Hokejaška baština

Skener 18. feb 202111:00 0 komentara
NHL Outdoors
NHL

U subotu i nedjelju, NHL će održati dvije utakmice redovne sezone na otvorenom, bez publike, kraj jezera Tahoe u SAD. U prvom susretu će se ogledati Colorado Avalanche protiv Vegas Golden Knightsa, a u drugom će susretu igrati Boston Bruinsi protiv Philadelphia Flyersa.

Preuzeto od kolega sa sportklub.hr.

Kao uvertiru u hokejaški događaj sezone osvrćemo se na dosadašnje utakmice koje je NHL organizirao na otvorenome. Pre nekoliko dana ste mogli čitati o najpopularnijem – Winter Classicu, a danas pišemo o događaju od kojega je sve krenulo. To je Heritage Classic.

Povezano

Heritage. Baština. U rječniku hrvatskoga jezika Vladimira Anića riječ bȁština ima slijedeća značenja: 1. imanje koje je naslijeđeno, baštinjeno; očevina, djedovina 2. zavičaj, postojbina 3. ukupnost iz prošlosti sačuvanih i njegovanih kulturnih dobara.

Stoga nije slučajnost da se prva utakmica na otvorenom u povijesti NHL odigrala u Kanadi, niti je slučajno da je naziv ove manifestacije Heritage Classic (na francuskom La Classique Héritage de la LNH) i da uključuje samo kanadske klubove. Jer definicije riječi bȁština savršeno opisuju koliko hokej na ledu znači Kanadi i Kanađanima.

NHL Heritage Classic
REUTERS/Todd Koro

Hokej je više od najpopularnijeg sporta u zemlji. U svega nekoliko zemalja svijeta samo jedan sport ima primat nad svim ostalima i ljudima predstavlja više od igre. On je za njih način života. Na Novom Zelandu je to ragbi, u Indiji kriket, u Brazilu nogomet, a za Kanađane je to oduvijek bio i uvijek će ostati hokej na ledu.

Iako je ideja o igranju utakmica na otvorenom još 80-ih godina fermentirala u glavama čelnih ljudi lige i klubova, povod prvom Classicu bila je utakmica sveučilišnog hokeja koja je odigrana 2001. godine, na stadionu Sveučilišta Michigan State između Michigan State Spartansa i Michigan Wolverinsa. Susret je bio poznat pod nadimkom „The Cold War“ (Hladni rat), a privukao je 74.544 gledatelja.

Prvi Heritage Classic organiziran je 22. studenog, 2003. godine. Lokacija je bio Commonwealth Stadium u Edmontonu, pokrajina Alberta. Utakmici je nazočilo 57.167 gledatelja, a prvi akteri su bili Edmonton Oilersi i Montréal Canadiensi. Bila je to prva utakmica redovne sezone u povijesti NHL koja je odigrana na otvorenom.

Igrači obaju klubova ovako su komentirali taj događaj: „Svaki igrač zna koliko je poseban ovaj trenutak. Ponosno ćemo se sjećati ove utakmice jednoga dana kada više ne budemo igrali.“ (Sheldon Souray, bek Montréala). „Prekrasan je bio prvi trenutak kad smo izašli na led i vidjeli ispunjene tribine. Bilo je jako uzbudljivo. Takvo što se vjerojatno više nikada neće ponoviti.“ (Shawn Horcoff, centar Oilersa). No ponovilo se, na sreću svakog zaljubljenika u hokej.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!