Istorija NBA lokauta – Divac, porez na luksuz, osiguranja

Blog ostalo 27. dec. 202020:41 > 22:401 komentar
Podeli:
NBA
Kevin C.Cox / Staff

NBA šampionat u istoriji je prekidan četiri puta zbog nesuglasica između lige i igrača prilikom dogovora u vezi sa detaljima o kolektivnom ugovoru.

Procesi pregovora između predstavnika igrača i lige duži su i komplikovaniji nego što se bilo kom prosečnom ljubitelju košarke čini, a o tome govori i podatak da je samo jednom NBA lokaut trajao nekoliko sati. Preostala tri puta bio je višemesečni, jednom je čak bio duži od osam meseci.

Lokaut 1995.

Bio je to, u neku ruku, istorijski prekid najjače košarkaške lige sveta. Prethodni kolektivni ugovor je istekao na kraju sezone 1993/1994. U oktobru 1994. sa igračima je sklopljen dogovor i potpisan ugovor o tome da neće biti štrajka i prekida, ali uz zabranu klubovima da se igračima restruktuiraju ugovori. Tako je liga bila zaštićena od prekida tokom završnice, a igrači od promene uslova usred sezone i promena detalja ugovora koji se tiču zarada

Taj moratorijum na potpisivanje ugovora istekao je 15. juna 1995. godine, dan nakon finala . Od 1. jula do 12. septemra bili su zabranjeni svi poslovi lige, uključujući trejdove, potpisivanje slobodnih agenata, produženje ugovora, održavanje letnje lige. Ipak, nijedna utakmica nije bila suspendovana ili odložena zbog tog lokauta jer je dogovor o novom kolektivnom ugovoru postignut uoči početka sezone 1995/1996. Među spornim pitanjima bio je “seleri kep”, tržište slobodnih agenata, ograničenje zarade za rukije i podela prihoda od TV prava i sponzorskih ugovora lige.

Te sezone NBA liga imala je i nekoliko značajnih organizacionih promena, ali i istorijski značajnih sportskih momenata:

  • priključena su dva tima iz Kanade – Toronto Reptors i Vankuver Grizlis. Bile su to 28. i 29. franšiza.
  • Čikago Bulsi su pre početka plej-ofa NBA lige šokirali košarkašku javnost. Nosili su crne šarape, tvrdeći da je to neka vrsta iskupljenja za najneugledniji i sraman sportski trenutak u Čikagu, aludirajući na popularni “Black Socks Scandal” još iz 1919. godine. Skandal se odnosi na osmoricu bejzbol igrača Čikago Vajt Soksa koji su učestvovali u nameštanju utakmica, a kasnije su suspendovani. Čarape će kasnije postati tradicija Bulsa u plej-ofu.
  • Majkl Džordan je postao jedini igrač koji je osvojio MVP priznanje u finalu četiri puta
  • Sakramento Kingsi su se prvi put plasirali u plej-of od 1986. godine

Lokaut 1996.

Bio je to višečasovni lokaut. Počeo se i završio 10. jula. Blokada je uspostavljena nakon što liga i sindikat igrača nisu mogli da postignu sporazum o podeli prihoda od TV prava. Profit koji je liga trebalo da zaradi od televizijskih prenosa iznosio je 50 miliona dolara. Liga je tražila da se 50 odsto tog profita preusmeri na plate igrača, ali je NBPA želeo veći udeo. Posle nekoliko sati razgovora, liga je pristala da izdvoji dodatnih 14 miliona dolara po sezoni od televizijskog prihoda, tokom poslednje četiri godine šestogodišnjeg kolektivnog ugovora. Sporazum je zvanično objavljen samo nekoliko sati nakon što je proglašen lokaut.

I te sezone NBA liga imala je i nekoliko značajnih organizacionih promena, ali i istorijski značajnih sportskih momenata:

  • Filadelfija 76-ersi odigrali su prvu utakmicu u Kor Stejts Centru
  • Los Anđeles Lejkersi potpisali su Šakila O’Nila kao slobodnog agenta. Uz Kobija Brajanta, Lejkersi su dobili zlatni tandem, dvojac koji će činiti okosnicu tima narednih osam godina, uz tri osvojene titule.
  • Alen Ajverson je u ruki sezoni pet utakmica uzastopno postigao 40 ili više poena
  • Denis Rodman je suspendovan na 11 utakmica jer je udario snimatelja na utakmici protiv Minesote nakon što se sapleo o njega
  • Najveći zaostatak u NBA ligi nadoknadili su košarkaši Jute Džez 27. novembra 1996. godine, kada su od Denvera gubili 36 poena razlike, a zatim uspeli da preokrenu i slave 107:103.

Lokaut 1998/1999.

Treći po redu lokaut trajao je od 1. jula 1998. do 20. januara 1999. i samim tim je “skratio” regularnu sezonu na 50 utakmica po ekipi i otkazao Ol-star utakmicu te sezone. Čelnici takmičenja želeli su da redukuju delove kolektivnog ugovora u martu 1998. tražeći promene u sistemu ograničenja budžeta i isplate zarada u ligi, kao i menjanje gornje granice pojedinačnih zarada igrača. Udruženje igrača (NBPA) usprotivilo se planovima vlasnika lige i tražilo povišice za igrače koji su imali najmanje plate u ligi. Nakon što dve strane nisu uspele da postignu dogovor, čelnici su otpočeli blokadu lige.

Spor je naišao na veoma lošu reakciju sportskih novinara i izazvao burne kritike najvećih američkih medija. Nesuglasice su se nastavile i u januaru 1999. kada je rukovodstvo lige pretilo otkazivanjem čitave sezone. Međutim, nakon podele unutar sindikata igrača, izvršni direktor NBPA Bili Hanter postigao je dogovor sa Dejvidom Sternom, tadašnjim komesarom lige i 6. januara je prekinut lokaut. Kolektivni ugovor potpisan je kasnije tog meseca, čime je definitivno okončana pauza koja je trajala 204 dana. Nagodbom su predviđene maksimalne moguće zarade za igrače, kao i skala zarada za rukije. Kada je liga nastavljena, zabeležena je manja gledanost i pad zarade od TV prava, kao i od prodaje ulaznica do kraja sezone. Bio je to prvi lokaut u NBA koji je zapravo napravio pauzu u sezoni i prekinuo takmičenje. Do tada je uvek dogovor između dve strane postignut uoči početka nove sezone.

Jeenah Moon/Getty Images

Pregovori između NBPA i vlasnika lige te sezone počeli su 1. aprila, a u naredna tri meseca održano je devet pregovaračkih sesija. Nastavak sezone i potpisivanje sporazuma u medijima se posmatrala kao mala pobeda Sterna i NBA lige. Plate igrača ograničene su između devet i 14 miliona dolara, u zavisnosti od toga koliko su dugo igrači u NBA ligi. NBA organizacija je postala prva sportska organizacija te godine, koja je ograničila plate svojim igračima. Skala zarada za one kojima je to bila ruki sezona podrazumevala je povećanje plata u odnosu na to koliko je rano igrač izabran na NBA draftu.

U široj javnosti i kod publike, ova blokada je izazvala ravnodušnost. Većina američkih ljubitelja sporta smatrala je da su obe strane pohlepne. Ipak, sve ankete koje su se sprovodile pokazivale su da, u izbegavanju neutralnog stava, navijači ipak staju na stranu igrača.

Za evropsku košarkašku javnost, ovaj NBA lokaut doneo je drugi kontekst. Novinari su tih dana imali pune ruke posla, a u evropskim sportskim medijima dominirali su naslovi o povratku legendi. Ukratko, za nas sa ovih prostora, ta blokada značila je: Divac u Zvezdi, Sabonis u Žalgirisu. Vlade je odigrao dve utakmice u crveno-belom dresu, a ljubitelji košarke u regionu nisu dočekali klupski okršaj “arhineprijatelja” Divac-Sabonis, pošto su iz Portlanda “savetovali” Litvancu da ne izlazi na parket, ali da je „u redu da bude uz ekipu“.

Lokaut 2011.

Za sada poslednji NBA lokaut trajao je od 1. jula do 8. decembra 2011. godine. Odložen je početak sezone za decembar i skraćena je sa 82 na 66 utakmica. Nije bilo trejdova, potpisivanja ugovora, niti kontaktiranja igrača. Igrači nisu mogli da pristupe halama, da kontaktiraju trenere i članove stručnog štaba. Dve glavne teme pregovora ostale su iste kao i u tokom prethodne blokade – podela prihoda i seleri kep. Ipak, novitet je bio spor u vezi sa porezom na luksuz. Vlasnici lige predložili su da se udeo igrača u prihodima lige smanji sa 57 na 47 odsto. Igrači su tražili 53 odsto. Rukovodstvo lige zahtevalo je i strogu gornju granicu zarada i oštriji porez na luksuz, dok je NBPA želeo da sve ostane netaknuto u odnosu na prethodni kolektivni ugovor.

Zbog izostanka dogovora, NBA je otkazao predsezonu i sve utakmice do decembra. Ipak, dogovor je postignut 26. novembra, a novi kolektivni ugovor poziva na podelu prihoda tako što će igrači zaraditi od 49 do 51.2 odsto i na fleksibilnu strukturu seleri kepa, sa oštrijim porezom na luksuz. Nakon što je dogovor postignut, vlasnici su dozvolili igračima da po slobodnoj volji treniraju u dvoranama klubova od 1. decembra. Nakon što je ugovor ratifikovan, 8. decembra počeli su trening kampovi.

Nebojsa Parausic/Euroleague Basketball/Getty Images

Kao i tokom prethodnog lokauta, mnogo igrača je pronašlo angažman u Evropi ili Aziji, pri čemu je većina njih imala mogućnost da se vrati čim se okonča lokaut. Za nas posebno interesantan bio je povratak Nikole Pekovića u Partizan, Nikole Vučevića u Budućnost, kao i dolazak Derona Vilijamsa u Bešiktaš. Amerikanac je u utakmici protiv Getingena ubacio 50 poena. Više od 90 igrača odlučilo je da potpiše ugovore sa timovima van američkog kontinenta, a među njima su bili i Toni Parker, Leandro Barbosa, Boris Dijao, Rudi Fernandes, Andrej Kirilenko, Mehmet Okur.

I ova blokada donela je nove gubitke ligi, klubovima i igračima. Štrajk je imao uticaja i van lige. Olimpijske igre 2012. godine u Londonu bile su udaljene godinu dana, ali je lokaut svakako ostavio traga i na najveću svetsku sportsku smotru. Kvalifikacioni turniri u svih pet FIBA kontinentalnih zona trebalo je da se održe na severnoj hemisferi tokom leta 2011. godine. Lokaut je praktično poništio sporazum između NBA i FIBA, kojim bi NBA preuzela većinu troškova osiguranja svojih igrača ukoliko budu povređeni tokom tog međunarodnog takmičenja. Rezultat toga bio je ono o čemu danas često govorimo – nacionalne federacije koje žele da imaju NBA igrače u svojim timovima sada moraju da obezbede puno pokriće u slučaju povreda, umesto ranijeg dopunskog osiguranja.

NBA
Pool/Pool

Korona lokaut” 2020.

Ipak, ova godina donela je nepredviđeni lokaut. U njemu se, od svih sportskih događaja i liga koje su bile planirane, najbolje snašla (a i dalje se snalazi) NBA liga. Sistem koji se nije pitao koliko je novca potrebno da se svi (igrači, stručni štabovi, zaposleni u klubovima, frizeri, prodavci, čistači) presele u jedan kompleks, ostao je održiv i tokom pandemije. Ceo svet je gledao u NBA koji je nastavljen uprkos tome što smo naišli na potpuno novog neprijatelja i ceo svet je bio ohrabren jer “vidite, može se živeti sa ovim”. O uticaju NBA sezone govori i to što su nakon objavljenog prekida sezone zbog pandemije virusa korona, usledila saopštenja većine sportskih takmičenja širom sveta. Ipak, samo neka su nastavljena, a NBA je bio primer svima. Donela je ova godina ponovo i temu rasizma i nezadovoljstvo igrača zbog redukovanja plata, ali je NBA liga još jednom pokazala da nema protivnika sa kojim se ne može pregovarati.

Komentari

Vaš komentar