašnja članica najslavnije Zvezdine generacije, koja je 1979. godine osvojila Kup evropskih šampiona. A struku predvode iskusni, trofejni trener Dragan Vuković i legendarni Zoran Kovačić Čivija, najtrofejniji košarkaški stručnjak na teritoriji bivše SFRJ i šire, kada su u pitanju takmičenja svih uzrasnih kategorija, od najmlađih do seniorskih.

Seniorke i juniorke za ponos

Do još jednog uspeha za anale Crvenu zvezdu dovele su ove seniorke: Kendrian Nikol Eliot, Nevena Naumčev, Aleksandra Katanić, Maša Janković, Milina Mišeljić, Tamara Čorto, Lara Bošnjaković, Dunja Zečević, Nadežda Nedeljkov, Milica Bojović, Marija Avlijaš, Jelena Jovanović.

Najbolja igračica i najuspešniji strelac finalne serije plej-ofa bila je Zvezdina perjanica Aleksandra Katanić.

U stručnom štabu, pored prvog trenera Dragana Vukovića, su: pomoćni treneri Bojan Ivanović, Nemanja Planojević, Nikola Dmitrović, fizioterapeut Luka Jojic i lekar Aleksandar Čokanović.

A juniorske šampionke Srbije i vicešampionke Beograda su: Ana Jovanov, Anđela Ulemek, Mina Đurđević, Ana Milanović, Tara Dacić, Dunja Zečević, Simona Matić, Jovana Spasovski, Jana Zečević, Helena Kovačević, Jovana Jevtović, Andreja Stanković.

Trener je Nemanja Planojević, pomoćni trener Nemanja Nenadić, službeni predstavnik Zoran Kovačić, fizioterapeut Luka Jojić i kondicioni trener Predrag Blagojević.

Mnogo faktora čine priču o crveno-belim damama posebnom, ali zadivljujuće je da one svake sezone nadmaše sebe i konstantno podižu lestvicu. Pišu istoriju zlatnim slovima, a svaka nova stranica je za nezaborav… Prošla, a pogotovo ova upravo završena takmičarska godina podsetile su po mnogo čemu na slavnu 1979. godinu, kada je najtrofejniji jugoslovenski i srpski ženski košarkaški klub u takmičenjima svih mlađih selekcija osvojio sve same šampionske titule. Uključujući i onu čuvenu u Kupu evropskih šampionki u La Korunji, tog 29. marta pre 32 leta.

I ovog i prošlog proleća crveno-bele devojčice su napravile sličan podvig u domaćoj konkurenciji. Istina, sanjaće se još novi evropski uspesi, ali su seniorke u upravo završenoj sezoni ostavile vrlo dobar utisak na povratku na međunarodnu scenu. Stigle su u Evrokupu do plej-ofa, u kojem ih je eliminisala moćna Valensija. Prethodno su u grupnoj fazi zauzele treće mesto na tabeli iza Orenburga i Olimpijakosa, a ispred poljskog Bidgošča.

Zvezdin seniorski sastav, u kojem igraju i juniorke i kadetkinje, osvojio je duplu krunu, prema tome, trofej Kupa „Milan Ciga Vasojević“, koji im je prethodne godine izmakao, sada ponovo krasi klupske vitrine.

Prošle godine je crveno-belim devojkama u kolekciji nedostajalo samo juniorsko zlato na prvenstvu Beograda i seniorkama pehar domaćeg kupa, a u sezoni 2021/2. ostvareni su takođe, neverovatni rezultati, koji su iznova pomerili granice u radu mlađih kategorija u Srbiji i šire. Crvena zvezda je, počev od seniorske duple krune, preko juniorske, kadetske, pionirske i mlađe pionirske selekcije, nanizala sve same titule prvaka Srbije i Beograda, tačnije, u svim uzrastima u kojima se održava gradsko, odnosno državno takmičenje. Jedino je osvojeno srebro na gradskom pionirskom šampionatu i drugo mesto u juniorskoj Kvalitetnoj ligi Beograda, dok prvenstvo Beograda za juniorke nije održano.

Pre svega, prvotimke Crvene zvezde su pobedom 3:0 nad Art Basketom u finalu plej-ofa osvojile 33. titulu državnog prvaka, petu zaredom i potvrdile dominaciju, o čemu svedoči i izjava trenera Dragana Vukovića:

„Možda smo ove godine imali najdominantniji tim u odnosu na prethodne. Samo smo opravdali ulogu favorita. I stvarno, osim prvog mesta i osvajanja Kupa, drugo ništa ne bi bilo uspeh za našu ekipu, koja je napravljena da bude prva na oba fronta“.

KKZ Crvena zvezda

Najbolja igračica i najuspešniji strelac finalne serije plej-ofa bila je Zvezdina uzdanica Aleksandra Katanić, koja je ostvarila ukupno 83 indeksna poena i postigla 51 koš na tri utakmice.

„U finalu je bilo 3:0, mada je na drugoj utakmici bilo neizvesnosti. Zasluženo smo pobedile i osvojile nove trofeje, mnogo sam srećna što smo trijumfovale i u Kupu i prvenstvu. Veoma sam ponosna na svoj tim. Nadam se da ćemo nastaviti tako i sledeće sezone, jer naša ekipa to zaslužuje“, istakla je Katanićeva.

Ali Zvezda ne bi bila Zvezda da je, tradicionalno, ne odlikuju podvizi mlađih selekcija. I takođe, Zvezda ne bi bila Zvezda da u svojim redovima decenijama nema proslavljenog stručnjaka Zorana Kovačića Čiviju, koji je sinonim za renomirani klub sa Malog Kalemgdana i srpsku i jugoslovensku žensku košarku. Uz karakterističan osmeh, ne izostaje ni njegova opaska, kako i „sa 74 godine mora da osvaja trofeje“. Na to sledi naš odgovor „ko zna – zna“…

Kovačić, kao koordinator crveno-belih mlađih ženskih selekcija godinama nesebično prenosi znanje mladim kolegama, čuva duh stare, proslavljene Crvene zvezde i uči nove generacije kako da tipično zvezdaški igraju i tako da se i ponašaju.

„Što je najvažnije, nastavili smo kontinuitet rada i odličnih rezultata svih klupskih selekcija. Ove sezone smo osvojili sve zlatne medalje, osim srebra pionirki na prvenstvu Beograda, a juniorke su nam bile druge u Kvalitetnoj ligi Beograda. Devojčice lako prelaze iz jedne uzrasne kategorije u drugu zato što nam je takav sistem rada. Zasniva se na istim principima i taktičkim postavkma, s tim što je za najmlađe sve to uprošćeno i olakšano. Ali kada igračice prelaze u stariju grupu, onda lako nadograde znanje, jer je osnova u svim selekcijama ista“, objašnjava Kovačić za Sport Klub.

Zlatne kadetkinje i pionirke bez premca

Prvakinje Srbije u kadetskoj konkurenciji su ove crveno-bele devojčice: Andjela Danić, Vanja Drakul, Jana Zečević, Ana Milanović, Nastja Prvanov, Tara Dacić, Ana Jovanov, Julija Matić, Dragana Šćepanović, Jovana Jevtović, Mina Đurđević, Dunja Stojanović.

U kadetskoj konkurenciji MVP lige i najbolji strelac finalnog turnira bila je Ana Milanović, a MVP finalnog turnira je bila Jovana Jevtović.

Trener je Nemanja Planojević, pomoćni treneri su Nemanja Nenadić i Ružica Karić. Službeni predstavnik je Zoran Kovačić, fizioterapeut Luka Jojić, a kondicioni trener Predrag Blagojević.

Pionirski tim; Foto: ŽKK Crvena zvezda

Pionirke Crvene zvezde su takođe odbranile tron u prvenstvu Srbije, a u sastavu su bile ove igračice: Kristina Novaković , Sara Šljivančanin, Milica Tešić, Petra Cvetković, Aleksandra Avramović, Kristina Radjenović, Nevena Đurić, Irina Kontić, Natalija Maravić, Jovana Tucović, Sofija Dimić, Minja Krsmanović (kapiten), Ivona Gašević, Hana Petrović, Anja Petković, Ivana Marinković, Ana Žižić.

Stručni štab čine: prvi trener Ružica Karić, pomoćnik Nikola Dmitrović i službeni predstavnik Zoran Kovačić.

Legendarni Čivije s neskrivenim ponosom dodaje:

„To je stari princip Zvezde, stara Zvezdina škola. Prepoznatljivi smo po njemu ne samo u Srbiji, već i van naših granica. Stvaramo vrhunske košarkašice, imamo igračice u svim reprezentativnim selekcijama“.

Kovačić je neraskidivi deo slavne Zvezdine istorije, bio je pomoćnik čuvenom stručnjaku Strahinji Braci Alagiću, kada su crveno-bele, 1979. godine osvojile evropsku krunu, prvu u istoriji jugoslovenske klupske košarke i ženske i muške.

Utoliko je njegova sreća veća kada ima po čemu da uporedi današnje devojčice sa minulim slavnim generacijama.

„Od 1979. godine ova i prethodna sezona su nam, gledano po broju osvojenih pehara i medalja, najuspešnije u klupskoj istoriji“, poručio je Kovačić.

Crveno-bele seniorke prošle sezone nisu igrale u regionalnoj WABA ligi, jer je akcenat bačen na povratak u Evropu, a od jeseni ih očekuju kvalifikacije za učešće u FIBA Evroligi. Ukoliko ne uspeju da se plasiraju u elitno evropsko takmičenje zagarantovan im je nastavak igranja u Evrokupu i nema sumnje, da će izabranice Dragana Vukovića dati sve od sebe da napreduju i na tom važnom polju.

Juniorska ekipa; Foto: ŽKK Crvena zvezda

Sigurnost svakom velikom i jakom klubu daje talentovan i jak podmladak. Doduše, u srpskim ženskim klubovima igračice rano odlaze u inostranstvo, pa neretko dres seniorskog tima nose i juniorke i kadetkinje. Takav slučaj je i sa Crvenom zvezdom, gde sve selekcije, igračice i stručni štabovi funkcionišu po principu „spojenih sudova“, svi se međusobno ispomažu. Praktično, talenat se u toku iste sezone preliva iz jedne u drugu uzrasnu kategoriju. Zvezda to vešto sprovodi u delo, jer je vodi kompaktan i vredan tim stručnjaka, pa tako treneri i igračice imaju zaduženja u nekoliko selekcija.

I kompletna organizacija u klubu i logistika su na vrhunskom nivou. Devojke imaju sjajne uslove za treniranje u dvoranama „Basket Siti“ i „Basketlend“, sa svim pratećim sadržajima. U tome bi mogle da im pozavide i mnoge vrhunske evropske ekipe. Tako da je u potpunosti zaokružen krug preduslova za najviše domete.

A kada je reč o trenerima, pravi primer za univerzalnost je Nemanja Planojević, koji osim što vodi juniorke i kadetkinje, pomaže u stručnom štabu seniorki i mlađih pionirki. Planojević je upravo završio treću veoma uspešnu sezonu u Zvezdi, pre toga je trenirao muške mlađe kategorije, a sedam godina je radio na Bliskom Istoku. Kako kaže, nije odoleo pozivu renomiranog crveno-belog kluba…

Pod njegovim vođstvom juniorke su odbranile tron u šampionatu Srbije. Zatim su bile druge u Kvalitetnoj ligi Beograda, a kadetkinje su se na prvenstvu Srbije pozlatile, pošto su prethodno završile učešće u Jedinstvenoj ligi Srbije bez poraza, sa skorom 22-0.

„Naši rezultatski uspesi su utoliko veći zato što svesno gledamo da mlađim igračicama pružamo priliku da kroz jače takmičenje napreduju pa smo u juniorskoj konkurenciji imali samo jednu devojku 2003. (izlazno) godište, a pola ekipe su sačinjavale kadetkinje, takodje u kadetskoj konkurenciji tri devojke su bile izlazno 2005. godište a ostatak 2006“, objašnjava Planojević.

Kadetska selekcija; Foto: ŽKK Crvena zvezda

Mladi strateg zasluge za izvanredne rezultate pripisuje svima u klubu i stručnom i organizacionom i rukovodećem delu.

„Rezultati koje smo napravili ove godine u svim kategorijama su, svakako, produkt rada celog kluba, od uprave kluba, preko ljudi u kancelarijama, pa do nas u sportskom sektoru. I to ne kažem čisto reda radi, zaista mislim tako. Mi treneri volimo sebi ponekad da damo na značaju i više nego što je potrebno, ja se trudim da stvari sagledam objektivno“.

Planojević je, kako ističe, posebno ponosan na to kako je osvojen finalni juniorski turnir.

„Devojke su se stavile u funkciju kolektiva i zaista, kao tim uspele da pobede u polufinalu ekipu Novosadske ŽKA, koja je je u skoro istom sastavu osvojila B ligu sa 30 razlike i u finalu Art basket, u kojem je veliki broj juniorki imao ozbiljnu ulogu u prvom timu. Još više razloga za ponos i zadovoljstvo imamo zato što smo taj uspeh ostvarili u oslabljenom sastavu. Igračica sa najvećom ulogom u prvom timu od mlađih, Marija Avlijaš, povredila se na poslednjem treningu pred početak završnog turnira, a Dunja Zečević, takođe prvotimka, na prvoj utakmici turnira, što je, svakako, bio veliki šok za ekipu“.

I crveno-bele kadetkinje su ostavile fantastičan utisak.

„Što se kadetske ekipe tiče, zaista smo igrali lepu košarku, završili sezonu sa prosekom od 24,3 asistencije po utakmici, što je meni veoma bitno. Takođe, dominirali smo u skoro svim parametrima i okončali sezonu bez poraza. Par igračica je pokazalo da se na njih u budućnosti zaista može računati. Nadam se da će devojke ovog leta i kroz reprezentativne akcije nastaviti sa dobrim igrama i na tom talasu samopouzdanja učiniti nas sve dodatno ponosnim.

Sve ovo za par godina će biti samo izbledelo sećanje i prašnjava medalja u nekom kutku stana ukoliko ove devojke ne naprave ozbiljnije karijere, a bez sumnje, kapacitet za to imaju“.

Najmlađim i najslađim dva zlata oko vrata

Mlađe pionirke su osvojile dva zlata, na prvenstvu Beograda i u Kupu Beograda za najmlađe. Na prvom takmičenju najmlađe Zvezdašice su igrale u ovom sastavu: Lana Popović, Anja Petković, Andjela Zlatić, Milica Nikolić, Elena Djordjić, Katarina Perović, Ana Slava Jurić, Sofija Milenković, Andrea Jerotić, Nina Jovašević, Iva Pavla Jurić, Anastasija Bojović, Djurdja Mitrović, Maša Mirović.

Na klupi je pored prvog trenera mlađih pionirki, Nemanje Nenadića, bio i Nemanja Planojević.

A sastav ekipe za Kup Beograda za najmladje izgledao je ovako: Nina Jovašević, Andrea Jerotić, Iva Šešum, Nevena Dželetović, Anastasija Bojović, Iva Pavla Jurić, Milica Lukić, Djurdja Mitrović, Lea Dolovac, Sara Ristić, Maša Mirović, Helena Ristić, Nastasija Cvijetić, Dara Subić. MVP je bila Anastasija Bojović.

Vodio ih je takođe prvi trener Nemanja Nenadić u saradnji sa Nemanjom Planojevićem.

Planojević ne krije koliko mu znači što radi u Crvenoj zvezdi i to pod nadzorom prekaljenih stručnjaka.

„Mnogo mi znači što sarađujem sa trenerima poput Zorana Kovačića Čivije i Dragana Vukovića. Čivija je enciklopedija ženske košarke i ne samo što je veoma stručan i iskusan on je izvanredan u odnosima sa ljudima. Tačno zna meru, kada, kako i sa kim da komunicira. Pomaže nam i savetuje nas, a kad god je prilika i sve animira neverovatnom duhovitošću. Trener seniorki Vuković je uvek uz nas iz mlađih selekcija, spreman da uskoči i pomogne šta god zatreba i njegovo prisustvo ima veliki značaj“, dodaje Planojević.

Od najmlađih sve potiče, pionirke i mlađe pionirke su baza budućih uspeha. A o razvoju pionirki brine iskusni, dugogodišnji trener Ružica Karić, nekadašnja igračica Crvene zvezde i Novog Beograda. Pionirke su pod njenim vođstvom odbranile tron u prvenstvu Srbije na završnom turniru u Vrbasu, 15. maja i osvojile srebro na gradskom šampionatu.

„Veoma sam ponosna na sve devojčice, vredno su i redovno trenirale tokom cele sezone i na najbolji način prezentovale klub kojem pripadaju i pokazale da su najbolje u državi u svojoj konkurenciji. Nadam se da će im klub pružiti punu podršku za dalji napredak i da će pokazati sav potencijal koji poseduju, u koji ja kao trener ne sumnjam“, izjavila je Ružica Karić za Sport Klub.

Inače, Ružica se kao devojčica, dok je još igrala košarku, opredelila za trenerski poziv.

„Bila sam najmladji trener, koji je učestvovao na kampu na Borskom jezeru 1989. godine, sa nepunih 15 godina sam polagala ispite kod Vladana Markovica i postala trener pripravnik i najmladji član trenerske organizacije. Završila sam i višu školu na DIF-u, gde su mi mentori bili Milivoje Karalelić, Svetislav Pešić, Saša Jakovljević“.

Radila je u Ušću, Partizanu, Karaburmi, Girl Basketu, Novom Beogradu, Borac Zemunu, Voždovcu, Mondo Basketu, Ol staru, Radivoj Koraću…

„Crvena Zvezda mi je u srcu, to je moj matični klub. Volim posao koji radim, rad sa decom me ispunjava i to radim iskreno i od srca. Inače sam diplomirani ekonomista, ali ostala sam u košarci, ta ljubav je jača od svega“, dodaje Ružica Karić, koja ne zna tačan broj osvojenih medalja tokom dugogodišnjeg treniranja mlađih kategorija.

A sa najmlađim i najslađim devojčicama, budućim Zvezdinim uzdanicama sa puno posvećenosti i ljubavi radi Nemanja Nenadić. Mladi trener, koji potiče iz poznate sportske porodice, otac Marko Nenadić je bio vrhunski rukometaš, a majka Nadica (devojačko Jakovljević) igrala je košarku u Crvenojh zvezdi slavnih sedamdesetih i osamdesetih.

Mlađe pionirke Crvene zvezde; Foto: ŽKK Crvena zvezda

Nemanja se upustio u trenerske vode 2018. godine i već u debitantskoj sezoni u Crvenoj zvezdi pokazao nesumnjiv talenat, osvajanjem srebra mlađih pionirki na prvenstvu Beograda 2019. godine. Naredne godine je takmičenje otkazano zbog pandemija korone, a prošle i ove sezone Nenadić je sa najmlađim Zvezdašicama osvojio dva zlata. Tome je na kraju ove sezone pridodao i najsjajniju medalju na Kupu Beogarada za najmlađe i na taj, najlepši način je stavljena tačka na Zvezdinu sezonu za anale.

„Od dolaska u Crvenu zvezdu lepo sam primljen. Imao sam sreću da me podržavaju i pomažu takvi stručnjaci kao što su Zoran Kovačić Čivija i Dragan Vuković, na čemu sam im veoma zahvalan. A posebnu, veliku zahvanost dugujem pokojnoj Dragani Vuković, koja me je sjajno prihvatila i podržavala od prvog dana i davala vetar u leđa. Bio sam joj kao mlađi brat. Začudio sam se kad sam kao početnik postao prvi trener mlađih pionirki, ali ona je verovala u mene i rekla mi, možeš ti to. Dragana je posvećeno radila sa mlađim selekcijama Crvene zvezde, bila je divan čovek, mnogo sam je poštovao“, seća se Nenadić.

Za uzrast mlađih pionirki postoji samo prvenstvo na nivou Beograda, nema državnog, a kada bi bilo nema sumnje da bi ove simpatične devojčice bile još zlatnije. Nenadić ne propušta da istakne izuzetnu kooperaciju sa imenjakom Planojevićem.

„Imam fenomenalnu saradnju sa trenerom juniorki i kadetkinja Nemanjom Planojevićem, van posla smo postali baš dobri prijatelji, u klubu nas zovu Nemanjići. Takva iskrena podrška se zaista retko viđa, Nemanja me je takođe, od prvog dana odlično prihvatio i pomagao u svemu, a sada mogu da kažem da se izvanredno dopunjavamo u svim selekcijama. Praktično imamo jednu trenažnu ekipu, jer se igračice prelivaju iz jedne selekcije u drugu, nekoliko kadetkinja i juniorki igraju i za seniorski tim, tako da smo svi na istom zadatku. Naprimer, za seniorski sastav nastupaju juniroke Dunja Zečević i Jovana Spasovski i kadetkinje Marija Avlijaš i Ana Milanović. Ja sam pomoćnik Planojeviću u kadetskoj i u juniorskoj selekciji i zaista, odlično funkcionišemo“, dodao je Nemanja Nenadić, trenerska nada crveno-belih.

Tako to rade u Crvenoj zvezdi. I ne bi trebalo da ima bojazni da će se sadašnji podvizi pretvoriti u puko prašnjavo odličje zaboravljeno u nekom kutku, jer crveno-beli, po tradiciji, fabrikuju uspehe i igračice za sva vremena.

Dakle, može da bude prašina, ali samo zvezdana…

 

Komentari

Vaš komentar