Fudbal u Kini – sve slabiji!

Ostale lige - Fudbal 12. apr 202110:00 0 komentara
Dragan Kokotović
Dušan Babović

Sve se u Kini menja osim Dragana Kokotovića. Krčka Koka 14. godinu u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, a prvi put radi na moru.

To je još jedna lepota mog poziva. Sada smo na pripremama u Šangaju, ovog meseca nam počinje prvenstvo. Došao sam u Ćindau na poziv mog bivšeg igrača i biću uz njega kao savetnik, ali ću mu, naravno, pomagati i u radu“, objašnjava iskusni trener, „Tako se neću odvojiti ni od fudbala, a posla ima preko glave jer je klub prošle godine opstao u Ligi, a sada su u sredini tabele. Grad je prelep, uslovi odlični“.

Kokotović je najduže od svih trenera u Kini, a poznat je i po tome što se uvek vraća na mesto uspeha. Jer, pored 14 godina u Kini, čak 17 je proveo u Grčkoj.

To je za mene velika čast, pošto govori i kakav sam čovek a ne samo trener“.

Korona u Kini nije problem.

Slobodan Santrač, Dragan Kokotović, Ilija Petković
Dušan Babović

Ne, sada nije, svi su disciplinovani, svi su vakcinisani ali postoje kontrole na svakom koraku. I ovde se zakon poštuje, ko ga prekrši završi u zatvoru. Odmah, nema čekanja. Uz, naravno, visoke novčane kazne“.

Šta može Ćindau u ovoj sezoni.

Videćemo, ne zavisi samo od nas, a došlo je do mnogih promena u sastavima gotovo svih klubova.  Kod nas je vezista Popović koji je došao iz Slovenije, pa Hrvat Radonjić (Dinamo, Istra, Krila sovjetov), Aleksandrini iz Marseja, nekoliko godina igrao u Americi i verovatno najveće pojačanje, Jagoš Vuković, eks repezentativac naše zemlje. Uz domaće igrače mislim da možemo da napravimo respektabilan sastav, ali je rano da prognoziram domete ove ekipe“.

Utisak je, ipak,  da je Kina negde zastala, da nema više fudbalskih asova kao nekad, ali ni novca od kojeg boli glava.

Otto Greule Jr/Getty Images

Tako je, u Kini su se dogodile velike promene. Da prvo govorim o kvalitetu fudbala koji je drastično pao. I tvrdim, da je problem u trenerima. I u još jedno sam siguran, da je odlaskom srpskih trenera počeo fudbalski pad. Naši stručnjaci su i uzdigli Kinu. Bora Milutinović je prvi i neprikosnoven. Ovde ga obožavaju, uostalom, Bora ih je odveo na Svetsko prvenstvo. A spisak naših trenera je impresivan, svi su imali dobre rezultate. Evo da ih nabrojim bez nekog reda: Ljupko Petrović, Ilija Petković, Milorad Kosanović, Slobodan Santrač, Ljubiša Tumbaković, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Stojković Piksi, Ratomir Dujković, Milan Živadinović, Milovan Đorić, Dragan Okuka. Čitav jedan tim.  Osim rezultata oni su Kineze edukovali, učili ih ne samo fudbalu. I dok su oni  bili ovde, fudbal je cvetao“.

Razlog broj dva.

Država više ne želi da ulaže ogromne pare u fudbal i sada je limit za dovodjenje igrača šest miliona dolara bruto, što iznosi oko 3.100.000 neto. Za taj novac više neće dolaziti evropski asovi, mada su mnogi bili već izraubovani kada su potpisivali milionske ugovore, ali to sa druge strane otvara vrata našim igračima“.

Za kraj ove kineske priče, sledi zaključak.

Ko je pošten, odan, marljiv i profesionalac ne može da ima bilo koji problem. Kinezi su jednostavan narod koji sve poštuje. A nas i naš narod obožavaju. Zato se ja ovde vraćam jer se osećam kao kod kuće“.

Šta reći osim – sve se menja (u Kini) osim Dragana Kokotovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!