Gladijatori bazena bez granica

Blog ostalo 12. jan 202314:002 komentara
gladijator
© 2003-2023 Shutterstock, Inc.

Kolike su granice izdržljvosti sportista, koliko gomilanje takmičenja utiče na zdravlje i na kraju koliko učestale sportske priredbe uspevaju da zadrže pažnju javnosti uvek na najvišem nivou? Jasno je da su sportska takmičenja pravi biznis, oblast gde se okreću velike sume novca i gde, da se niko ne naljuti, sportisti predstavljaju samo sredstvo zarade i sopstvene, ali daleko više organizacija kojoj pripadaju. Grubo rečeno, ali sa strane gledajući baš je tako.

Novogodišnji paketić

Prošlog petka su košarkaši Crvene zvezde igrali u Valensiji, zatim su stigli do Skoplja pa do Beograda gde su u utorak igrali jednu utakmicu, a sledeća ih čeka već u četvrtak. Isto su prošli i košarkaši Partizana. Tako je godinama, a broj povređenih, izraubovanih igrača je sve veći. Potrošnja na utakmicama je ogromna, vremena za oporavak i trening osveženja skoro da i nema.

Sada se nastavlja vaterpolo sezona. Pogledajmo recimo kalendar srpskih evroligaša. U toku nedelje je igrano redovno kolo Lige šampiona, za vikend četvrtfinale Kupa Srbije, od 19. do 21. januara još tri utakmice Regionalne lige, zatim još po jedan meč u Ligi šampiona i poslednjeg vikenda u mesecu finalni turnir Kupa Srbije. Dakle, ako bi se Novi Beograd i Radnički našli u borbi za prvi pehar u sezoni, što je vrlo verovatno, za nepunih 20 dana bi odigrali po osam utamica.

U raznim anketama vaterpolo je proglašen za najteži sport. Podsetimo na tekst objavljen sredinom prošle godine na sajtu insider.com. Tu su šestorica vrhunskih doktora vaterpolu dodelili epitet „najteži“ uzimajući u obzir sledeće elemente: snaga, izdržljivost, brzina, okretnost, veština i celokupno fizičko kretanje.

Nikola Jakšić
Starsport

Jedan od ispitanika dr Nandini Kolins je napisao:

„Pola sata aktivnog boravka u vodi 30 minuta i sat plivanja do 1,5 kilometara po utakmici, stalno u pokretu, poput hokeja i fudbala, ali bez oslonca jer ste u vodi, nastojite da  se ne utopite i još se teži pobedi. Vaterpolo je naporniji sport nego što gledaoci mogu da zamisle”.

Sajt hrvatskog vaterpolo saveza je preko neku godinu preneo ovakva razmišljanja i dopunio stavom dr Josipa Varvodića, tada člana Medicinskog tima FINA, danas visokog funkcionera u plivačkoj federaciji.

“Vodeni sportovi su u pogledu fizičkog opterećenja još specifičniji zbog vode. Tu nema čvrstog oslonca. Radi se o kontaktnom sportu koji iziskuju specifičnu snagu, veliku mišićnu masu”.

vaterpolo reprezentacija Srbije
Starsport

Pre pet godina američka agencija Blečer Riport je vaterpolo takođe stavila na počasno mesto, koristeći iste parametrr. Da čitaoce ne ostavimo uskraćene, iza su: gimnastika, plivanje, boks, desetoboj, trka na 800 metara, biciklizam…

U narednoj sezoni vaterpolistima neće biti ništa lakše. Pogledajmo kalendar takmičenja od jula 2023 do jula 2024. Vrhunske srpske igrače očekuje po 17 utakmica Lige šampiona, još oko 20 domaćeg prvenstva, zatim 13 Regionalne lige, pet u domaćem kupu – sve u svemu oko 50-55 mečeva. Ali, to samo kada su klubovi u pitanju.

U julu 2023. je Svetsko prvenstvo u Fukuoki, dakle šest-sedam utakmica. U oktobru je trebalo da bude evropsko u Izraelu, ali će biti pomereno za januar. Opet napor u šest-sedam utakmica. Nepunih mesec dana je još jedno Svetsko prvenstvo, sada u Dohi i naravno šest do sedam mečeva. I onda stiže kruna svih kruna Olimpijske igre u Parizu sa po osam iscrpljujućih duela. Bez pripremnin turnira, a biće ih, reprezentativce u 365 dana očekuje 26 do 29 mečeva. Plus onih 55 to je u najtežem sportu na svetu skoro 85 utakmica.

Da li na odmor, na oporavak, na vreme kada su misli van bazena uopšte sme da se računa ? I kolika je izdržljivost i uopšte, koliki je vek trajanja jednog vrhunskog igrača ? Na kraju što je takođe bitno, šta ga, tako istrošenog posle 10-15 sezona čeka kada okači kapicu o klin.

Nadležne to ne interesuje.

Komentari

Vaš komentar