Godina koju su pojeli moljci

Skener 31. dec 202014:00 > 14:30 0 komentara
Sport
Shutterstock

Odložene su Olimpijske igre. I Evropsko prvenstvo u fudbalu. U istoj godini otkazan je Vimbldon. Mislim da to govori sve o ovoj godini kojoj se kraj konačno nazire.

Kada su u januaru počele da stižu informacije da bi početak fudbalske sezone u Kini mogao da bude odložen, niko se nije nadao onome što nas je na kraju snašlo.

Tako je i počelo, odlaganjem početka kineskog fudbalskog šampionata, krajem februara počele su sve učestalije da stižu vesti o odlaganju jedne, dve pa stotina utakmica u Italiji u omladinskim i nižim ligama.

Početak marta, 11. dan trećeg meseca, svi smo zapamtili kao dan kada je odigrana poslednja utakmica na punom stadionu. (Doduše, mi smo u Srbiji imali nešto drugačije iskustvo koji mesec kasnije.) Liga šampiona i Liga Evrope bile su na kolenima. Državne lige u tim trenucima počinju da donose teške odluke, UEFA preti i uslovljava učešćem u evrokupovima, odbija da donese odluku o odlaganju Evropskog prvenstva iako smo polako svi postajali svesni da će se to neminovno dogoditi. Planovi o završavanju sezona u evropskim klupskim takmičenjima menjaju se iz dana u dan.

Otkazano!

Belgijanci su prvi povukli nogu – fudbalski šampionat otkazan, na prečac doneta odluka da neće biti šampiona „inspirisala“ je Holanđane da urade isto. Francuzi su već krajem marta najavili da u njihovoj zemlji fudbala neće biti do septembra i ta odluka više nijednom nije razmatrana. Nemci i Englezi gledali su sa strane, svesni da ih čeka finansijski fijasko ako odluče da neće završiti sezonu. Istovremeno su otkazali niže i ženske lige.

Svi ostali sledili su fudbal. Otkazan je Indijan Vels. Tenis je zaustavljen. I malo ko je imao nade da će ga i biti ove godine kada je stigla vest da je otkazan Vimbldon. Stala je NBA, stali su Evroliga i Evrokup, ABA liga je čekala da vidi šta će biti rešenje dve evropske lige. Odbojka se nije igrala. Otkazane kvaliffikacije za prvenstvo Evrope i Liga nacija u obe konkurencije. Evropska rukometna federacija donela je možda i najkontroverzniju odluku – nokaut faza Lige šampiona je otkazana i EHF je sama izabrala učesnike Fajnal for turnira.

Danima, mesecima samo: odloženo, otkazano, otkazano, odloženo.

I vest teža od svih – prvi put u istoriji, a da razlog nije svetski rat, odložene su Olimpijske igre. Uz nadu da neće morati da budu otkazane 2021. UEFA je sledila primer – odloženo je Evropsko prvenstvo, u 2021. će nositi isto ime – EURO 2020. Ako ga bude.

Sve je stajalo. Neizvesnost se širila iz dana u dan. Nema hokeja, NHL bez šampiona, KHL takođe. Odbojkaške lige širom Evrope, jedna po jedna odustajala su od nastavka takmičenja. Rukometne takođe. Košarkaške lige su već prestajale da čekaju Evroligu i počele su da stižu odluke – nema šampiona, otkazano, neće biti nastavka. I onda redom – otkazana sezona u Evroligi, Evrokupu, ABA ligi!

Konačno su nakon meseci agonije stvari počele da se vraćaju u neku lažnu normalnost. Počele su da stižu najave da će ovo ili ono takmičenje biti nastavljeno. Prvo stidljivo, a onda sve glasnije fudbal se vratio i poveo sa sobom nekolicinu košarkaških liga da završe sezone. Ostali sportovi stidljivo su započinjali nove sezone. Uz teškoće oko putovanja, uz izmenjene sisteme, bez navijača koji bi se svemu tome radovali. Ali, sport se vratio, preživeo je i vraća nam svima osmehe na lica.

Završena je Liga šampiona, Liga Evrope. Šampione su u fudbalskoj Evropi dobili svi sem Francuza i Holanđana. U košarci su sezonu završili samo NBA, Nemačka, Španija i Izrael. Tenisa je bilo u nekim terminima koji su nas zbunjivali, ali odigrana su dva Gren Slema, igralo se na Mastersima, ispratili smo Završni turnir, ali samo u muškoj konkurenciji. Dame nisu imale tu priliku, a nije bilo ni NextGen turnira.

Sećete li se?

Automoto svet bio je priča za sebe. Formula 1 čekala je poseldnji trenutak da odloži trku u Astraliji, Moto GP je sezonu počeo za Moto 2 i Moto 3. Usledili su meseci neizvesnosti i menjanja odluka i kalendara, ali Formula 1 i Dorna uspele su da naprave i u delo sprovedu planove i održe sezone.

Biciklizam je sveden na nekoliko trka u promenjenim terminima, atletike, one prave nije bilo, imali smo priliku ipak da uživamo u pojedinim takmičenjima Dijamantske lige organizovanim na razne alternativne načine, pa čak i u dvorištima sportista.

U NFL je otkazana Hall of fame utakmica, bilo je neizvesno šta i kako će se dešavati, ali američki fudbal je imao sreće, sezona je završena pre pandemije i nova je počela kada smo već naučili kako da organizujemo živote u novim uslovima.

Srbija je šampiona dobila u fudbalu, odbojci (Vojvodina u muskoj i TENT u ženskoj konkurenciji) i vaterpolu.

Iako je sve bilo jasno i 16. marta kada je fudbal u Srbiji stao, odluka je bila da se sezona nastavi, sistem je promenjen tek da ne bude sve mirno, derbi je odigran pred 40.000 ljudi uprkos pandemiji koronavirusa koja je divljala svetom. Istovremeno, niže lige i ženska liga su prekinute. U ženskoj ligi Spartaku je dodeljena titula na osnovu rezultata u odigranom delu prvenstva.

Odbojkaški savez titule je dodelio po zatečenom stanju. Košarkaški je sezonu prekinuo bez proglašavanja šampiona, kao i rukometni. Vaterpolisti su sezonu završili i Šabac je prvi put postao šampion.

Sve se vratilo u novu normalnost u septembru. Počele su nove sezone u svim sportovima. Ta nova normalnost podrazumeva kovid-protokole, brojna odlaganja, prazne tribine, česte povrede, natrpane kalendare takmičenja.

Dokle će tako, volela bih da mogu da vam ponudim odgovor. Nadam se što kraća. Nadam se da će 2021. godina biti godina u kojoj je sport konačno pobedio. U kome smo svi konačno dali gol za pobedu u poslednjem minutu nadoknade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!