Devojčice, košarkaške umetnice!

Art basket
KSS

One su umetnice pod obručima. Ne samo zbog toga što ih na to obavezuje ime kluba, čije su članice, nego zato što igraju lepršavo, poletno i kvalitetno. A sve to su dokazale osvajanjem Kupa Milan Ciga Vasojević! Beogradski Art basket!

Povezano

Simpatična mlađana družina sa prosekom od 18 i po godina u debitantskoj sezoni u elitnom društvu i trećoj od formiranja seniorske ekipe napravila je istorijski podvig. Postale su hit! Prigrlile su vredan trofej i zadivile sve ljubitelje ženske košarke. Unele su novu, lepu energiju na srpsku klupsku scenu i ohrabrenje, kada je u pitanju budućnost ovog sporta.

Umetnost je sve ovo napraviti“, kaže za Sport Klub, uz osmeh, Ana Mrkić, tvorac Art basketa, koja je pre 12 godina pokrenula pionirski poduhvat, stvaranje istoimene škole košarke, iz koje je proizašao seniorski tim, „Videli ste kako deca igraju. Kažem deca, a ne seniorke jer naš prvi tim je sastavljen uglavnom od juniorki i kadetkinja, uz tri iskusnije igračice. I ono čime se posebno ponosimo, to su skoro sve devojčice, koje su ponikle u Art basketu“.

Bivša košarkašica, Šapčanka, rano je, zbog povrede meniskusa, završila igračku karijeru i uhvatila se u koštac sa velikim izazovom, pokretanjem ženske škole košarke, ali trud se isplatio, kvalitet je prepoznat, plodovi se uveliko ubiraju. Kako ističe, nije htela da se odrekne voljenog sporta i svojih snova. Ideja se rodila na jednom letovanju, smislila je unapred i ime klubića, ovo „art“ je posvećeno njenoj umetničkoj porodici, u kojoj ima mnogo muzičara i pisaca, a basket je njen život.

Njima pripadaju slava i lovorike

Mladi tim Art basketa predvodi iskusni kapiten Snežana Čolić (1992. godište), zatim, po starini tu su Katarina Zec (1997) i Žaklina Janković (1994), Višnja Stefanović (2001). Ostale su u rasponu od 2002. do 2004. godišta, a igraju „kao matore“.

Dakle, osvajačice Kupa Milan Ciga Vasojević za 2021. godinu su: Snežana Čolić, Janković Žaklina, Katarina Zec, Višnja Stefanović, Mina Anđelković, Staša Glišić, Marta Mitrović, Maša Ražnatović, Nevena Vučković, Anja Bukvić, Adriana Đoković, Anđela Panić, Anja Đukić, Ivona Miljanić, Bojana Talijan.

Stručni štab čine: Milan Vidosavljević, prvi trener, Goran Šanjević, službeni predstavnik, Milan Milanović, pomoćni trener, Pavle Roganović, pomoćni trener, Nemanja Ćulafić, skaut, Pavle Tasić, kondicioni i Vanja Radojević, fizioterapeut.

I tako Anin san letnje noći ne da se ostvario, nego je prevazišao i najlepša maštanja. Želela je da otkriva talente, stvara igračice i da njena školica bude filijala Crvene zvezde, u kojoj je jedno vreme veoma uspešno radila sa podmlatkom. A dobila je mnogo više. Njena divna dečica, prvotimke krhkih godina i stasa, savladale su na finalnom turniru Kupa favorizovane timove, poput Radivoj Koraća i Vojvodine.

O seniorskoj ekipi, igri i rezultatima najbolje će da vam ispriča trener Milan Vidosavljević i same prvotimke. Mladog stručnjaka smo doveli pre tri godine kada smo odlučili da pokrenemo seniorski tim i oni su zajedno predano radili i stasavali i svedoci smo dokle su stigli već prve sezone u prvoligaškom društvu“.

Entuzijazam, ljubav prema košarci, posvećenost, želja za usavršavanjem i napredovanjem, samo su neke od Aninih osobina, ali ono što je odvaja od drugih je povlačenje pravih poteza i poštovanje lepih principa.

„Kao što sam rekla, oslanjamo se u najvećoj meri na sopstvene igračke snage, zatim, ne gomilamo decu u selekcijama, svakoj devojčici dajemo neophodan prostor za rad. Radilo se prvih godina vredno i naporno, a od 2017. godine počelo i da se osvaja. Pre tri godine, sadašnje seniorke su se u kadetskom uzrastu okitile bronzom na državnom prvenstvu, a juniorke sa dva srebra, igrali smo u oba finala sa Zvezdom. A pre dve sezone naš tim do 17 godina se plasirao na fajnal-for regionalne WABA lige za taj uzrast i zauzeo četvrto mesto u regionu“.

Ana Mrkić
Art Basket

I to, naravno, nije sve, kvalitet i znanje se teško mogu sakriti jer nečiji trud, uprkos, nužnim problemima, kad, tad biva nagrađen. Na Aninu sreću, to se dogodilo na vreme, kada se na treningu pojavio tata malene Maše Ražnatović, tada, učenice drugog razreda osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i početnice u Art basketu. Iskusni košarkaški poslenik, Miodrag Ražnatović, bivši igrač i čuveni agent za transfer igrača brižljivo je birao gde će ćerka da počne da trenira, ostao je zadivljen kada je na delu video Anu i njene pulenke, male ratnice na parketu.

Mi smo godinama držali treninge u toj školi, Miško se raspitivao o nama i doveo dete na trening. Čudio se kako ja sve to organizujem i odrađujem sama i tada smo počeli da dobijamo podršku od Mega Basketa u logistici i finansijama. Postali smo deo tog sjajno organizovanog sistema u kojem sam mnogo naučila“.

I kao što bi čuveni pesnik, čika Jova Zmaj rekao, gde god zgodno mesto nađeš ti drvo posadi, u ovom slučaju, reći ćemo, umesto drveta, cvet… A ženska košarka je blagorodna, pa će da nagradi… U najkraćem, kada god se u svetu košarkašica pojavilo neko zvučno ime (pretežno iz muške košarke) i pomoglo autoritetom, znanjem, novcem i iskrenim emocijama, to mu se u najkraćem roku višestruko vratilo.

Navešćemo samo neke primere: Rade Petrović (otac Sonje Petrović), Miodrag Babić (svojevremno tvorac šampionskog Hemofarma), Dragan Đilas i Predrag Danilović (predsednici KSS, koji su uz pomoć potpredsednice Ane Joković izjednačili tretman ženske sa muškom košarkom) i naravno, selektorka Marina Maljković, trener sa čuvenim prezimenom… To su samo dokazi koliko je ovaj sport zahvalan i kvalitetan na ovim prostorima i koliko brzo uzleti, svaki put kada dobije vetar u leđa.

Art Basket
Art Basket

Tako su Anine male, velike umetnice, uzdanice, između ostalog, dobile sjajne uslove za rad u dvorani „Mega Factory“, sa svim pratećim sadržajima i prelepu opremu za utakmice, prave ženske dresove i šortseve. Njihovo je samo da vredno rade, a kako su trofeji počeli da stižu pre roka, sada logično, rastu i ambicije.

Već sledećeg vikenda počinje plej-of, ne krijemo da idemo na titulu, dakle, posle osvajanja Kupa su veći apetiti. Borićemo se, pa kako bude“, poručila je Ana Mrkić, alfa i omega Art Basketa.

U sjajan mladi tim, u tu celokupnu lepu i zdravu hemiju, uklopio se mladi trener Milan Vidosavljević, još pre tri sezone, kada je ova selekcija stvorena. Ekipa je ekspresno ušla u Drugu ligu, koju je iste sezone završila na prvom mestu, bez poraza, sa skorom 30-0!

Niz pobeda bio bi i duži da nas nije prekinula epidemija korone, ali ušli smo, potom, u elitnu ligu. Nismo imali velika očekivanja, ni imperative. Cilj je bio da se deca u najjačoj konkurenciji adaptiraju, kale i afirmišu, sve postepeno, ali kako je vreme odmicalo, kolo po kolo, sve nam se otvaralo. I evo, stigli smo do osvajanja Kupa, taj trofej je došao kao velika nagrada“, kaže Vidosavljević, koji je pre dolaska u Art Basket radio u klubu Ras, sa muškim i ženskim mlađim kategorijama.

Doček za nezaborav

U doba pandemije korone izostalo je uobičajeno slavlje posle osvajanja nacionalnog Kupa, istina, veselo je bilo na putu iz Vršca do Beograda, a tek doček ispred dvorane „Mega Factory“ bio je za nezaborav. Zaslužile su to ove sjajne devojke, mlađane heroine.

Priredili su nam lepo iznenađenje, dočekali su nas prijatelji, roditelji igračica, članovi uprave, naša kadetska selekcija, samo najuže društvo, zbog aktuelne situacije, sve u skladu sa propisanim merama, ali je to veče bilo predivno, za pamćenje. U čast našeg trofeja organizovali su raskošan vatromet, pustili muziku, doneli i šampanjac, srdačno nas pozdravili i čestitali nam veliki uspeh. Zaista, bio je divan doživljaj i osećaj. Hvala im na tome“, ističe Vidosavljević.

