Filipović za SK: Najbolja ekipa u istoriji srpskog sporta

Skener 28. dec 202117:00 > 18:10 10 komentara
REUTERS/Marko Djurica

Gala večera u Abu Dabiju. FINA proglašava najbolje u vodenim sportovima u godini na izmaku. Na video bimu detalji sa vaterpolo turnira u Tokiju. Momak sa kapicom broj 10 u krupnom kadru. Levicom pogađa mrežu iz svih uglova. Slika se završava ceremonijom dodele zlatnih medalja reprezentativcima Srbije.

Filip Filipović. Najbolji vaterpolista sveta u 2021. godini“, glasno govori voditelj programa.

Laganim korakom u crnom smokingu, srpski as praćen gromoglasnim aplauzom prisutnih, došao je na veliku pozornicu. Primio je nagradu, a onda se na sjajnom engleskom obratio prisutnima. Nijednom rečju ne govori o sebi. Samo o svojim drugovima iz reprezentacije i selektoru Dejanu Saviću.

Treći put je najbolji igrač na planeti. Dvostruki olimpijski šampion. Najbolji sportista Srbije u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Trebalo bi više od dve cele strane da se nabroji šta je sve osvojio tokom blistave karijere.

Razgovor vodimo po završetku oficijalnog dela svečanosti u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Simbolično pored bazena u hotelu „Hilton“.

Govori bez euforije, ali svestan podviga koje je napravio. Ili su napravili. Jer Filip nikada neće reći „ja“ nego „mi“. Kapiten.

Da li ste mogli da zamislite lepši završetak 2021. godine od ovoga kada ste treći put u karijeri dobili prizanje za najboljeg vaterpolistu sveta?

Znam da bi mnogi rekli da nije, ali nedostaje samo jedan detalj mali, koji je za mene ogroman i koji bi mi mnogo značio. Voleo bih da su svi momci iz reprezentacije zajedno sa mnom, uz naravno selektora Dekija Savića. Mislim da bi to proslavili na najbolji mogući način. Ovo priznanje pripada najviše ekipi, jer su oni najzaslužniji što je u mojim rukama. Mogu samo da budem zahvalan Bogu što sam bio deo ove generacije svih ovih godina“, rekao je Filipović.

Godinu su obeležile Olimpijske igre u Tokiju. Uspeli ste da odbranite olimpijsko zlato iz Rija, iako je put do trona bio trnovit?

Uvek kažem da mi nismo odbranili olimpijsko zlato, nego smo ga osvojili“, nasmejao se Filip i dodao „Mi smo sa osvajačkim ambicijama i otišli u Tokio. Znam da je bilo sumnji, dilema. Javnosti i navijača. Ekipa nikada nije sumnjala. Uvek smo verovali u ono što radimo. Znali smo šta nam je cilj. Na samom turniru bilo je uspona i padova, ali sam znao da kada dođe ono najvažnije da ćemo da budemo najbolji. Sve što smo imali da kažemo, rekli smo u bazenu. Ostvarili smo svoje snove. Ponovo“

Maddie Meyer/Getty Images

Trijumf u finalu Olimpijskih igara protiv Grčke je označio kraj ove generacije. Vi i još nekoliko igrača ste i pre Japana najavili da je to vaša poslednja reprezentativna akcija. Posebno je bio emotivan taj momenat na aerodromu kada ste stigli iz Tokija.

Prvo moram da kažem da je velika čast što sam bio kapiten ove generacije. Mi smo toliko dugo zajedno, toliko dobro se poznajemo u i van bazena. Jedan od najlepših osećaja su sve ove godine koje smo proveli i doživeli toliko uspeha. Sa druge strane jedan od najtužnijih momenata je taj rastanak na aerodromu. Samo saznanje da neće više biti tih reprezentativnih akcija, da neće više biti priprema, takmičenja i svog onog adrenalina, atmosfere i energije, koja nas je držala svih ovih godina. Zato je bilo sve toliko emotivno.“

Koliko je vama lično bilo teško da prelomite i kažete zbogom kapici sa nacionalnim grbom?

Jako je teško, kada praktično najveći deo svoje igračke karijere posvetite reprezentaciji. Nisu deo toga samo ovi sjajni momci, moji saigrači i treneri, već i medicinski deo tima, fizioterapueti, ljudi iz Saveza. Napravili smo fenomenalnu atmosferu poslednjih godina i potvrda je došla u vidu zlatne medalje u Tokiju. Nije lako reći zbogom, ali smo se sigurno na najlepši mogući način oprostili. Da smo mogli da zamislimo kako da se oprostimo od reprezentacije, mislim da bi to upravo bio put i način kako smo mi to izveli“, u dahu je rekao Filip Filipović.

FOTO: OKS

Vi ste predvodili najbolju generaciju u istoriji srpskog vaterpola. Kakva je budućnost reprezentacije Srbije bez vas, Prlainovića, Pijetlovića, Mitrovića, Aleksića i ostalih sjajnih momaka koji su je na svojim plećima držala više od 10 godina?

Prvo da kažem, mi nismo samo najbolja generacija srpskog vaterpola. Mi smo najbolja generacija u istoriji srpskog sporta. To već sada mogu slobodno da kažem jer nisam više u reprezentaciji“, rekao je Filipović,  a onda se vratio na budućnost nacionalnog tima „Ponoviću još jednom. Srbija je u sigurnim rukama. Mladi dolaze. Naši mlađi saborci, koji su bili sa nama u Riju i sada u Tokiju, preuzeće glavnu reč. Oni su izneli veliki teret. Tu naravno mislim na Mandića, Jakšića, Ranđelovića, Đorđa Lazića, Strahinju Rašovića… To su momci, koji će predvoditi novu generaciju. I samo je pitanja vremena kada će početi da osvajaju trofeje. Ubeđen sam da će nastaviti ovaj sjajni niz. Pred njima je treća Olimpijada i mogućnost da se osvoji treće zlato“.

Sada se okrećete potpuno klupskim obavezama. Ove godine ste iz Mađarske prešli u Olimpijakos. Kakve su ambicije grčkog velikana?

S obzirom na celu situaciju koja nas je zadesila, ambicije su da pre svega ostanemo zdravi.  Da imamo mogućnost da se predstavimo u najboljem mogućem svetlu. Nije lako. Počeli smo odlično. Trenutno smo prvi na tabeli Lige šampiona. Međutim, dugo je takmičenje. Puno je tu poteškoća, s obzirom na status povređenih i bolesnih. Pokušavamo da bude što bolji bez njih i čekamo ih da se vrate. Cilj je plasman na Fajnal ejt. Znamo da je tamo sve moguće. Projekat iza koga sam stao, što se tiče Olimpijakosa, je osvajanje Lige šampiona. Idemo utakmicu po utakmicu, pa ćemo da vidimo kako će se završiti“.

Filip Filipović
VK Novi Beograd

Osvojili ste apsolutno sve što se može osvojiti i sa reprezentacijom i sa klubovima. Imate sva moguća indivudualna priznanja. Da li vam je teško posle svega što ste postigli da ujutro ustanete i odete na trening?

Ne. To je za mene najveće zadovoljstvo. I sve dok bude predstavljalo zadovoljstvo, baviću se ovim sportom. Onog trenutka kada bude predstavljalo poteškoću, problem, mislim da ću znati da je to pravi trenutak da kažem zbogom vaterpolu“.

Šta biste poželili sebi, a šta gledaocima i čitaocima Sport Kluba u 2022. godini?

Gledaocima Sport Kluba, kao i svom narodu našem, što u zemlji, što u inostranstvu, poželeću što i sebi. Zdravlja, malo sreće, puno optimizma i naravno želje da se nikada ne odustane“.

Tom Pennington/Getty Images

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare