Duplantis za SK: Ivana inspiracija, Đoković fenomen

Skener 26. feb 202112:00 > 12:30 0 komentara
Foto: Srpski atletski savez

Svetska faca u Beogradu. Vesele oči i stalni smešak u kraju usana. Još uvek dečak. Podseća na Froda Baginsa. Gospodara prstenova. Visok "samo" 181 centimetara. Da ne poverujete da ispred vas stoji svetski rekorder u skoku motkom. Gospodar atletskih visina. Armand Mondo Duplantis.

Najbolji atletičar sveta u 2020. godini preleteo je i glavni grad Srbije. Zaustavio se Šveđanin na sjajnih 6,10 metara na Serbia openu. Najvrednije ostvarenje ove godine.  Potvrdio je status jedne od najvećih, ako ne trenutno i najveće zvezde “kraljice sportova” na planeti.

Ljubazni 21-godišnjak, rođen je u Lafajetu, država Luizijana, u Sjedinjenim Američkim Državama. Motku je prvi put uzeo sa tri godine.

Strpljivo je odgovarao na pitanja. Jasno i precizno. Kao kada leti iznad lestvice.

Kakvi su utisci sa takmičenja u “Atletskoj dvorani” u Beogradu?

Bilo je divno veče. Imao sam malih problema sa zadnjom ložom pre desetak dana. Međutim, na samom takmičenju sam se osećao sjajno, do tog drugog pokušaja na 6,19. Tu se već osetio umor. Da bi se oborio svetski rekord morate da budete u savršenom stanju“.

Delovali ste prilično ubedljivo u dva skoka na visinama preko šest metara?

Prezadovoljan sam skokovima na šest i 6,10 metara. Odličan je bio i prvi pokušaj na 6,19. Generalno sve je bilo sjajno. Drago mi je što sam postao prvi čovek u Srbiji, koji je išao iznad šest metara. Mislim da je to velika stvar. Želim u svakoj zemlji u koju dođem, da idem preko te granice“.

Kakvi su planovi za nastavak sezone?

Stvari idu u pravom smeru. Prvo je na redu Evropsko prvenstvo u dvorani u Torunu. Tamo ću pokušati da budem na vrhunskom nivou. Redosled je jasan. Ulazak u finale, pobeda, pa tek onda eventualno napad na granicu snova. Naravno svetski rekord nikada ne možete da obećate“.

Zbog pandemije koronavirusa 2021. je olimpijska godina. Da li vam je već sada u glavi Tokio?

Naravno. Olimpijske igre su glavni cilj. Visine su važne, ali je najvažnija stvar osvojiti olimpijsko zlato. To ostaje zauvek. Rekordi budu i prođu. Ako ikada obezbedim najsjajnije odličje, razmišljaću o rezultatu“.

Prošle godine ste pomerili granice snova i u dvorani i na otvorenom. Koji vam je rezultat draži:  6,18 u zatvorenom u Glazgovu, ili 6,15 ostvarenih na stadionu Olimpiko u Rimu?

Velike su to stvari.  Teško je izabrati. Recimo 6,18, jer je za tri centimetra više. Međutim, ponosan sam i na to što sam na otvorenom nadmašio Sergeja Bubku, čoveka, koji je i danas simbol ne samo naše discipline, nego i atletike kao sporta“.

Gde su granice Armanda Duplantisa?

Videćemo. Osećam da sam u dobroj formi, blizu svetskog rekorda. Dokle mogu da idem, iskreno ni sam ne znam. Pokušavam na svakom mitingu da budem pre svega dobar takmičar. Znači pobeda je u prvom planu, a posle toga dolaze napadi na visine“.

Nalazite se u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu sveta u prošloj godini?

To je divna stvar. U izboru sam za nešto što sam uradio prošle sezone. A iskreno ne volim mnogo da se osvrćem na ono što je bilo. Počastvovan sam, to je stvarno lepo, ali moj potpuni fokus je na dešavanja u ovoj godini“.

Da li poznajete, ili se družite sa nekim atletičarima iz Srbije?

Ivanu odlično poznajem. Isti nam je menadžer. Sreli smo se nekoliko puta. Mnogo je sličnosti između skoka udalj i skoka motkom, naročito u zaletu. Kopiram neke stvari koje koristi u skoku udalj i primenjujem u mom prilasku lestvici. Volim njen takmičarski duh. Fantastična je, definitivno moja velika inspiracija.“

Znate li za druge sportiste iz Srbije?

Novak Đoković je naravno prvo ime koje mi pada na pamet. Ne znam ga lično, ali svaki put kada upalim televizor, on mi iskoči„, nasmejao se Duplantis i nastavio, „Vidim ga da podiže pehar. Neverovatan sportista. Fenomen. Uzor mnogima u Srbiji i širom sveta. Kao uostalom i Ivana Španović“.

Omiljeni sport, a da nije atletika?

Izabraću golf“, odgovorio je posle nekoliko trenutaka.

Jeste li imali vremena da obiđete Beograd?

Malo. Oduševilo me to što sam video za kratko vreme. Beograd je veoma zabavan, ljudi su divni. Šetao sam se, obišao crkvu. Obradovalo me je sunce i lepo vreme. Sada je u Švedskoj veoma hladno.

Onda, vidimo se i dogodine u Beogradu, na Svetskom dvoranskom prvenstvu u martu?

„Iskreno se radujem ponovnom dolasku ovde. Tu sam na Svetskom prvenstvu, samo da bude zdravlja“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!