Dnevnik Jelene Arunović sa GP u Granadi

Skener 1. jun 202212:43 > 15:35 0 komentara
Privatna arhiva

Zorana i ja smo u Granadu otišle nakon velikog uspeha na Evropskom prvenstvu i svetskom kupu u Riju. U Norveškoj je postala vicešampionka Evrope, bronzana u takmičenju miks timova sa Damirom Mikecom i zlatna u ekipnoj konkurenciji. Zatim, nedugo nakon toga eto nas na olimpijskom strelištu u Brazilu, na mestu koje još uvek budi neke mučne uspomene.

Ovog puta je uspela da iz Brazila ode sa osmehom i zlatnom medaljom oko vrata. Usledio je period velikog slavlja, odmora i oporavka.

Povezane vesti

Posle svega na red su došle pripreme za ovaj takmičarski prozor, u kome će osim Granade i Bakua, Zorana nastupiti i u Oranu i Čangvonu. U Oranu su Mediteranske igre, a u Čangvonu svetski kup.

Od ove godine u programu su i takmičenja Grand Prix-a, a učešćem i na tim turnirima skupljaju se poeni za rang listu Svetske streljačke federacije. Bodovi zavise od plasmana i broja učesnika. U odnosu na prethodne, ovogodišnji kalendar nudi mnogo više takmičarskih opcija, a planiranje nastupa je postalo prava kombinatorika. Izazovna je to matematika za trenere, bolje prolaze oni koji igraju sportsku prognozu, a pošto se ne kockam nadam se i da među kolegama nema mnogo onih koji mogu kroz tu vrstu prakse da steknu nedostižnu prednost.

Ako bih morala u par reči da opišem prvu polovinu godine, koristila bih sledeće: PROMENE, ADAPTACIJA i FLEKSIBILNOST. Ovo se odnosi na programe, pravila, formate kvalifikacija i finalnih mečeva, satnice i rasporede. Sve je drugačije od onoga što je naš sport odlikovalo godinama unazad. Postojala je konstantnost, a sada smo već ušli u drugu godinu jednog dinamičnog procesa, koji karakteriše eksperimentisanje i lutanje, čiji je cilj ostanak u porodici olimpijskih sportova. Gubitak tog statusa bi streljački sport vratio u rikverc, pa je jasno da smo svi spremni i motivisani da nađemo model koji će nam garantovati očuvanje statusa olimpijskog sporta. Ne treba preterano isticati da novi formati traže nove modele rada, kao i koliko je važno odreagovati što brže i prilagoditi trening.

Iz Beograda za Granadu preko Istanbula. Tamo su već Goran i Damir Mikec, privode pripreme kraju, i nastavljamo dalje zajedno.

Streljački kompleks u Granadi je mesto najvećeg timskog uspeha ženskog pištolja. Te 2014. godine, na Prvenstvu Sveta, ekipa Srbije osvojila je zlatnu medalju. Za tim su nastupale Jasna Šekarić, Bobana Momčilović Veličković i Zorana. Tada smo iza sebe ostavile velesile kao što su Kina, Indija, Koreja, Nemačka, Mađarska, Australija, Rusija, Ukrajina… Ma, svi su nam gledali u leđa! Ne moram da ističem kako nam je povratak u Granadu, na ovo strelište, vratio uspomene. Ali, pre svih lepe uspomenu na Bobanu koja je bila deo svih uspeha tima, na zajedničke dogodovštine, smešne i manje smešne situacije. Uvek iza toga sledi knedla u grlu i povratak u realnost, i taj užasno jak osećaj praznine jer nje više nema…

Takmičenje otvaramo individualnim nastupom. Mučno Zorani jer ne ide kako treba, mučno meni da sve to gledam. Od prvog do poslednjeg hica kvalifikacija Sizif gura kamen uzbrdo. Uspeva da prođe u finale iako je to daleko od nivoa kome težimo i koji nam je potreban da bi Azijatima izašle na crtu. Kada pomenuh Azijate, u Granadu je došao prvi tim Koreje, nismo ih videli od Igara u Tokiju, preživeli su golgotu zbog korone, smenili glavnog trenera i na njegovo mesto postavili moju koleginicu, prvu zvezdu penzionisal i i sve to o jednom trošku. Opasna mašinerija. A u finalu Zorana ostane kratka za dlaku, i ne prođe u borbu za zlato, već to urade dve Koreanke. 0.1 krug je delio od meča za zlato. Na kraju bronza uz veliku glavobolju, kako moju tako i njenu.

Sutra je ukus medalje bio malo bolji, Damir i ona osvajaju zlatnu medalju. Od kada je miks olimpijska disciplina, ne sećam se da je neko pobedio 16:0. Oni doslovno nisu ostavili ni promil šanse ekipi Gruzije, nisu dozvolili čak ni poen utehe. Pokazali su izvanrednu ozbiljnost i odlučnost da opravdaju svoj rejting u ovoj disciplini. A u ekipi Gruzije Nino Salukvadze, uz našu Jasnu Šekarić ikona svetskog streljaštva. U Gruziji je smatraju kraljicom sporta, ima streljačku akademiju, potpredsednica je Olimpijskog komiteta… Uz niz zanimljivosti, izdvojila bih onu da je Nino jedina takmičarka koja je nastupala na Olimpijskim igrama u isto vreme sa svojim sinom. To je bilo u Riju 2016. godine. Na pobedničkom postolju je i drugi tim Srbije, koji je osvojio bronzanu medalju.

Grand Prix u Granadi se nastavlja disciplinama malokalibarskim oružjem, a mi krećemo dalje….

Nazad za Istanbul pa u Baku. Stizemo na vreme da ispratimo avio akrobatski spektakl, TEKNOFEST 2022. Učestvovali su brobeni avioni Turske i Azerbejdzana, pravili su show na nebu iznad Bakua. Tri dana velikog nacionalnog praznika Azerbejdzana.

Na strelištu košnica, svi su došli osim Kine i Rusije. Kinezi navodno zbog korone, a Rusi i Belorusi zbog već poznate situacije. Prvi put dolazi reprezentacija Ukrajine, u punom sastavu. Oni su bili gosti Mađarske federacije, i u nacionalnom trenažnom centru u Budimpešti odradili zajedničke pripreme.

Inače, u Bakuu se, za potrebe organizovanja 1. Evropskih igara (2015. godine) izgradio streljački objekat koji je, po mom mišljenju, jedan od najboljih. On je rađen po uzoru na strelište koje se nalazi u Mersinu (Turska), na kome su se održale Mediteranske igre 2013.godine. I za Baku nas vežu lepe uspomene. Zorana je ovde osvojila zlato na Evropskim igrama, a dve godine kasnije bila u finalu Evropskog prvenstva u drugoj olimpijskoj disciplini.

Privatna arhiva

Krenulo je nastupom u indvidualnoj konkurenciji. Nastavlja se mučenje iz Granade, iako nije izgledalo da će tako biti. Borba do kraja, za svaki krug, ali žargonski rečeno ćorak, premalo za finale. Kada kažu da izgledaš kao da ti je nebo je palo na glavu, e to je pravi izraz.

Kada osetiš postolje, i to ti postane dostižno, nastupi nakon kojih se to ne desi ti jako teško padnu. Ali nema vremena za kukanje, sutra je miks sa Damirom, a u konkurenciji je 37 ekipa! Prvi put po novim pravilima, postoji samo jedan krug kvalifikacija nakon čega šest najboljih nastavlja borbe za medalje. Moraš da budeš pravi kada je najpotrebnije jer nema popravnog. Prolazimo među prvih šest, lagano, i zakazujemo borbu za bronzu sa timom Ukrajine. Za drugu bronzu se takmiče Turska i Italija. U borbi za zlato drugi tim Ukrajine i Grčka. Van finala obe Nemačke i obe Koreje, a nema ni Poljaka.

U finanoj hali vrela atmosfera. DJ podize tenziju tokom brobe Turske i Italije. Azerbejdzan i Tursku vezuju neraskidive veze i ta bliskost se oseća na svakom koraku. Publika je protiv Italije, koja gubi bronzu iako je imala 5 meč poena!

Sledeći smo mi. Ukrajina 2 je velika nepoznanica, ali držali smo se dogovora iz svlačionice. Zorana i Damir su ih polako stavljali pod pritisak, sigurno su gradili situacije za osvajanje poena, što je donelo niz od 5 uzastopnih poena našeg tima, koji nije prekinuo ni trenerski tajmaut Ukrajinskog kolege. Na kraju sigurna pobeda tima Srbije i nova medalja.

Zlato je otišlo u ruke brata i sestre Korakaki, predstavnika Grčke. U finalu su pobedili Ukrajince, koji su pružili neočekivano slab otpor. Mora da se istakne neverovatan performans Dionisisa Korakakisa, iako je bilo očekivano da njegova sestra povuče tim do pobede.

Na kraju, na proglašenju, Turski tim izlazi sa zastavama Turske i Azerbejdzana, što je bio signal da počne gromoglasan aplauz svih prisutnih na strelištu. Delimično zbog gesta Turskog tima ali i zbog srebrne medalje tima Ukrajine, koji se takmičio prvi put nakon počeka ratnih dejstava u toj zemlji.

Nakon nastupa u Riju rekla sam da smo sve dale, i da je epilog sjajan. Zlatna medalja, posle višegodišnjeg posta. Za Granadu i Baku bih rekla da se nismo štedele iako rezultat ne govori tome u prilog. Ali, neću propustiti priliku da pomenem mog poštovanog profesora Koprivicu i citiram reči Nikole Tesle, koje krase zid njegove kancelarije:

„ČOVEK JE ROĐEN DA TRPI, DA RADI I DA SE BORI. KO TAKO NE ČINI MORA PROPASTI“.

Sa željom da ne propadnemo, srdačan pozdrav iz Bakua!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!