Mladi strateg je s pravom prošle godine dobio i kormilo ženske juniorske reprezentacije Srbije (U18) i ne krije zahvalnost za ukazano poverenje potpredsednici KSS Ani Joković i selektorki Marini Maljković. Na leto najbolje juniorke očekuje EP u Austriji, a u međuvremenu Vidosavljević će sa Art basketom da juriša na još jedan podvig.

Već smo premašili plan, ali zašto da ne probamo da osvojimo i prvenstvo? Rasterećno, pa šta bude. Imamo najbolje uslove za rad, odličnu atmosferu, osvajanje Kupa nam daje veliki zamajac. Naš san još traje. Već u subotu na startu polufinala plej-ofa ponovo igramo protiv Vojvodine, nema vremena za slavlje, nastavljamo sa treninzima da pokušamo da napravimo reprizu Kupa. Gro ovog tima igra u juniorskoj ligi i ne zna za poraz i tu se nadamo peharu“, objasnio je Vidosavljević.

Perspektivni trener apostrofira i izvanrednu atmosferu u timu, kao ključ uspeha, pored marljivog rada.

Bez hemije ne funkcioniše ništa, ona je uslov i za dobre odnose u porodici, u svakoj oblasti društva, pa tako i u sportskoj ekipi. Rekao sam devojkama da tim ne čine najbolje pojedinke, nego najbolji kolektiv“.

Vidosavljević kaže da je njegova ekipa imala najteži put u najmasovnijem takmičenju.

Najpre smo eliminisali Kraljevo, prošlogodišnjeg pobednika Kupa, a u polufinalu tim Radivoj Korać, prošlosezonskog finalistu Kupa, a zatim smo se u finalu namerili na odličan, iskusan sastav Vojvodine, predvođen najboljom igračicom lige, Jovanom Adamović i Milenom Mišeljić, reprezentativkom BiH. Sve tri utakmice su bile vrlo dobre i zanimljive za gledanje i kvalitetne, pogotovo finalna. Sa Vojvodinom smo igrali na dve lopte, dva puta smo uspeli da se vratimo iz minusa, posle 7:0 na startu meča i u drugom poluvremenu kod pet poena razlike za rivalke. Moj tim je poznat po tome da ima karakter i ovo je ko zna koji put da pravimo preokret. To je ta naša specifična energija, timski duh i pobednički mentalitet Kad je najteže, imamo najbolju reakciju“.

Art Basket
Art Basket

Vidosavljević ne želi da izdvaja nijednu igračicu, jer „sve su zaslužne“, a na kraju dodaje kako je najveći kompliment čuo kada je odgledao snimak finala.

Komentator je pričao o Anji Bukvić, koja je odlično igrala u prelomnim momentima finala i rekao je za nju da ima 17 godina, a igra kao da ima 17 godina igračkog iskustva! Kud ćete lepše od toga da čujete. Za mene, kao trenera, to je vrh!“, poručio je Milan Vidosavljević.

I zaista, ovome nema šta da se doda, osim, kapa dole, devojčice, košarkaške umetnice!

Igračice još sabiraju utiske

Uzbuđenje zbog velikog uspeha još nije prošlo, devojčice još sabiraju utiske, pa tako i najbolja igračica finala, Višnja Stefanović, koja je ostvarila 23 indeksna poena, a taj trofej i vaučer „SP Rizort“ za boravak na Staroj planini uručila joj je proslavljena srpska reprezentativka Tamara Radočaj.

Presrećna sam, ovo mi je prva titula u karijeri, u prvoj sezoni mog kluba u Prvoj ligi. I prvi put sam dobila šansu jer sam u matičnom Kraljevu bila najmlađa, igrale su starije igračice. Prošle sezone u Art basketu sam imala veliku minutažu u Drugoj ligi i baš sam zadovoljna. Čast mi je što smo osvojile Kup i što mi je pripalo MVP priznanje“, istakla je Stefanovićeva.

Slično je poručila i Ivona Miljanić i dodala:

Ovo mi je bilo prvo učešće na završnom turniru Kupa, bilo je malo tenzije i treme zbog televizijskog,  prenosa, ali pozitivne. Kada sam ušla u igru, to je prošlo. Idemo dalje, pokušaćemo i u plej-ofu da napravimo uspeh protiv istog rivala“.

Ni Maša Ražnatović ne krije sreću i ponos posle osvajanja prvog seniorskog trofeja.

Utisci se još nisu slegli. Mnogo sam ponosna na saigračice. Imale smo problema i sa povredama i sa koronom, nismo imale kontinuitet u trenažnom procesu pre Kupa, ali smo ostavile srce na terenu, borile smo se u svakoj utakmici. Vođstvo protivnica nas nije poremetilo, sve padove smo nadoknadile“, izjavila je Ražnatovićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare