PSŽ bez titule – da li neko veruje da je čudo moguće?

Skener 26. apr 202110:00 > 10:15 7 komentara
REUTERS/Benoit Tessier

Za razliku od prethodnih šampionata Francuske u kojima je Pariz Sen Žermen sa ubedljivom bodovnom prednošću prvi presecao ciljnu vrpcu znatno pre kraja maratona, u aktuelnom fudbalskom prvenstvu zemlje Galskih petlova borba za titulu je mnogo neizvesnija.

Četiri kola pre kraja nadmetanja u Ligi 1 na vrhu tabele je Lil sa bodom prednosti ispred pariskih Svetaca, a u igri za tron su i trećeplasirani Monako, dok je četvrtoplasirani Olimpik Lion posle nedeljnog poraza od lidera daleko od pehara. Uz svo uvažavanje kvaliteta Kovačevih “kneževa” i prošlosezonskog senzacionalnog polufinaliste Lige šampiona, realno je očekivati da će borbu za titulu do kraja voditi aktuelni lider i ekipa koja je u poslednjih osam šampionata samo jednom (u sezoni 2016/2017) okončala takmičenje bez naslova najboljeg kluba Francuske. Naravno, s obzirom na minimalni bodovni zaostatak u odnosu na vodeći tandem, Monako ne treba prerano otpisati…

Povezane vesti

Može li Lil, tim iz grada na reci Deul, sačuvati trenutnu bodovnu prednost i tako, nakon deset godina, ponovo postati senzacionalni šampion države aktuelnih svetskih prvaka? Pre nego što budemo govorili o adutima ali o slabostima “doga” sa severa Francuske u poslednjim etapama trke sa Poketinovim izabranicima, valja podsetiti da je Lil svoju poslednju (ukupno treću) titulu u sezoni 2010/2011 uzeo stigavši do nje iz drugog plana, kada ga niko nije očekivao na vrhu. Taj tim, čije su prve zvezde bili najbolji strelac Musa Sou (dao 25 golova) i mlađani Eden Azar, je na kraju borbe u Ligi 1 sakupio 76 bodova, osam više od vicešampiona Olimpika iz Marseja, 12 u odnosu na trećeplasirani klub iz Liona, dok je četvrtopasirani PSŽ zaostao čak 16 bodova iza novog prvaka.

Treba naglasiti da je sezona u kojoj se u Lilu poslednji put slavilo penjanje na francuski fudbalski Olimp bila poslednja pre ulaska ogromnog kapitala iz Katara u klub iz “grada svetlosti”, odnosno početka gotovo deceniju duge vladavine moćnog tima iz Pariza.

Zanimljivo je da u šampionskoj sezoni fudbaleri Lila nisu poraženi od pariskih Svetaca za koje su tada igrali Brazilac Nene, Žil, Makelele, golman Kupe… Oba prvenstvena duela su okončana bez pobednika, dok je u finalnom susretu nacionalnog Kupa, odigranom na ”Sen Deniju”, klub iz treće po veličini rečne luke Francuske pogotkom Ludovika Obranijaka postignutim u završnici meča došao do pobede nad PSŽ i duple krune. Bio je to šesti (i za sada poslednji) trofej Kupa koji se, nakon 56 godina čekanja, našao u vitrinama Lila. U ovom klubu, osnovanom po oslobođenju zemlje 23. septembra 1944. godine, dugo su znali da čekaju i na šampionsku titulu. Nakon prve dve uzete 1946. i 1954. godine, bez najcenjenijeg domaćeg trofeja bili su čak 57 sezona sve do pobedonsonog okončanja prvenstva odigranog 2010/2011 kada su se, kao što smo već rekli, neočekivano našli na tronu.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

U ovoj eri najbogatijeg i igrački najkvalitetnijeg francuskog kluba, “doge” su najuspešnije bile u sezoni 2018/2018 kada su prvenstvo okončale na drugom mestu. Zaostale su, međutim, čak 16 bodova za timom sa Parka prinčeva tako da se uopšte ne može govoriti o tome da su bili kandidati za titulu. Prošli šampionat (koji je zbog pandemije kovida okončan nakon 27 kola) ekipa koju sa klupe vodi Kristof Galtije, završila je kao četvrtoplasirana, pri čemu joj je u trenutku prekida takmičenja šampion PSŽ bežao ogromnih 19 bodova. Pred start aktuelnog prvenstvenog nadmetanja Lil je malo ko video kao tim koji može da ugrozi dominaciju Mbapea i drugova, a kao najozbiljniji izazivač Svecima spominjan je lionski Olimpik.

Parižani su bez odmora ušli u prvenstvo koje je započelo nakon njihovog nastupa na završnom turniru Lige šampiona u Lisabonu. Ta činjenica se negativno odrazila na rezultate prvog favorita, koji je na startu doživeo neočekivane poraze na gostovanju Lensu (1:0) i kod kuće od marsejskog Olimpika (0:1), da bi ga kasnije, u 11. i 14. kolu Lige 1 savladali i Monako (3:2) i tim iz Liona (1:0). S druge strane Lil je u osam prvih kola ostvario per pobeda i tri remija, što ga je “lansiralo” u vrh tabele, gde će, najćešće na poziciji lidera, ostati do završne faze šampionata.

Velike zasluge za ovosezonske uspehe ekipe, bez sumnje, pripadaju Kristofu Galtijeu koji je 2017. godine preuzeo vođenje tima iz francuske Flandrije nakon smene Marsela Bjelse. Trener koji je prethodno radio u Sent Etjenu, osvojivši sa “zelenima” 2013. trofej namenjen pobedniku Liga kupa Francuske, uspeo je da u prvoj sezoni spase Lil od ispadanja. Već u narednoj njegovi fudbaleri su postali viceprvaci države, što im je omogućilo da u sezoni 2019/2020 budu učesnici grupne faze Lige šampiona. Galtije je izuzetno cenjen fudbalski stručnjak o čemu govori i podatak da je dva puta, 2013. i 2019. proglašavan za trenera godine u ligi Galskih petlova.

Njegov Lil ne igra atraktivan fudbal, niti u timu ima zvezde ekstra klase. Glavni adut vodećeg tima francuskog šampionata je čvrsta odbrana koja je u dosadašnjih 34 kola primila najmanje pogodaka (22) u Ligi 1. Iako su znatno manje efikasni od konkurenata PSŽ, Monaka i Olimpik Liona, Galtijeovi izabranici znaju da postižu golove koji im donose bodove i drže ih u borbi za tron. Ključni ljudi u napadu su, prošlog leta 32 miliona evra plaćeni Kanađanin Džonatan Dejvid i turski veteran Burak Jilmaz koji su u dosadašnjem toku prvenstva ukupno 23 puta matirali protivničke golmane. Prvi je postigao pobedonosni pogodak u derbiju na Parku prinčeva koji bi možda mogao biti vredan titule, dok je drugi, u “koprodukciji” sa zemljakom Dželikom (strelcem drugog gola), doneo svom timu važne bodove (2:0) u 32. kolu na gostovanju Mecu, ali i u nedelju u Lionu (3:2) kada je pored dva gola upisao i asistenciju.

Lil je ove sezone u međusobnim duelima bio uspešniji od branioca titule. U prvom susretu u 16. kolu je kod kuće, zahvaljujući sjajnim odbranama golmana Manjana, uspeo da sačuva svoju mrežu i izbori remi, dok je u već spominjanom derbiju sezone u Parizu presudio pogodak Dejvida u 20. minutu. Iako su u tom susretu domaćini uputili 16, a gosti samo tri udarca ka golu rivala, granitna odbrana Galtijeovog tima odolela je napadima jednog od najboljih evropskih klubova.

Posle trijumfa šef stručnog štaba lidera francuskog šampionata je otvoreno govorio o želji da se uzme titula, ali i potrebi da se u preostalim mečevima ne propuštaju prilike.

Ovo mi je najveći izazov u karijeri. Ne događa se često da imate šansu da stignete do titule. Ne smemo da dozvolimo opuštanje. Moramo da iskoristimo svaku šansu”, poručio je Galtije.

Kristof Galtije, Lil
REUTERS/Benoit Tessier

Titule se, kažu, ne osvajaju pobedama u derbijima, već bodovima uzetim u duelima sa ‘malim’ timovima, a Lil je, zbog nekoliko kikseva u takvim utakmicama, propustio priliku da stvori znatno veću prednost u odnosu na konkurente. Od tri dosadašnja poraza, dva je pretrpeo na domaćem terenu, u susretima sa Anžeom (1:2) i kandidatom za ispadanje Nimom (1:2), koji ga je ostavio bez tri planirana boda u 30. kolu šampionata. Osim toga, sa stadiona Pjer Moroa su se neporaženi vratili Strazbur (1:1, u 27. kolu) i Monpelje (1:1), koji je u utakmici 33. kola dugo vodio protiv lidera. Ovaj propust vodeće ekipe, koja očigledno teško igra pod pritiskom unapred dobijene mečeve, iskoristio je PSŽ i pobedom u dramatičnom duelu sa Sent Etjenom (3:2) smanjio zaostatak na samo bod.

U preostalih pet kola Lil dočekuje Nicu i Sent Etjen, dok odlazi u goste Lensu i Anžeu. Njegov glavni rival iz Grada svetlosti će na Parku prinčeva odmeriti snage sa Lensom i Remsom, a bodove će na strani tražiti na terenima Rena i Bresta. Iako bi se zbog činjenice da imaju minimalnu bodovnu prednost moglo konstatovati kako “doge” prvenstveno odlučuju o tome ko će biti novi prvak, ipak, nam se čini da će se o ishodu borbe za titulu najviše pitati fudbaleri polufinaliste Lige šampiona iz Francuske. Ekipa Maurisija Poćetina ne samo da ima lakši raspored, već je individualno i kolektivno kvalitetnija od rivala sa severa zemlje. Uz to, fudbaleri Pariz Sen Žermena znaju kako se igraju važne utakmice pod pritiskom. Oni su daleko iskusniji i psihološki stabilniji od igrača Lila, koji su već pokazali da teško podnose pritisak moranja u mečevima u kojima izlaze na teren sa imperativom osvajanja bodova.

U Lilu se, ipak, nadaju da će im predstojeći mečevi PSŽ sa Mančester sitijem u polufinalu Lige šampiona predstavljati adut u borbi za titulu prvaka Francuske. Bez obzira na želje Parižana da odbrane domaći tron, nesumnjivo je da je njihov prvenstveni cilj osvajanje toliko čekanog ‘ušatog pehara’. Tome će, izvesno je, biti podređeni nastupi Nejmara i njegovih saigrača u ostalim takmičenjima, što bi moglo pomoći ekipi najprijatnijeg iznenađenja francuskog prvenstva da, nakon jedne decenije, ponovo dođe do titule iz drugog plana. Titula bi sigurno imala veću specifičnu težinu od prethodne jer bi bila osvojena u nadmetanju sa moćnim i u Francuskoj godinama gotovo nedodirljivim timom pariskih Svetaca.

Print screen

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare