Igrač više: Ništa kontra Splita

Skener 10. sep 202210:34 1 komentar
Vaterpolo reprezentacija Hrvatske
len.eu

Hrvatska i Mađarska sastaju se u finalu 35. Evropskog prvenstva u vaterpolu. Šampion Starog kontinenta iz 2010. i aktuelni evropski šampion u bazen će od 20.30, a direktan prenos tog finala pratite na Sport Klubu HD.

Prepun Spaladium bodrio je Hrvate od prve utakmice. Ako je i bilo spoticanja za njih na ovom turniru, na toj utakmici protiv Grčke, bili su bezbolni. Dobra atmosfera i podrška navijača, fenomenalna dvorana, odlična hemija u timu – sve je na ovom prvenstvu bilo na strani Hrvatske.

Selektor Ivica Tucak nije dozvolio, ili makar nije pokazao ni u jednom trenutku, festivalsku atmosferu u svom timu. Nije bilo predugog slavlja posle važnih pobeda na turniru, kao ni svečarske atmosfere, a igrači su svi kao jedan posle pobede u polufinalu nad Italijom govorili „Idemo po to zlato“.

Mađarska je nepogrešiva na turniru. Selektor Žolt Varga govorio je o tome koliko se priprema za utakmice grupne faze razlikuje od one u eliminacionoj. Ni sam nije očekivao tako ubedljivu pobedu protiv Srbije u meču koji ih je odveo direktno u četvrtfinale. Preokretom protiv Španije u polufinalu i takođe velikom podrškom sa tribina (videćemo koliko će se čuti navijači Mađarske u finalu) Mađari imaju puno pravo da razmišljaju o odbrani evropskog trona. I dalje su impozantni podaci Mađara o medaljama na velikim takmičenjima – devetostruki olimpijski šampion juri u Splitu svoje 14. evropsko zlato.

Debakl Srbije…

I dalje se govori o tome. I ni par dana kasnije ne možemo da kažemo da nije debakl. Okej, nije ni tragedija, kada uključimo sve faktore smene generacija za koju smo znali da sledi i da može biti bolna. Ipak, selektor Srbije Dejan Savić otkrio nam je prvi put od početka turnira da nešto ne štima, u šta smo svi i sumnjali. Pobeda protiv Rumunije 17:1 za „kraj agonije“ bila je idealna prilika da saznamo zašto na bazenu nije bilo Dušana Mandića, ni protiv Holandije, ni protiv Rumunije. Ni u timu, ni na bazenu. „To sigurno nije bila moja odluka“, odgovorio je Savić na pitanje koje možda nije ni očekivao. Ne treba nam objašnjenje šta se dogodilo u nečijoj sobi, na timskoj večeri ili na treningu, niti ko se u timu ne druži baš najbolje. Porodične prepirke ostaju u kući, makar su mene tako učili. Međutim, treba nam reakcija. Saveza, stručnog štaba, selektora ili igrača… Ili još bolje, svih zajedno. Ako je ovo opomena, hajde neka se iskoristi. Ako je doticanje dna moralo da se desi, da bi se krenulo dalje, hajde da se krene dalje onim starim putem kojim smo navikli da idemo. Hoće li se i na koji način Vaterpolo savez Srbije oglasiti i predočiti nam plan rada i očekivanja za budućnost ili to šta nas čeka na Svetskom prvenstvu u Fukuoki? To je jedino što treba da nas zanima.

Nema više ulaznica…

Tako piše na sajtu „Adria Ticket“. Devet hiljada ljudi, a možda i više, bodriće Barakude na putu ka evropskom zlatu. Ima navijača i iz drugih gradova, ali pretežno su Splićani tu zaduženi za atmosferu. „Živjela Hrvatska“ zagrejaće stvari pre utakmice, himna će odjekivati makar do Poljuda, a onda Dino Dvornik i Ništa kontra Splita nakon svakog gola Hrvatske.

Odlazeći polako mislima, a ubrzo i fizički iz Splita… Shvatam, Splićani su baš to… Možeš im protiv svega, pa i protiv porodice, ali za njih jednostavno „Nima Splita do Splita“. I mnogi će ih zbog toga mrzeti, ali to vam je tako.

Baš što kaže Dino…

„Ti moš govorit kontra mene i kontra cilog svita, ma neću da čujen ništa, ništa kontra Splita“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare